Manfaat Buah Merah dari Tanah Papua untuk Kesihatan

Buah merah (kuansu) yang namanya latin Pandanus conoideus adalah buah yang banyak tumbuh di wilayah Papua. Manfaat buah merah ini dipercayai oleh orang Papua untuk merawat pelbagai penyakit dan baik untuk kesihatan.

Di Papua, buah merah biasanya dimakan dengan makan langsung atau dipotong kecil, kemudian direbus atau dipanggang. Biji dan daging buah merah juga bisa digiling, dicampur dengan air, dan disaring untuk menghasilkan sos merah pekat sebagai rempah memasak. Selain itu, minyak ekstrak buah merah juga digunakan sebagai perasa makanan dan pewarna semula jadi.

Selain sebagai makanan, buah merah juga digunakan oleh orang Papua sebagai ubat tradisional. Buah merah dipercayai dapat meningkatkan stamina dan daya tahan terhadap penyakit.

Khasiat Buah Merah untuk Kesihatan

Buah merah mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti protein, kalori, karbohidrat, lemak sihat, dan antioksidan seperti vitamin E, vitamin C, alpha-karoten, beta-karoten, dan pewarna anthocyanin.

Selain itu, buah merah juga dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

 • Mempunyai kesan antikanker

  Penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa buah merah mampu menghambat pertumbuhan sel barah, misalnya pada barah ovari, barah usus besar, dan barah payudara.

  Walau bagaimanapun, penyelidikan klinikal untuk membuktikan manfaat ini masih sangat minimum, jadi tuntutan buah merah sebagai antikanker masih perlu dibuktikan lebih lanjut.

 • Mempunyai sifat anti-radang

  Buah merah mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang dapat mengurangkan keradangan. Manfaat ini menjadikan buah merah berpotensi digunakan sebagai ubat alternatif untuk penyakit radang usus yang dapat berkembang menjadi barah usus besar. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan saintifik yang secara khusus membuktikan kesan buah merah dalam mengurangkan keradangan.

 • Menurunkan kolesterol jahat

  Dalam satu kajian, ekstrak buah merah didapati meningkatkan kadar kolesterol baik dan menurunkan kadar kolesterol jahat, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Namun, kerana penyelidikan ini hanya dilakukan pada haiwan, faedah buah merah dalam menurunkan kolesterol jahat pada manusia masih perlu dibuktikan.

 • Mempunyai sifat antivirus dan antimikroba

  Buah merah juga diklaim dapat membantu mengubati HIV dan tuberkulosis, kerana diyakini dapat membunuh virus dan bakteria tertentu. Malangnya, faedah ini masih belum dapat dibuktikan.

Kandungan beta-karoten dalam buah merah yang tinggi juga membawa sejumlah kebaikan. Beta-karoten adalah salah satu jenis antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari kesan radikal bebas, sehingga dapat membantu menjaga kulit yang sihat, mengurangkan risiko barah, dan penyakit mata degenerasi makula.

Setakat ini, manfaat buah merah pada kesihatan masih tidak disokong oleh bukti yang kukuh. Oleh itu, pelbagai kajian masih dijalankan untuk mengetahui faedah sebenar buah merah.

Buah merah yang boleh anda gunakan sebagai sumber pemakanan. Tetapi perlu diingat, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit hati atau ginjal, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda sebelum memakan buah merah, terutama jika anda ingin menggunakannya sebagai ubat herba.