Apabila Anak-anak Mengalami Demam Tinggi, Ibu Bapa Tidak Harus Panik

SeorangSaya menghidap demam tinggi boleh risau ibu bapa. Namun, jangan panik! Kekal tenangkan diri, agar dapat membantu mengatasi demam pada kanak-kanak lebih baik.

Suhu normal kanak-kanak ialah 36.5 - 37.5 ° C, dan boleh dianggap sebagai demam ketika suhu meningkat hingga lebih dari 38 ° C. Demam pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh banyak perkara, tetapi itu tidak bermakna ia harus dirawat secara langsung dengan ubat-ubatan.

Punca Demam Tinggi pada Kanak-kanak

Demam adalah mekanisme semula jadi tubuh untuk melawan jangkitan. Kemunculan demam pada kanak-kanak menunjukkan bahawa sistem imun kanak-kanak berfungsi untuk melawan selesema atau jangkitan lain.

Demam berlaku ketika otak memberi perintah untuk meningkatkan suhu badan. Ini diperlukan untuk mengarahkan sel darah putih melawan virus dan bakteria yang mengganggu tubuh.

Terdapat beberapa penyebab demam tinggi pada kanak-kanak yang perlu diketahui, iaitu:

 • Sayajangkitan

  Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa demam adalah tanda sistem imun kanak-kanak melawan jangkitan. Jangkitan yang sering menyebabkan kanak-kanak menderita demam tinggi adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan virus.Penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan demam tinggi pada kanak-kanak termasuk selesema, roseola, tonsilitis, jangkitan telinga, jangkitan saluran pernafasan atas (ARI), jangkitan buah pinggang, saluran kencing jangkitan (UTI), cacar air, dan batuk rejan.

 • Pakaian dan suhu persekitaran

  Bukan hanya jangkitan, demam juga boleh menyerang anak jika terlalu lama berada di luar dalam cuaca panas. Demam juga boleh berlaku apabila kanak-kanak memakai pakaian yang terlalu tebal. Keadaan ini biasanya dialami oleh bayi, terutamanya bayi yang baru lahir. Sebaiknya gayakan bayi dengan pakaian tebal hanya jika suhu udara memang sejuk.

 • Kesan imunisasi

  Beberapa kanak-kanak dan bayi juga mungkin mengalami demam selepas imunisasi. Biasanya demamnya agak ringan. Tanyakan kepada doktor yang memberikan imunisasi, mengenai rawatan yang mungkin diperlukan sekiranya anak itu demam selepas imunisasi.

Kaedah Mengatasi Demam Tinggi pada Anak

Apabila demam berlaku, cairan tubuh menguap dengan lebih cepat, meningkatkan risiko dehidrasi. Oleh itu, perkara pertama yang mesti dilakukan ketika menghadapi demam tinggi pada kanak-kanak adalah memenuhi keperluan cecair mereka.

Pastikan anak anda minum air secukupnya agar badannya sentiasa terhidrasi. Selain itu, cubalah membuatnya makan makanan berkhasiat dan kandungan air yang tinggi, seperti buah atau sup. Pada bayi, pengambilan cecair mencukupi dengan memberi lebih banyak susu ibu (ASI) atau susu formula.

Sekiranya ragu-ragu, jangan berlengah untuk mencari pakar di laman web Alodokter. Anda boleh memilih sendiri untuk berunding dengan lebih daripada puluhan ribu doktor di seluruh Indonesia.

Selain memenuhi keperluan tubuh untuk cairan, ada beberapa cara lain yang juga dapat dilakukan untuk merawat demam tinggi pada anak-anak di rumah, termasuk:

 • Pastikan suhu bilik tetap sejuk untuk membuat anak berasa selesa.
 • Tutup anak dengan kain nipis dan buka tingkap sehingga peredaran udara lebih lancar dan suhu bilik terasa lebih sejuk.
 • Letakkan tuala kecil yang direndam dalam air suam di dahi anak sebagai kompres. Tidak digalakkan menggunakan air sejuk untuk memampatkan, kerana boleh meningkatkan suhu badan dan membuat anak menggigil.
 • Rehat banyak dan jangan keluar lagi.

Pada prinsipnya, ketika anak mengalami demam, buatlah keadaan senyaman mungkin untuk mengelakkan anak itu menggigil atau terlalu panas. Walaupun demam tinggi tidak selalu menunjukkan penyakit serius, ibu bapa harus tetap berwaspada.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found