Kanser Mata - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser mata adalah penyakit di mana sel padaorgan mata atau tisu sekitarnya tumbuh dengan cepat, tidak terkawal, malignan, dan boleh merebak ke bahagian atau organ tubuh yang lain. SSemasa tumbuh dan menyebar, sel-sel barah ini dapat merosakkan sel-sel normal di sekitarnya.

Kanser mata adalah penyakit yang jarang berlaku. Kanser mata boleh berlaku di tiga bahagian utama mata, iaitu bola mata (Gamb.dunia), orbit (tisu yang mengelilingi bola mata), dan aksesori mata (alis, kelenjar air mata, dan kelopak mata).

Kanser mata boleh berasal dari sel-sel mata atau dari barah di organ atau bahagian badan lain yang merebak ke mata. Kanser mata yang berasal dari mata disebut barah mata primer, sementara barah mata dari organ lain disebut barah mata sekunder.

Jenis Kanser Mata

Berdasarkan tisu asal, barah mata dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

Melanoma intraokular

Melanoma intraokular adalah jenis barah mata yang paling biasa. Melanoma umumnya berkembang dari sel penghasil pigmen (pewarna) atau melanosit yang terletak di tisu uveal. Melanoma intraokular paling sering terjadi pada koroid, tetapi juga boleh terjadi pada tisu iris (pelangi pelangi).

Limfoma intraokular

Limfoma intraokular adalah sejenis barah mata yang berasal dari sel-sel di kelenjar getah bening di dalam mata. Limfoma intraokular tergolong dalam kumpulan limfoma bukan Hodgkin.

Pesakit dengan limfoma intraokular umumnya mempunyai penyakit yang menyebabkan sistem imun yang lemah, seperti HIV / AIDS. Limfoma intraokular juga sering berlaku dengan limfoma sistem saraf pusat limfoma sistem saraf pusat utama (PCNSL).

Retinoblastoma

Retinoblastoma adalah barah mata pada kanak-kanak. Retinoblastoma timbul kerana mutasi pada gen di retina yang menyebabkan sel retina membahagi dengan cepat dan merebak ke tisu mata dan bahagian badan yang lain. Retinoblastoma boleh berlaku pada satu atau kedua mata.

Selain tiga jenis barah mata di atas yang berlaku pada bola mata, barah mata juga boleh berlaku di orbit dan aksesori mata. Beberapa jenis barah di tisu orbital dan tisu aksesori mata, termasuk:

 • Kanser kelopak mata, yang merupakan varian barah kulit, seperti karsinoma sel basal atau karsinoma sel skuamosa
 • Kanser orbital, iaitu barah yang berlaku pada otot yang menggerakkan bola mata dan tisu penghubung di sekitar bola mata (rhabdomyosarcoma)
 • Melanoma konjungtiva, yang merupakan barah yang terjadi pada membran konjungtiva yang melapisi kelopak mata dan bola mata, biasanya barah ini kelihatan seperti bintik hitam pada mata
 • barah kelenjar air mata (tumor epitelium bercampur malignan), iaitu barah kelenjar air mata yang berasal dari sel kelenjar yang boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain

Punca Kanser Mata

Punca sebenar barah mata tidak diketahui. Namun, disyaki barah mata timbul disebabkan oleh mutasi gen pada tisu mata, terutama gen yang mengatur pertumbuhan sel.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui, ada faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena barah mata, yaitu:

 • Lebih 50 tahun
 • Kulit cerah
 • Mempunyai warna mata yang terang, seperti biru atau hijau
 • Mempunyai sejarah keluarga melanoma intraokular
 • Mempunyai gangguan atau sejarah gangguan tertentu, seperti mempunyai banyak tahi lalat (sindrom nevus displastikatau bintik hitam pada mata (nevus dari Ota)

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pendedahan kepada bahan kimia berbahaya, paparan sinar matahari, atau pendedahan cahaya ultraviolet juga dikaitkan dengan barah mata. Di samping itu, jenis pekerjaan tertentu, seperti pengelasan, juga dianggap dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap melanoma.

Gejala Kanser Mata

Gejala barah mata berbeza-beza, bergantung pada jenis barah yang diderita. Gejala boleh menyerupai keadaan atau penyakit mata yang lain. Kadang kala, barah mata mungkin tidak menyebabkan gejala pada mulanya.

Namun, secara umum ada beberapa gejala yang dapat menunjukkan barah mata, yaitu:

 • Terdapat bintik-bintik gelap di iris
 • Gangguan visual
 • Penyempitan bidang pandangan
 • Melihat perkara seperti terbang (pelampung), jalur, atau bintik
 • Melihat kilatan cahaya
 • Perubahan saiz dan bentuk murid
 • Strabismus atau juling
 • Satu mata kelihatan lebih menonjol
 • Benjolan muncul di permukaan mata, kelopak mata, atau di sekitar mata
 • Sakit di mata
 • Mata merah atau jengkel
 • Konjungtivitis

Pada kanak-kanak yang mempunyai retinoblastoma, ia akan kelihatan seperti "mata kucing" atau tompok-tompok putih ketika mata terkena cahaya.

Bila hendak berjumpa doktor

Oleh kerana gejala barah mata tidak spesifik dan boleh meniru keadaan atau penyakit mata yang lain, disarankan berjumpa doktor jika anda mengalami gejala yang disebutkan di atas, terutamanya jika gejala tidak mereda selepas 2 minggu.

Pemeriksaan berkala dengan doktor sangat disyorkan sekiranya anda mempunyai faktor yang boleh meningkatkan risiko anda terkena barah mata. Pemeriksaan harus dilakukan sekali dalam setahun, agar barah mata dapat dikesan seawal mungkin.

