Batuk rejan - Gejala, sebab dan rawatan

Batuk rejan atau pertusis adalah penyakit saluran pernafasan dan paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Penyakit ini sangat berjangkit dan boleh mengancam nyawa, terutamanya apabila ia berlaku pada bayi dan anak-anak.

batuk rejan (batuk rejan) dapat dikenali oleh serangkaian batuk yang kuat yang berlaku secara berterusan. Biasanya, batuk ini sering bermula dengan ciri nafas bernafas panjang yang bernada tinggi seperti "sapa" Batuk rejan boleh menyukarkan pesakit untuk bernafas.

Walaupun keduanya dicirikan oleh batuk yang berterusan, pertusis berbeza dengan batuk kering (TB). Selain disebabkan oleh berbagai jenis bakteria, tuberkulosis biasanya akan menyebabkan batuk yang berlangsung lebih lama dari 2 minggu, keringat malam, penurunan berat badan yang signifikan, dan mungkin disertai dengan batuk darah.

Gejala Batuk rejan

Gejala batuk rejan biasanya muncul 5-10 hari selepas jangkitan bakteria pada saluran pernafasan. Selanjutnya, terdapat 3 peringkat perkembangan batuk rejan (batuk rejan), itu dia:

Peringkat awal (fasa katarrhal)

Tahap ini berlangsung selama 1-2 minggu. Pada peringkat ini, pertusis seperti batuk selesema biasa. Pesakit hanya mengalami batuk ringan, bersin, hidung berair atau tersumbat, mata merah dan berair, atau demam rendah.

Walaupun gejalanya ringan, pada tahap ini penghidapnya paling berisiko menular pertusis kepada orang di sekelilingnya. Bakteria penyebab pertusis sangat mudah menyebar melalui percikan air liur, seperti ketika seseorang batuk atau bersin.

Tahap lanjutan (fasa paroxysmal)

Selepas peringkat awal, penghidap pertusis akan memasuki tahap lanjut. Tahap ini boleh berlangsung selama 1-6 minggu. Pada fasa atau tahap ini, gejala yang dialami akan bertambah teruk. Keadaan ini dapat membuat penderita mengalami batuk keras yang mencetuskan beberapa gejala berikut:

  • Wajah kelihatan merah atau ungu ketika batuk
  • Suara muncul "sapa"Semasa saya menarik nafas dalam-dalam sebelum batuk
  • Muntah selepas batuk
  • Rasa sangat letih setelah batuk
  • Kesukaran menarik nafas

Apabila penyakit ini berlangsung, tempoh batuk mungkin menjadi lebih lama, bahkan lebih dari 1 minit. Kekerapannya juga lebih kerap berlaku, terutama pada waktu malam. Walau bagaimanapun, orang dengan batuk rejan umumnya kelihatan sihat selain dalam tempoh batuk.

Sekiranya ia berlaku pada bayi, pertusis sering tidak menyebabkan batuk. Namun, gangguan ini boleh menyebabkan pernafasan berhenti buat sementara waktu (apnea) dan kemudian menjadikan kulit bayi kelihatan biru kerana kekurangan oksigen.

Tahap pemulihan (fasa pemulihan)

Fasa pemulihan boleh berlangsung selama 2-3 minggu. Pada tahap ini, keparahan dan kekerapan gejala mula beransur-ansur mereda. Walau bagaimanapun, batuk dapat berulang jika pesakit mengalami jangkitan pernafasan.

Secara umum, semua gejala di atas lebih ringan pada orang dewasa daripada pada bayi dan kanak-kanak, terutama pada bayi dan kanak-kanak yang belum diberi vaksin terhadap pertusis.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa dengan anda atau anak anda kepada doktor jika anda mengalami simptom di atas, terutamanya jika ia berlaku pada bayi atau kanak-kanak yang belum diberi vaksin untuk pertusis. Pemeriksaan doktor diperlukan agar gangguan ini dapat diubati sedini mungkin untuk mencegah komplikasi.

Selain itu, orang yang mengalami gangguan pernafasan, penyakit jantung, dan kegemukan, lebih cenderung kepada pertusis. Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan ini dan mengalami batuk, periksa dengan doktor anda secara berkala untuk mengetahui punca batuk anda dan kawal keadaan anda.

Punca Batuk rejan

Batuk rejan disebabkan oleh jangkitan bakteria Bordetella pertussis di saluran pernafasan. Jangkitan bakteria ini akan menyebabkan pembebasan toksin dan menjadikan saluran udara meradang. Tubuh bertindak balas terhadap ini dengan menghasilkan banyak lendir untuk menangkap bakteria yang kemudian dikeluarkan oleh batuk.

Gabungan keradangan dan penumpukan lendir dapat menyukarkan pernafasan bagi penderita. Oleh itu, pesakit mesti cuba menarik nafas dengan lebih kuat, yang kadang-kadang menghasilkan bunyi yang berderit (sapa) sebelum batuk.

Semua orang boleh mengalami batuk rejan. Walau bagaimanapun, risiko menghidap penyakit ini lebih tinggi pada orang dengan keadaan berikut:

  • Bayi di bawah 12 bulan atau tua
  • Belum menjalani atau menyelesaikan vaksinasi pertusis
  • Berada di kawasan wabak pertusis
  • Adakah mengandung
  • Kerap hubungan dengan penghidap pertusis
  • Menghidap kegemukan
  • Mempunyai sejarah asma

Diagnosis Batuk rejan

Doktor akan menanyakan keluhan dan gejala pesakit, serta mengesan sejarah perubatan pesakit. Seterusnya, pemeriksaan fizikal yang menyeluruh akan dilakukan, termasuk pemeriksaan dada untuk mengesan bunyi nafas tambahan dan penggunaan otot dinding dada ketika bernafas.

