Kelebihan Bunga Ylang untuk Kesihatan

Di sebalik bentuknya yang unik, bunga ylang mempunyai pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh, dari mengurangkan tekanan hingga merawat jangkitan kulat. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai pelbagai faedah bunga ylang ini.

Bunga Ylang adalah bunga dari pokok ylang (Cananga odorata) yang banyak berkembang di beberapa negara Asia, termasuk Indonesia. Sebilangan besar faedah bunga ylang biasanya berasal dari kandungan minyak pati di dalamnya.

Pelbagai Khasiat Bunga Ylang

Bunga Ylang telah lama digunakan sebagai bahan mentah untuk membuat minyak wangi. Kini, bunga ylang sering digunakan sebagai aromaterapi, kerana minyak pati atau minyak pati dan sebatian bioaktif di dalamnya dianggap memberi manfaat kesihatan, termasuk:

1. Mengurangkan tahap tekanan dan kegelisahan

Penyelidikan menunjukkan bahawa menyedut aroma minyak pati bunga ylang dapat mengurangkan tahap kegelisahan dan tekanan, dan meningkatkan keyakinan diri. Minyak pati bunga Ylang bahkan terbukti dapat meningkatkan keberkesanan terapi pencegahan risiko bunuh diri pada pesakit dengan kemurungan utama.

Anda dapat merasakan faedah bunga ylang ini dengan menggunakan minyak patinya pada kulit, sehingga anda dapat menyedut aroma sepanjang hari.

2. Menurunkan tekanan darah

Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan minyak pati bunga ylang mempunyai kesan menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik dan memperlambat degupan jantung. Kesan ini boleh bermanfaat bagi penghidap hipertensi, terutamanya apabila digunakan secara berkala.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Minyak pati bunga Ylang diketahui mempunyai sebatian linalool yang dapat menghasilkan kesan sedatif (sedatif). Sebatian ini dapat mengurangkan aktiviti saraf di otak, menyebabkan kesan mengantuk. Tidak hairanlah bunga ylang sering dijadikan aromaterapi untuk membuat anda tidur lena.

4. Mencegah dan melegakan simptom asma

Asma adalah penyakit pernafasan yang berkait rapat dengan tekanan. Sekiranya anda menghidap asma, anda boleh menggunakan minyak pati bunga ylang untuk mencegah timbulnya asma akibat tekanan.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan minyak pati bunga ylang untuk membantu melegakan simptom asma. Setelah menggunakan ubat perubatan untuk serangan asma, anda boleh mengoleskan minyak pati di dada dan menghirupnya selama 15-20 minit.

5. Merawat jangkitan kulat

Bunga Ylang dianggap berkesan untuk merawat jangkitan kulat, terutamanya jangkitan Candida albicans. Selain dapat mengantuk, sebatian linalool dalam bunga kenangan juga mempunyai sifat antibakteria, antijamur, dan anti-radang.

Manfaat bunga ylang yang telah digunakan dalam perubatan tradisional sebenarnya masih banyak. Selain yang disebutkan di atas, bunga ylang juga telah digunakan untuk perawatan malaria, gout, dan sebagai penambah libido. Walau bagaimanapun, faedah ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Minyak pati bunga Ylang umumnya selamat digunakan. Untuk mendapatkan faedah bunga ylang, anda boleh menggunakan wap aromaterapi dari penggunaan minyak patinya peresap.

Seperti disebutkan di atas, minyak pati bunga ylang juga dapat disapukan terus ke kulit dan kemudian menyedut aroma. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, kandungan isoeugenol dalam minyak ini boleh menyebabkan dermatitis kontak.

Untuk mengelakkan ini, minyak pati bunga ylang mesti dicampurkan dengan minyak pelarut sebelum digunakan, seperti minyak kelapa. Nisbah yang biasa digunakan adalah 1 sudu teh minyak kelapa untuk 1 tetes minyak pati bunga ylang

Setelah mengetahui pelbagai faedah bunga ylang, anda boleh mula menggunakannya dalam kehidupan seharian. Walaupun begitu, anda masih perlu berhati-hati, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui keselamatan bunga ylang mengikut keadaan anda.