Diagnosis Kanser Mata

Doktor akan mengemukakan soalan mengenai keluhan dan gejala yang dialami oleh pesakit, termasuk ketika gejala muncul dan apa yang boleh mencetuskan atau melegakan gejala, serta sejarah perubatan umum pesakit.

Kemudian, doktor juga akan melakukan pemeriksaan mata dengan bantuan alat, seperti oftalmoskop, lampu celah (lampu celah), dan gonioskopi lensa, untuk melihat keadaan mata. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengetahui kemampuan penglihatan mata, pergerakan mata, dan keadaan saluran darah mata.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan kemungkinan barah mata, beberapa penyelidikan dapat dilakukan untuk mengesahkan diagnosis, termasuk:

 • Imbasan, seperti ultrasound mata, imbasan CT, atau MRI untuk menentukan lokasi dan ukuran sel barah
 • Biopsi, untuk mengambil sampel tisu mata yang disyaki menghidap barah untuk pemeriksaan di makmal
 • Tusukan lumbar, untuk mengesan sama ada barah limfoma intraokular telah merebak ke otak atau saraf tunjang

Rawatan Kanser Mata

Kemungkinan menyembuhkan barah mata bergantung pada ukuran tumor, keparahan keadaan, dan luas dan luas mata yang terkena barah. Pada beberapa pesakit, kekambuhan juga dapat terjadi setelah rawatan dan dinyatakan sembuh.

Rawatan barah mata bertujuan untuk menjaga fungsi mata, mencegah penyebaran sel barah ke bahagian tubuh yang lain, dan mencegah kambuh setelah rawatan. Beberapa kaedah yang boleh dilakukan termasuk:

1. Operasi

Jenis pembedahan yang dilakukan bergantung pada lokasi dan ukuran tisu barah yang ada. Semasa operasi, pesakit biasanya diberi anestesia umum. Secara khusus, jenis pembedahan yang dapat dilakukan untuk merawat barah adalah:

 • Iridectomy, yang merupakan penyingkiran bahagian iris mata untuk merawat melanoma iris kecil
 • Iridotrabulektomi, iaitu penyingkiran bahagian iris bersama dengan bahagian kecil bahagian luar bola mata untuk merawat melanoma iris
 • Iridocycletomi, iaitu penyingkiran sebahagian iris dan bahagian badan silia untuk merawat melanoma iris
 • Transcleral resection, iaitu penyingkiran barah melanoma yang berlaku pada koroid atau badan ciliary
 • Enucleation, iaitu penghapusan seluruh bola mata pada melanoma besar atau pada pesakit yang kehilangan penglihatan
 • Keluar mata, iaitu mengangkat bola mata dan beberapa bahagian lain di sekitarnya, seperti kelopak mata, otot, saraf, dan tisu lain di soket mata

2. Radioterapi

Radioterapi adalah rawatan yang melibatkan pengambilan sinar-X bertenaga tinggi pada tisu barah. Dengan radioterapi risiko kehilangan atau kerosakan pada bola mata dan kehilangan penglihatan dapat dikurangkan. Dua jenis radioterapi yang boleh diberikan adalah:

 • Brachytherapy, prosedur ini dilakukan dengan memasukkan plat radioaktif kecil di kawasan sekitar mata yang dekat dengan tisu barah
 • Radioterapi luaran, prosedur ini dilakukan dengan menembak sinar-X ke mata, tetapi ada risiko merosakkan tisu sihat lain di sekitar barah

3. Terapi laser

Terapi laser berfungsi untuk memusnahkan tisu barah dengan menggunakan sinar laser. Terapi laser biasanya digunakan pada pesakit dengan melanoma intraokular dan retinoblastoma kecil, tetapi tidak digalakkan untuk pesakit dengan limfoma intraokular.

4. Kemoterapi

Kemoterapi adalah kaedah merawat barah mata dengan menggunakan ubat kimia. Kemoterapi boleh disuntik terus ke kawasan mata (intraokular), ke dalam cairan serebrospinal (intratekal), atau diberikan melalui IV. Kemoterapi boleh diberikan kepada pesakit dengan retinoblastoma, atau limfoma intraokular.

5. Dadah

Beberapa ubat imunoterapi dan ubat terapi yang disasarkan boleh menjadi pilihan rawatan, terutamanya jika ubat kemoterapi tidak berkesan untuk jenis barah mata yang dirawat. Ubat imunoterapi, iaitu pembrolizumab dan ipilimumab, telah terbukti dapat merawat melanoma.

6. Cryotherapy

Cryotherapy adalah kaedah rawatan barah dengan membekukan tisu barah. Cryotherapy boleh diberikan kepada pesakit retinoblastoma yang masih kecil.   

Komplikasi Kanser Mata

Komplikasi yang boleh berlaku akibat barah mata termasuk:

 • Kehilangan penglihatan atau rabun
 • Glaukoma
 • Penyebaran sel barah ke bahagian tubuh yang lain (metastasis)

Pencegahan Kanser Mata

Kerana tidak semua jenis barah mata mengetahui penyebab sebenarnya, agak sukar untuk mencegah terjadinya barah mata. Perkara terbaik yang boleh dilakukan adalah mengelakkan faktor yang boleh meningkatkan risiko keadaan ini. Beberapa perkara yang boleh dilakukan adalah:

 • Elakkan terkena cahaya matahari atau sinar ultraviolet dengan memakai cermin mata Dilindungi UV ketika matahari terik
 • Mencegah jangkitan HIV, yang merupakan salah satu faktor yang boleh meningkatkan risiko limfoma intraokular
 • Lakukan pemeriksaan awal kanak-kanak sekiranya terdapat ahli keluarga yang mempunyai sejarah retinoblastoma