Pelbagai Manfaat Makan Udang dan Risiko untuk Kesihatan

Udang adalah salah satu jenis makanan laut atau makanan laut yang popular. Selain mempunyai rasa yang enak, udang juga menawarkan banyak manfaat kesihatan. Namun, bagi sesetengah orang, makan udang berisiko menyebabkan masalah kesihatan.

Sekiranya dimakan dalam had yang munasabah, udang memberikan banyak manfaat kesihatan, salah satunya membantu pembentukan sel baru di dalam badan. Namun, jika dikonsumsi terlalu banyak, udang dapat menyebabkan berbagai masalah kesihatan, seperti peningkatan kadar kolesterol dalam darah.

Kandungan Pemakanan dan Faedah Makan Udang

Udang adalah salah satu makanan laut yang kaya dengan nutrien. Dalam 85 gram udang masak, terdapat 84 kalori dan 20 gram protein. Udang juga mengandungi pelbagai mineral penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti kalsium, magnesium, fosforus, kalium, dan kalium zink.

Selain itu, udang juga mengandungi asam lemak omega-3 dan omega-6, antioksidan, dan yodium yang baik untuk tubuh. Menariknya, kandungan lemak dalam udang agak rendah. Cengkerang udang juga dapat diproses menjadi kitosan.

Kandungan nutrien yang banyak menjadikan udang mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

1. Membantu pembentukan sel dan tisu badan

Udang mengandungi banyak protein yang diperlukan untuk pembentukan sel dan tisu baru di dalam badan. Bukan hanya itu, protein dalam udang juga diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan pelbagai enzim dan hormon.

2. Membantu penghasilan hormon tiroid

Selain protein, udang juga mengandungi yodium yang tinggi. Iodin adalah bahan mentah penting dalam penghasilan hormon tiroid. Hormon ini memainkan peranan penting dalam proses metabolik badan. Tanpa pengambilan yodium yang mencukupi, anda menghadapi risiko gondok dan kemandulan.

3. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Kandungan kalsium dalam udang berguna untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat. Bukan hanya itu, kalsium juga dapat membantu otot berfungsi, meningkatkan pengeluaran hormon, dan mempercepat proses pembekuan darah.

4. Sihat jantung

Sama seperti ikan, udang juga merupakan makanan laut yang kaya dengan asid lemak omega-3 dan omega-6. Kedua-dua nutrien ini memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan jantung anda.

Risiko Makan Udang untuk Berhati-hati

Tetapi di sebalik semua faedahnya, makan udang juga mengandungi risiko yang perlu anda perhatikan, seperti:

1. Alahan

Sekiranya anda mempunyai alahan terhadap makanan laut, anda harus mengelakkan makan udang, kerana kemungkinan udang boleh mencetuskan reaksi alergi. Gejala mungkin termasuk kulit gatal, mual, muntah, sakit perut, pening, atau bengkak di sekitar muka dan mulut.

2. Tercekik

Sekiranya anda tidak berhati-hati, makan udang boleh menyebabkan anda tersedak. Apabila ini berlaku, cangkang dan ekor udang dapat mencederakan dan menyekat saluran pernafasan. Untuk mengelakkannya, pastikan udang yang anda makan bersih dari bahagian ini.

3. Keracunan makanan

Keracunan selepas makan udang boleh berlaku sekiranya udang tidak disiapkan dan dimasak dengan betul. Udang yang masih kotor atau mentah boleh mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Gejala boleh merangkumi sakit kepala, mual, muntah, dan cirit-birit. Namun, kerana secara amnya gejala tidak muncul segera setelah makanan dimakan, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami keracunan makanan.

4. Kolesterol Tinggi

Masalah lain yang boleh timbul ketika makan udang adalah peningkatan kadar kolesterol dalam darah. Dalam satu porsi kecil udang, terdapat sekitar 200 mg kolesterol. Jumlah ini telah melebihi had pengambilan kolesterol selama satu hari.

Tahap kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Oleh itu, hadkan jumlah udang yang anda makan.

Makan udang dapat memberikan banyak manfaat untuk tubuh, tetapi tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Bagi anda yang mempunyai alahan makanan laut, berhati-hati semasa makan udang. Sekiranya reaksi alergi berlaku, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.