Sunat Lebih Mudah Berkat Laser Sunat

Terdapat beberapa cara moden yang boleh dipilih untuk melakukan sunat, salah satunya adalah sunat yang lebih rendah. Kaedah berkhatan ini dianggap lebih selamat dan selesa kerana pendarahan minimum. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai sunat laser dan kelebihan dan kekurangannya dalam artikel berikut.

Sunat adalah prosedur yang bertujuan untuk membuang tisu kulit yang menutupi hujung zakar atau kulup. Sunat biasanya dilakukan pada bayi lelaki yang baru lahir atau pada usia sekolah. Namun, ada juga lelaki yang berkhatan ketika mereka dewasa.

Proses berkhatan tidak memerlukan masa yang lama. Masa yang diperlukan dalam proses menyunatkan bayi adalah sekitar 5-10 minit. Manakala proses berkhatan kanak-kanak atau orang dewasa boleh memakan masa hingga 30-60 minit. Pemulihan selepas berkhatan mengambil masa sekitar 5-7 hari.

Sunat Laser

Terdapat beberapa cara yang boleh dipilih untuk melakukan sunat, termasuk berkhatan secara berkala menggunakan pisau bedah dan sunat laser. Pada masa ini, sunat laser lebih disukai kerana dianggap lebih baik daripada sunat biasa.

Sebenarnya, penamaan sunat laser tidak sesuai kerana kaedah ini sama sekali tidak menggunakan sinar laser. Kaedah ini menggunakan pembedahan kauter atau elektro untuk memotong kulit zakar. Cautery akan memotong kulit tanpa menyebabkan pendarahan kerana ia mempunyai sifat panas dan langsung membekukan darah di kulit.

Kaedah berkhatan yang menggunakan sinar laser sebenarnya adalah kaedah berkhatan laser CO2. Kaedah ini mempunyai keberkesanan yang serupa dengan teknik pembedahan elektrik, hasilnya juga biasanya lebih kemas dan luka sembuh lebih cepat.

Walau bagaimanapun, kaedah berkhatan laser ini tidak banyak terdapat di kemudahan perkhidmatan perubatan di Indonesia.

Harap maklum, kaedah sunat laser atau sunat elektrik ini masih memerlukan jahitan untuk membersihkan hasil sunat dan menjadikan luka selepas sunat sembuh lebih cepat. Jadi, kaedah berkhatan ini sebenarnya mirip dengan berkhatan biasa, hanya alat yang digunakan berbeza.

Kelebihan dan Kekurangan Sunat Laser

Penyelidikan telah membuktikan bahawa sunat laser mempunyai beberapa kelebihan, iaitu:

  • Waktu pendarahan lebih pendek dan luka sembuh lebih cepat daripada sunat konvensional menggunakan pisau bedah.
  • Masa yang diperlukan untuk proses ini jauh lebih pendek.
  • Lebih baik dari segi penampilan daripada berkhatan dengan pisau bedah.

Semua prosedur pembedahan mempunyai risiko, termasuk sunat laser. Berikut adalah risiko yang mungkin berlaku kerana sunat laser:

  • Jangkitan.
  • Sakit setelah menjalani proses berkhatan.
  • Pendarahan selepas berkhatan.
  • Reaksi anestetik tempatan, seperti lebam dan kerengsaan kulit. Sementara itu, jika dilakukan dengan anestesia umum, mungkin terdapat kesan sampingan anestetik yang lebih teruk, seperti pening, mual, dan masalah pernafasan.

Untuk menentukan jenis sunat yang terbaik, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda. Setelah menjalani pemeriksaan perubatan, doktor akan menentukan kaedah berkhatan yang sesuai untuk anda, seperti sunat konvensional, sunat cincin, atau sunat laser. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai pilihan untuk berkhatan laser, anda boleh memberitahu doktor anda.