Ubat Mata Stye Semula Jadi yang Boleh Dijumpai di Rumah

Setakat ini, terdapat banyak pilihan pelbagai jenis ubat semula jadi untuk stye yang diketahui oleh orang ramai. Tidak perlu berfikir rumit, kerana ternyata ada pilihan ubat mata yang mudah dan senang dijumpai di rumah.

Mengintip sering dianggap penyebab pewarnaan. Tetapi sebenarnya, stye sering disebabkan oleh jangkitan bakteria yang tumbuh di akar rambut bulu mata.

RawatMata mata di rumah

Stye biasanya dikeluhkan sebagai benjolan seperti jerawat di kelopak mata. Benjolan ini boleh menyakitkan, merah, dan bengkak. Ada juga yang mengadu bahawa pewarna boleh menyebabkan mata berair. Secara amnya, pembengkakan pewarna hanya berlangsung selama beberapa hari, sebelum akhirnya reda dan sembuh.

Walaupun pada pandangan pertama nampaknya menyelesaikan masalah, memerah pewarna hanya akan mengundang lebih banyak masalah. Pembuangan juga akan menyebarkan jangkitan di sekitar kawasan pewarna. Memerah pewarna hanya boleh dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan terlatih.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan dengan menggunakan air suam dan beg teh sebagai ubat mata:

 • Kompres panas

  Sapukan kompres suam dan urut perlahan-lahan di lokasi pewarna. Anda boleh memampatkan kawasan mata selama 10 minit, kira-kira empat kali sehari.

  Untuk memampatkan, gunakan tuala bersih yang sebelumnya direndam dalam air suam. Perah sehingga air tidak lagi menetes, kemudian tekan kompres. Suhu air yang suam akan membantu melonggarkan nanah di dalamnya dan mengempiskan pewarna secara semula jadi.

 • Kompres beg teh

  Salah satu ramuan popular yang digunakan untuk ubat mata adalah kantong teh suam. Teh hitam dikatakan mempunyai kebaikan mengurangkan pembengkakan serta mengandungi bahan antibakteria yang dapat membantu proses penyembuhan.

  Cara menggunakan uncang teh sebagai ubat pencegah mata adalah dengan terlebih dahulu membancuhnya dalam cawan dengan air panas. Kemudian tunggu lebih kurang satu minit. Keluarkan beg teh dari cawan, biarkan sehingga tidak terlalu panas. Kemudian, letakkan pada mata selama kira-kira 5-10 minit. Sekiranya kedua-dua mata mempunyai warna, jangan gunakan pembungkusan beg teh yang sama.

 • Bersihkan mata dengan lembut

  Anda juga boleh membantu merawat masalah dengan membersihkan bahagian mata yang dijangkiti dengan tekun. Anda melakukannya dengan menggunakan air bersih atau sabun dan syampu ringan. Lakukan dengan mata tertutup agar tidak mengganggu mata. Selain itu, hindari penggunaan make-up atau losyen di sekitar mata, serta memakai lensa kontak, untuk mencegah penyebaran jangkitan.

Stye bukanlah penyakit serius, namun keadaan ini boleh mengganggu aktiviti harian. Sekiranya ubat semula jadi mata tidak membantu melegakan keadaan anda, stye berterusan selama beberapa hari dan bertambah buruk atau bertambah buruk, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan.

Doktor mungkin akan menetapkan antibiotik untuk mengubati pewarna yang dijangkiti, memberi ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang jika diperlukan, dan melakukan pembedahan untuk mengeluarkan nanah dari pewarna.