Elephantiasis - Gejala, sebab dan rawatan

Filariasis atau kbateri gajah bengkak kaki kerana dijangkiti cacing filarial. Cacing ini menyerang saluran limfa dan disebarkan melalui gigitan nyamuk.

Elephantiasis masih ada di Indonesia, terutama di Papua, Nusa Tenggara Timur, Jawa Barat, dan Nanggroe Aceh Darussalam. Menurut data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, terdapat hampir 13.000 kes gajah di Indonesia.

Selain kaki, bahagian badan lain, seperti alat kelamin, lengan, dan dada, juga boleh mengalami pembengkakan. Sebelum pembengkakan berlaku, elephantiasis tidak menyebabkan gejala tertentu, jadi rawatan sering terlambat.

Oleh itu, pencegahan elephantiasis sangat penting. Pencegahan boleh dilakukan dengan mengelakkan gigitan nyamuk dan mengikuti program pemerintah dalam pemberian ubat pencegahan massa (POPM).

Sebab dan Penghantaran Kaki Gwow

Penyakit Elephantiasis atau filariasis disebabkan oleh jangkitan dengan cacing filarial pada saluran limfa. Cacing ini boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui gigitan nyamuk.

Walaupun menyerang saluran limfa, cacing filarial juga beredar di saluran darah penghidap elephantiasis. Sekiranya penghidap elephantiasis digigit nyamuk, cacing filarial dapat dibawa dengan darah dan memasuki tubuh nyamuk.

Kemudian apabila nyamuk ini menggigit orang lain, cacing filarial di tubuh nyamuk akan memasuki saluran darah dan limfa orang tersebut. Cacing filarial kemudian akan membiak di saluran limfa dan menyumbat peredaran limfa, menyebabkan elephantiasis.

Beberapa jenis cacing filarial yang menyebabkan filariasis atau elephantiasis adalah: Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, dan Brugia Timur. Manakala jenis nyamuk yang menyebarkan cacing filari adalah Culex, Aedes, Anopheles, dan Maknsonia.

Melihat bagaimana ia disebarkan, seseorang akan lebih berisiko mendapat elephantiasis jika:

 • Hidup di persekitaran endemik elephantiasis.
 • Hidup di persekitaran dengan kebersihan yang buruk.
 • Selalunya digigit nyamuk atau tinggal di persekitaran yang diserang nyamuk.

Gejala Kaki Gajah

Seperti namanya, gejala utama elephantiasis adalah pembengkakan kaki. Selain kaki, bengkak juga boleh terjadi pada bahagian badan yang lain, seperti lengan, kemaluan, dan dada.

Kulit pada kaki yang bengkak akan menebal, kering, menjadi lebih gelap, retak, dan kadang-kadang luka muncul. Malangnya, anggota badan yang mengalami pembengkakan dan perubahan kulit tidak dapat kembali ke keadaan semula. Dalam keadaan ini, elephantiasis telah memasuki fasa kronik.

Pada awal penyakit ini, penderita elephantiasis biasanya tidak mengalami sebarang gejala. Ini menyebabkan pesakit tidak menyedari bahawa dia mengidap elephantiasis (filariasis), jadi sudah terlambat untuk merawatnya. Keradangan saluran atau kelenjar getah bening juga dapat muncul pada tahap awal, dalam bentuk pembengkakan saluran dan kelenjar getah bening setempat.

Kperlukah anda berjumpa doktor?

Sekiranya anda merancang untuk melancong ke kawasan di mana terdapat kes elephantiasis, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Tanya doktor anda jika ada cara untuk mencegahnya. Anda juga perlu berjumpa doktor jika ada orang di kawasan anda yang menderita elephantiasis.

Temui doktor jika terdapat pembengkakan pada saluran dan kelenjar getah bening, terutamanya jika anda tinggal di tempat di mana terdapat banyak kes elephantiasis atau setelah melakukan perjalanan ke kawasan di mana terdapat kes elephantiasis. Terutama apabila kelenjar getah bening terjadi berulang kali.

