Kenali 5 Punca Sakit Belakang Kiri

Sakit belakang kiri dicirikan oleh rasa sakit yang tajam dan menusuk di bahagian kiri pinggang. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh menjadi tanda penyakit.

Sesiapa sahaja boleh mengalami sakit belakang kiri. Kesakitan yang timbul kadang-kadang boleh merebak ke bahagian lain badan, seperti punggung, pangkal paha, dan belakang paha.

Selain kesakitan, terdapat beberapa gejala yang boleh muncul ketika mengalami sakit belakang kiri, termasuk:

  • Kesakitan yang semakin teruk ketika bergerak
  • Kesemutan atau kebas pada punggung atau kaki
  • Kesukaran membongkok dan bersandar
  • Sakit yang memancar ke kaki dan boleh menyebabkan keluhan kesukaran berjalan
  • Kekejangan pada otot di sekitar tulang belakang, menyebabkan kekejangan di pinggang

Apakah Punca?

Sakit punggung kiri boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, penyebab yang paling biasa adalah pergerakan tiba-tiba atau postur yang buruk ketika mengangkat objek berat, menyebabkan kecederaan pada bahagian kiri pinggang.

Selain itu, sakit belakang juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu, seperti:

1. Otot tegang

Melakukan aktiviti berat yang melibatkan menggerakkan punggung boleh menyebabkan otot punggung anda meregang, menyebabkan mereka tegang dan bahkan terkoyak. Gejala ketegangan otot yang biasa adalah sakit dan kekakuan di pinggang. Keadaan ini dapat pulih dan bertambah baik setelah penghidapnya berehat atau menjalani fisioterapi.

2. Sciatica

Sciatica disebabkan oleh pemampatan saraf yang menghubungkan saraf tunjang dan saraf ke kaki. Ini dapat terjadi apabila terjadi pergeseran pada bantalan saraf di tulang belakang atau gangguan pada tulang belakang, menyebabkan saraf terjepit.

Salah satu ciri umum sciatica adalah sensasi kesemutan yang disertai dengan sakit teruk yang memancar dari pinggang kiri atau kanan ke kaki dan kaki.

3. Stenosis tulang belakang

Penyempitan tulang belakang yang menyebabkan mampatan saraf tulang belakang disebut stenosis tulang belakang. Tekanan pada saraf tunjang akibat stenosis tulang belakang boleh menyebabkan rasa mati rasa, kekejangan, dan kelemahan pada bahagian tubuh di mana saraf dimampatkan.

Secara amnya, gejala akan bertambah buruk ketika berdiri atau berjalan. Penyebab utama stenosis tulang belakang adalah keadaan tulang yang berubah kerana penuaan, sehingga saraf tunjang menekan pada saraf dan akhirnya menyebabkan rasa sakit.

4. Gangguan buah pinggang

Kerana terletak dekat dengan pinggang, gangguan yang terjadi pada organ ginjal, seperti batu ginjal atau jangkitan buah pinggang, dapat menyebabkan sakit di pinggang. Masalah buah pinggang biasanya menyebabkan rasa sakit di antara tulang rusuk bawah dan pelvis.

5. Kecederaan fizikal

Fraktur pinggul atau kerosakan pada otot dan tulang di pinggang kiri juga boleh menyebabkan kesakitan. Keluhan ini biasanya dirasakan beberapa saat selepas kecederaan.

Pada wanita, beberapa keadaan lain yang juga boleh mempengaruhi penampilan kesakitan di pinggang kiri adalah sista ovari, endometriosis, pertumbuhan tisu fibroid di rahim, dan kehamilan.

Perkara yang perlu diperhatikan dari sakit belakang kiri

Walaupun kebanyakan kes sakit punggung kiri dapat sembuh dengan sendirinya, ada beberapa keadaan yang masih memerlukan pemeriksaan doktor.

Gejala sakit belakang kiri yang memerlukan pemeriksaan dan rawatan perubatan segera termasuk:

  • Kesukaran mengawal buang air kecil dan buang air besar
  • Lumpuh atau mati rasa di pinggang dan kaki
  • Kekurangan jisim otot dan kekuatan di kedua kaki
  • Demam
  • Sukar berjalan

Sekiranya anda mengalami sakit belakang yang tidak membaik atau disertai oleh gejala di atas, anda harus berjumpa doktor supaya rawatan dapat diberikan mengikut penyebab sakit belakang kiri anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found