Tahap awal pertusis sering sukar dikesan kerana gejalanya serupa dengan selesema biasa. Oleh itu, sejumlah siasatan perlu dilakukan untuk mengesahkan keadaan pesakit. Pemeriksaan merangkumi:

  • Sampel lendir dari hidung atau tekak, untuk melihat apakah kahak pesakit mengandungi bakteria Bordetella pertussis.
  • Ujian darah, untuk melihat apakah ada peningkatan sel darah putih (leukosit), yang menunjukkan adanya infeksi.
  • X-ray dada, untuk melihat keadaan paru-paru dan saluran pernafasan, termasuk mencari tanda-tanda keradangan, seperti infiltrat atau penumpukan cairan.

Rawatan Batuk rejan

Rawatan batuk rejan bertujuan untuk merawat jangkitan bakteria, melegakan simptom, dan membantu mencegah penularan penyakit. Rawatan boleh dilakukan dengan cara berikut:

Pentadbiran antibiotik

Penggunaan antibiotik mempunyai sejumlah fungsi, termasuk membasmi bakteria, mengurangi potensi kekambuhan batuk rejan atau penyebaran jangkitan ke bahagian tubuh yang lain, dan mencegah penularan penyakit ini kepada orang lain.

Antibiotik lebih berkesan apabila diberikan pada minggu-minggu awal jangkitan. Walau bagaimanapun, antibiotik tidak akan segera menghilangkan gejala batuk pada pertusis.

Penjagaan diri di rumah

Semasa menggunakan antibiotik mengikut arahan doktor, pesakit juga disarankan untuk melakukan rawatan bebas berikut untuk mempercepat penyembuhan:

  • Rehat dan minum banyak air.
  • Makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap jika anda sering mengalami loya atau muntah selepas batuk.
  • Jaga kebersihan dan jauhi habuk atau asap rokok.
  • Gunakan pelembap untuk memastikan udara sentiasa lembap.
  • Tutup mulut dan hidung atau pakai topeng semasa batuk atau bersin.
  • Rajin basuh tangan dengan sabun dan air mengalir.

Pesakit boleh mengambil ubat demam dan ubat penghilang rasa sakit, seperti parasetamol, untuk meredakan demam atau sakit tekak. Sentiasa gunakan ubat mengikut arahan penggunaan. Jangan gabungkan ubat ini tanpa berjumpa doktor.

Tidak digalakkan mengambil ubat batuk secara sembarangan, kecuali disyorkan oleh doktor. Ini kerana pengambilan ubat secara sembarangan berpotensi menimbulkan kesan sampingan, terutamanya apabila diminum oleh kanak-kanak berusia di bawah 4-6 tahun.

Rawatan hospital

Rawat inap diperlukan sekiranya batuk rejan terjadi pada bayi, anak-anak dengan riwayat penyakit paru-paru, jantung, atau saraf, dan pesakit dengan pertusis yang teruk. Ini kerana pesakit ini lebih berisiko mengalami komplikasi.

Rawatan di hospital boleh merangkumi:

  • Sedutan lendir atau kahak dari saluran pernafasan
  • Memberi oksigen melalui alat pernafasan, seperti topeng atau tiub (kanula hidung), terutama jika pesakit mengalami kesukaran bernafas
  • Penempatan pesakit di bilik pengasingan untuk mencegah penyebaran penyakit
  • Memberi nutrien dan cairan melalui IV, terutama jika pesakit berisiko mengalami dehidrasi atau sukar menelan makanan

Komplikasi Batuk rejan

Beberapa komplikasi yang boleh terjadi akibat batuk rejan adalah:

  • Pneumonia
  • Kejang
  • Pendarahan hidung dan pendarahan otak
  • Kerosakan otak kerana kekurangan bekalan oksigen disebut ensefalopati hipoksia
  • Tulang rusuk lebam atau retak
  • Pecahnya saluran darah di kulit atau mata
  • Hernia di perut (hernia perut)
  • Jangkitan telinga, seperti otitis media
  • Peningkatan risiko terkena gangguan saluran paru-paru dan pernafasan pada masa akan datang

Pencegahan Batuk rejan

Cara terbaik untuk mencegah batuk rejan adalah dengan memberi vaksin atau imunisasi terhadap pertusis. Vaksin ini biasanya diberikan oleh doktor atau bidan bersama dengan vaksin difteria, tetanus, dan polio (vaksinasi DTP).

Jadual imunisasi asas untuk DTP adalah pada usia 2, 3, dan 4 bulan. Namun, jika bayi tidak dapat melakukan imunisasi mengikut jadual, ibu bapa dinasihatkan untuk membawa anak tersebut untuk imunisasi susulan.mengejar) mengikut jadual yang diberikan oleh doktor.

Kanak-kanak juga disarankan untuk melakukan imunisasi lebih lanjut (penggalak) untuk faedah optimum. Imunisasi ini dilakukan sebanyak 4 kali, iaitu pada usia 18 bulan, 5 tahun, 10-12 tahun, dan 18 tahun. Pelalian penggalak Ini disyorkan untuk diulang setiap 10 tahun.

Wanita hamil juga disyorkan untuk menjalani vaksinasi penggalak pada usia kehamilan 27-36 minggu. Vaksinasi pertusis semasa kehamilan dapat melindungi bayi anda daripada terkena batuk rejan pada minggu-minggu awal setelah kelahiran. Selain vaksinasi, amalkan juga gaya hidup bersih dan sihat untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh.