Faedah Buah Hasrat yang Perlu Anda Ketahui

Anda mesti biasa buah buah Markisa. Siapa sangka, ternyata terdapat banyak faedah buah markisa yang kita dapat, kamu tahu! Kandungan pemakanan dalam buah ini boleh memberi banyak kebaikan pada tubuh, bermula dari lelakimencegah pelbagai penyakit sehingga menjaga kesihatan badan.

Walaupun namanya buah markisa, yang sebenarnya dimakan adalah biji buah markisa. Buah unik ini mempunyai rasa manis dan masam dan menyegarkan.

Terdapat dua jenis markisa yang biasa dijumpai di Indonesia, iaitu markisa ungu (Passiflora edulis) dan buah markisa kuning (Passiflora flavicarpa). Buah markisa ungu mempunyai ukuran lebih kecil daripada buah markisa kuning dan rasanya lebih manis.

Ketahui Khasiat Buah Nafsu

Dalam 1 buah markisa, mengandungi sekitar 80-100 kalori. Buah markisa mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk tubuh, seperti vitamin A, vitamin C, karbohidrat kompleks, serat, zat besi, dan kalium.

Selain itu, buah ini juga mengandungi beberapa nutrien lain dalam jumlah kecil, seperti riboflavin, vitamin B3, vitamin B6, magnesium, fosforus, dan folat. Kandungan inilah yang menjadikan buah markisa menjadi buah yang sihat.

Berikut adalah beberapa kelebihan buah markisa yang baik untuk kesihatan:

1. Melawan radikal bebas

Buah markisa mengandungi banyak antioksidan. Beberapa jenis antioksidan yang banyak terdapat pada markisa adalah polifenol, flavonoid, vitamin C, dan antioksidan piceatannol.

Antioksidan dalam buah ini berperanan melindungi sel-sel tubuh dari kesan buruk radikal bebas. Pendedahan berlebihan terhadap radikal bebas dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko penuaan kulit pramatang, penyakit jantung, dan barah.

2. Sayamenguatkanketahananbadan

Buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk markisa, mengandung vitamin C, beta-karoten, dan polifenol yang bertindak sebagai antioksidan. Nutrien dan antioksidan dalam markisa dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh, sehingga Anda tidak mudah terkena penyakit, terutama penyakit berjangkit (seperti selesema dan selsema).

3. Penghadaman yang sihat

Buah markisa adalah salah satu buah dengan kandungan serat yang tinggi. Satu buah markisa mengandungi kira-kira 2 gram serat. Berkat kandungan ini, markisa dapat membantu meningkatkan pencernaan dan mencegah sembelit.

4. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Buah nafsu adalah salah satu jenis buah yang mempunyai indeks glisemik rendah. Selain itu, kandungan nutrien dan antioksidan yang tinggi pada markisa ternyata berguna untuk menjaga kadar gula dalam darah stabil.

Manfaat buah markisa dibuktikan oleh beberapa kajian yang menyatakan bahawa ekstrak markisa nampaknya dapat meningkatkan prestasi insulin dan mencegah diabetes.

5. Lelakijagakesihatan tulang dan sendi

Buah markisa mengandungi mineral yang baik untuk kesihatan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis. Selain itu, ekstrak kulit buah markisa juga dikenali untuk menghilangkan rasa sakit pada penghidap osteoartritis. Walau bagaimanapun, kebaikan buah markisa ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Bukan hanya itu, tetapi ada juga beberapa kajian yang menyatakan bahawa markisa juga berguna untuk mencegah berulang gejala asma, menjaga berat badan yang ideal, menjaga kesihatan mata, mencegah kegemukan, dan menurunkan kolesterol.

Walau bagaimanapun, beberapa manfaat kesihatan buah markisa di atas masih terhad kepada kajian penyelidikan berskala kecil. Sehingga kini, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan faedah perubatan buah markisa sebagai rawatan.

Anda boleh menikmati faedah buah markisa dengan memakannya secara langsung atau memprosesnya dengan hidangan lain. Buah ini biasanya diproses dengan cara membelah dan kemudian mengambil biji. Biji buah gairah dapat digunakan sebagai jus, salad buah campuran, es buah, atau dimakan bersama yogurt.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found