Diagnosis Kaki Gajah

Doktor akan bertanya kepada pesakit mengenai gejala yang dirasakan dan sejak bila gejala muncul. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk memeriksa gejala ini.

Sekiranya anda mengesyaki pesakit menghidap elephantiasis, doktor akan mengesyorkan ujian darah. Sampel darah akan diperiksa untuk mengetahui sama ada terdapat cacing filarial atau tidak. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mikroskop atau melalui ujian kimia khas menggunakan antigen.

Sekiranya perlu, pesakit juga dapat menjalani pemeriksaan pendukung lain untuk melihat kesan penyakit elephantiasis yang dihidapinya. Pemeriksaan yang dijalankan merangkumi ujian imbasan dengan ultrasound atau sinar-X dan ujian air kencing.

Rawatan Kaki Gajah

Rawatan yang dapat dilakukan oleh pesakit filariasis bertujuan untuk mencegah jangkitan menjadi lebih buruk dan untuk mengelakkan komplikasi filariasis. Untuk mengurangkan jumlah parasit di dalam badan, pesakit boleh mengambil ubat cacing seperti: ivermectin, albendazole, atau diethylcarbamazine.

Setelah diberi ubat ini, cacing yang menyebabkan elephantiasis akan mati, sehingga pembengkakan kelenjar getah bening mereda dan aliran limfa kembali lancar.

Apabila filariasis menyebabkan pembengkakan kaki dan kaki, ukurannya tidak dapat kembali ke ukuran semula. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kebersihan kaki yang bengkak, termasuk:

 • Rehatkan kaki anda dan sentiasa tinggalkan kaki anda ketika duduk atau berbaring.
 • menggunakan stoking kompres, seperti yang disyorkan oleh doktor.
 • Bersihkan kawasan kaki yang bengkak dengan sabun dan air setiap hari.
 • Sekiranya anda mempunyai luka, segera bersihkan luka dengan antiseptik.
 • Gerakkan kaki melalui senaman ringan untuk memastikan limfa mengalir di kawasan yang bengkak.

Sekiranya pembengkakan di kaki sangat teruk, atau jika terdapat pembengkakan skrotum (hidrokel), pesakit boleh menjalani pembedahan untuk mengurangkan pembengkakan. Operasi itu akan membuang beberapa kelenjar getah bening dan saluran yang dijangkiti.

Kaki yang mengalami bengkak akibat filariasis tidak dapat kembali normal. Oleh itu, sangat penting untuk mengambil langkah-langkah untuk mencegah filariasis, terutama bagi orang yang berisiko mendapat penyakit ini.

Komplikasi Kaki Gajah

Komplikasi utama yang timbul dari elephantiasis adalah pembengkakan teruk pada bahagian badan yang dijangkiti. Bengkak ini boleh menyakitkan dan menyebabkan kecacatan. Namun, kesakitan dan ketidakselesaan yang timbul dapat diatasi melalui langkah rawatan elephantiasis.

Kaki yang bengkak juga dapat mengalami jangkitan bakteria sekunder, kerana kulit elephantiasis sering terluka.

Pencegahan Kaki Gajah

Langkah utama untuk mencegah elephantiasis adalah mengelakkan gigitan nyamuk. Ini sangat penting untuk dilakukan, terutamanya di kawasan endemik elephantiasis. Untuk memaksimumkan perlindungan terhadap gigitan nyamuk, anda boleh mengambil langkah mudah berikut:

 • Memakai baju dan seluar
 • Sapukan losyen penghalau nyamuk
 • Tidur di kelambu
 • Membersihkan lopak di sekitar rumah

Penyebaran elephantiasis juga dapat dihentikan dengan mengikuti program pemerintah untuk membasmi elephantiasis, yaitu penyediaan ubat pencegahan massa (POPM).

Program ini dilakukan di daerah yang masih memiliki kasus elephantiasis, seperti provinsi Papua, Papua Barat, Jawa Barat, Nusa Tenggara Timur, Nanggroe Aceh Darussalam, dan Sulawesi Tenggara.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found