Ketahui punca penebalan dinding rahim bersama dengan gejala dan cara mengatasinya

Penebalan dinding rahim adalah salah satu kelainan pada sistem pembiakan wanita. Keadaan ini, juga dikenali sebagai hiperplasia endometrium, boleh mempunyai pelbagai sebab, dan umumnya dicirikan oleh pendarahan faraj atau perubahan dalam pola haid.

Dinding rahim atau endometrium terdiri daripada dua lapisan tisu yang melekat pada otot rahim. Lapisan pertama umumnya tidak berubah, sementara lapisan kedua bersifat dinamik dan boleh berubah dengan kenaikan dan penurunan hormon estrogen sepanjang kitaran haid.

Ada kalanya kelainan jumlah hormon di rahim menyebabkan dinding rahim menebal secara tidak normal dan mencetuskan keluhan tertentu. Oleh itu, penting bagi setiap wanita untuk mengetahui sebab dan gejala penebalan dinding rahim agar rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Penyebab penebalan dinding rahim

Kitaran haid dipengaruhi oleh hormon estrogen dan progesteron. Pada masa ovulasi, ovari atau ovari akan mengeluarkan telur dan estrogen. Sekiranya persenyawaan berlaku, hormon ini akan menjadikan dinding rahim menebal dan penuh dengan saluran darah menjadikannya sesuai untuk janin (embrio) yang akan datang.

Namun, apabila tidak ada persenyawaan telur oleh sperma, kadar hormon estrogen dan progesteron dalam tubuh wanita akan menurun. Telur yang tidak dibaja juga akan keluar dengan darah dari faraj semasa haid. Ini akan menjadikan dinding rahim menjadi nipis lagi sehingga tempoh ovulasi berikutnya.

Apabila jumlah hormon estrogen dalam tubuh wanita terlalu tinggi, sementara hormon progesteron terlalu rendah, keadaan ini dapat menyebabkan dinding rahim menebal secara tidak normal. Keadaan penebalan dinding rahim kerana kelainan hormon disebut hiperplasia endometrium.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita untuk hiperplasia endometrium, termasuk:

 • Umur lebih dari 35 tahun
 • Sejarah keluarga barah rahim atau barah ovari
 • Perubahan hormon sebelum menopaus (premenopause) atau semasa menopaus
 • Kesan sampingan terapi hormon estrogen
 • Kitaran haid yang tidak teratur
 • Gangguan organ pembiakan, seperti kemandulan atau sindrom ovarium polikistik (PCOS)
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan
 • Penyakit tertentu, seperti diabetes, gangguan tiroid, atau penyakit pundi hempedu
 • Tabiat merokok

Pelbagai Gejala Penebalan Dinding rahim

Penebalan dinding rahim tidak boleh menyebabkan gejala atau keluhan. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita dengan keadaan ini mungkin mengalami beberapa gejala yang merangkumi:

 • Tempoh haid berlangsung lebih lama
 • Jumlah darah yang keluar semasa haid lebih banyak dari biasanya
 • Kitaran haid yang tidak teratur, misalnya jarak antara kitaran bulan lalu dan bulan ini kurang dari 21 hari
 • Pendarahan dari faraj walaupun selepas menopaus

Tanda-tanda dan gejala hiperplasia endometrium kadang-kadang dapat meniru gejala penyakit lain, seperti endometriosis dan barah rahim. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor agar penyebabnya dapat dikenal pasti dan rawatan yang sesuai dapat dijalankan.

Cara mengatasi penebalan dinding rahim

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan beberapa ujian sokongan, seperti ujian darah, ultrasound transvaginal, histeroskopi, dan biopsi dinding rahim melalui kuret.

Selepas itu, doktor akan mengambil tindakan mengikut punca penebalan dinding rahim yang anda alami. Berikut adalah beberapa langkah yang biasanya ditetapkan oleh doktor:

Terapi hormon progesteron

Penebalan dinding rahim umumnya berlaku kerana kekurangan hormon progesteron. Oleh itu, doktor boleh memberikan terapi hormon progesteron melalui pil kawalan kelahiran progesteron, IUD yang mengandungi hormon progesteron, atau suntikan hormon.

Pembuangan rahim secara pembedahan (histerektomi)

Kaedah ini umumnya digunakan apabila terapi hormon tidak berjaya dalam merawat penebalan lapisan rahim atau jika hiperplasia endometrium disyaki disebabkan oleh pertumbuhan sel-sel barah rahim.

Kaedah histerektomi juga boleh menjadi pilihan untuk merawat penebalan dinding rahim pada wanita pascamenopause.

Penebalan lapisan rahim bukanlah keadaan yang berbahaya dan biasanya dapat disembuhkan. Namun, seperti yang disebutkan sebelumnya, gejala-gejala keadaan ini kadang-kadang menyerupai penyakit berbahaya yang lain.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala penebalan lapisan rahim, seperti kitaran haid yang tidak teratur, pendarahan haid yang lebih daripada biasa, atau pendarahan dari faraj selepas menopaus, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.