Pilihan Salap Buasir yang Berkesan dan Selamat

Buasir membuat keselesaan anda terganggu? Tidak perlu risau, kerana terdapat banyak salap buasir yang dapat melegakan simptom. Terdapat salap untuk merawat buasir yang dijual bebas, tetapi ada juga yang mesti digunakan dibeli dengan preskripsi doktor.

Buasir atau buasir adalah benjolan yang muncul di dalam atau di sekitar dubur. Keadaan ini umumnya tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari.

Walau bagaimanapun, buasir sering menyebabkan rasa sakit dan gatal sehingga duduk bahkan tidak selesa. Sebilangan orang yang mempunyai buasir juga dapat mengalami aduan pendarahan dubur. sekarangUntuk mengatasi pelbagai keluhan akibat buasir, ubat boleh digunakan, salah satunya adalah salep buasir.

Pelbagai Jenis Salap Buasir Yang Biasa Digunakan

Terdapat pelbagai produk salap buasir yang dijual di kaunter di farmasi dan kedai ubat. Walau bagaimanapun, pastikan anda membaca maklumat pada label pembungkusan sebelum membelinya. Label biasanya menyenaraikan komposisi ubat yang digunakan, kemungkinan kesan sampingan, dos dan cara menggunakannya.

Berikut adalah beberapa jenis ubat dalam salap buasir yang berkesan untuk melegakan aduan buasir:

1. Polikresulen

Policresulen adalah sebatian berasid yang dapat menghentikan pendarahan dan menghalang pertumbuhan bakteria. Kandungan ini juga banyak digunakan untuk merawat buasir.

Cara menggunakan salap buasir ini adalah dengan mengoleskan nipis pada kawasan dubur yang terkena buasir 2-3 kali sehari. Ingat, penggunaan salap ini mesti mengikut arahan doktor.

Kesan sampingan yang mungkin timbul biasanya agak ringan, seperti gatal atau sensasi terbakar pada awal penggunaan. Kesan sampingan ini biasanya hilang apabila rawatan dihentikan.

2. Lidocaine

Lidocaine adalah anestetik yang banyak digunakan sebagai anestetik tempatan. Selain memberikan kesan anestetik tempatan, lidokain Ia juga dapat digunakan sebagai rawatan buasir.

Salap buasir yang mengandungi lidokain berfungsi untuk menghentikan rasa gatal dan sakit yang disebabkan oleh buasir. Ubat buasir jenis ini mesti digunakan mengikut arahan doktor, kerana penggunaan yang berlebihan dan tidak sesuai boleh membahayakan.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang muncul biasanya ringan, seperti kerengsaan atau kebas sementara di kawasan anus yang diburukkan.

Walau bagaimanapun, sila berhati-hati dan berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda alah kepada ramuan ubat, menderita penyakit hati, atau sedang menjalani ubat untuk gangguan irama jantung (aritmia).

3. Fenylephrine rektum

Fenylephrine rektum pada salap buasir dapat melegakan pembengkakan urat di sekitar dubur yang menyebabkan buasir. Selain mengurangkan pembengkakan, ubat ini juga dapat melegakan gatal, terbakar, dan kerengsaan di dubur.

Untuk menggunakan salap yang mengandungi ubat ini, lap terlebih dahulu dubur dengan kain bersih. Selepas itu, sapukan salap buasir phenylephrine perlahan-lahan di atas kawasan dubur yang bengkak. Gunakan salap buasir ini 3-4 kali sehari, tetapi elakkan menggunakan salap ini selama lebih dari 7 hari.

Ubat ini tidak sesuai digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Bagi anda yang mempunyai penyakit jantung, darah tinggi, diabetes, dan gangguan tiroid, disarankan berjumpa doktor sebelum menggunakan salap ini.

Hentikan penggunaannya dengan segera dan segera berjumpa doktor jika kesan sampingan muncul, seperti kerengsaan teruk, pendarahan dari rektum, sakit kepala, penglihatan kabur atau berdering di telinga. Rawatan perlu dilakukan dengan segera untuk mengelakkan gejala menjadi semakin teruk.

4. Hidrokortison

Ubat ini adalah sejenis kortikosteroid topikal yang biasanya dijual di kaunter. Hidrokortison dapat mengurangkan rasa sakit, gatal-gatal, dan pembengkakan dubur akibat buasir.

Ikuti arahan penggunaan pada bungkusan ubat dan biasakan mencuci tangan sebelum dan sesudah menggunakannya. Setelah menggunakan salap ini, cuba jangan buang air besar sekurang-kurangnya 1-3 jam agar ubat berfungsi dengan berkesan.

Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan salap ini jika anda demam atau mempunyai sejarah penyakit jantung, penyakit buah pinggang, tekanan darah tinggi, dan jangkitan, seperti tuberkulosis.

5. Salap gabungan

Salep buasir gabungan mengandungi campuran pelbagai zat atau bahan yang diyakini dapat meredakan pembengkakan, kerengsaan, atau keradangan dubur yang disebabkan oleh buasir. Beberapa bahan yang biasanya terdapat dalam salap buasir gabungan ini adalah:

  • Zink oksida.
  • Bismut oksida.
  • Bismuth subgallate.
  • Jeli petroleum.
  • Bahan-bahan herba tertentu, seperti penyihir hazel, lidah buaya, dan Balsem Peru.

Salap gabungan ini secara amnya boleh didapati tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, salap kombinasi ini tidak sesuai digunakan oleh orang yang mempunyai buasir yang berumur di bawah 18 tahun, mempunyai darah di dalam najisnya, dan alah kepada salah satu bahan yang terdapat dalam ubat ini.

Selain menggunakan salap buasir, gejala buasir juga dapat diatasi dengan beberapa cara lain, seperti:

  • Makan makanan kaya serat.
  • Minum air yang banyak.
  • Elakkan kebiasaan tegang semasa buang air besar.
  • Beri kompres sejuk pada dubur yang mempunyai buasir selama 10-15 minit 2-3 kali sehari. Langkah ini bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak di dubur.

Agar lebih selamat dan berkesan, salap buasir harus digunakan mengikut arahan doktor atau arahan pada label pakej. Sekiranya buasir tidak bertambah baik setelah menggunakan salap buasir atau semakin teruk, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan buasir lebih lanjut.