Vitamin K - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vitamin K adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh dalam proses pembekuan darah. Vitamin K terdapat secara semula jadi dalam makanan dan boleh didapati dalam bentuk makanan tambahan.

Sumber utama vitamin K adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Jenis sayur-sayuran yang mengandungi vitamin K termasuk kangkung, bayam, brokoli, lobak, sawi, dan kubis. Sementara beberapa jenis buah yang mengandung vitamin K adalah alpukat, buah ara, kiwi, delima, dan anggur.

Walaupun tidak banyak terdapat pada sayur-sayuran, vitamin K juga dapat ditemukan pada ikan, daging, hati, dan kuning telur.

Fungsi utama vitamin K adalah untuk membantu proses pembekuan darah. Sekiranya badan kekurangan vitamin K, darah akan sukar untuk membeku. Akibatnya, orang yang kekurangan vitamin K akan mudah berdarah. Kekurangan vitamin K lebih kerap berlaku pada bayi baru lahir daripada orang dewasa.

Tanda dagangan Vitamin K: Nourish Skin, Nutrimax Lengkap Multivitamin & Mineral, Bonesco, Cal-95, Prohem, Vitadion, Vitka Bayi.

Apa itu Vitamin K?

kumpulanVitamin
KategoriUbat over-the-counter dan preskripsi
ManfaatMengatasi kekurangan vitamin K pada bayi baru lahir dan mengatasi pendarahan kerana ubat antikoagulan yang berlebihan.
Digunakan olehMatang
Vitamin K untuk wanita hamil dan menyusuKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Makanan tambahan ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada vitamin K dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan suplemen ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet, suntikan.

Langkah berjaga-jaga sebelum menggunakan vitamin K:

 • Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah fibrosis kistik atau gangguan pankreas, cirit-birit kronik, masalah pundi kencing, gangguan pencernaan, kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD), dan penyakit hati, sebelum mengambil vitamin K.
 • Berhati-hati menggunakan vitamin K pada orang yang mempunyai injap jantung mekanikal, dan orang tua.
 • Beritahu doktor anda dan periksa gula darah anda secara berkala jika anda menghidap diabetes.
 • Beritahu doktor jika anda menjalani dialisis, supaya dosnya disesuaikan mengikut keadaannya.
 • Berhenti mengambil vitamin K dan tanyakan kepada doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi atau berlebihan.

Dos dan Peraturan Penggunaan Vitamin K

Dos vitamin K bergantung pada usia dan keadaan pesakit. Pada pesakit dewasa dan remaja yang menderita gangguan pembekuan darah, dosnya adalah 2.5-25 mg. Dos boleh dinaikkan menjadi 25-50 mg dan diulang 12-48 jam kemudian.

Untuk mengelakkan pendarahan kerana kekurangan vitamin K, bayi baru lahir akan diberi suntikan vitamin K dengan dos yang disesuaikan dengan berat badan dan keadaan bayi. Suntikan diberikan hanya di bawah pengawasan doktor.

Keperluan Harian Vitamin K

Berikut adalah keperluan vitamin K harian yang disyorkan berdasarkan umur dan jantina. Keperluan harian ini dapat diperoleh dari makanan, makanan tambahan, atau gabungan keduanya.

Keperluan vitamin K harian untuk kanak-kanak

UmurKeperluan (mcg / hari)
0-6 bulan2
7-12 bulan2,5
1-3 tahun30
4-8 tahun55
Berumur 9-13 tahun60
14-18 tahun75

Keperluan vitamin K harian untuk orang dewasa

UmurKeperluan (mcg / hari)
Lelaki berumur 19 tahun ke atas120
Wanita berumur 19 tahun ke atas90
Wanita hamil dan menyusui (bawah 19 tahun)75
Wanita hamil dan menyusui (berumur 19-50 tahun)90

Interaksi Vitamin K dengan Ubat-ubatan Lain

Mengambil suplemen vitamin K bersama dengan ubat lain boleh menyebabkan interaksi yang tidak diingini. Berikut adalah interaksi yang berlaku:

 • Menurunkan kadar gula darah ke bawah normal, jika diminum bersama ubat diabetes.
 • Pengurangan penyerapan vitamin K, jika diambil dengan ubat pengikat asid hempedu, seperti kolestiramin.
 • Mengurangkan keberkesanan ubat antikoagulan dalam pembekuan darah.
 • Pengurangan penyerapan vitamin K, jika diambil dengan orlistat.
 • Mengurangkan keberkesanan vitamin K, jika diambil dengan antibiotik.

Cara Mengambil Makanan Tambahan Vitamin K dengan betul

Makanan tambahan vitamin dan mineral dikonsumsi untuk memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin dan mineral, terutamanya apabila pengambilan vitamin dan mineral dari makanan tidak dapat memenuhi keperluan tubuh. Perlu diingat, makanan tambahan hanya digunakan sebagai pelengkap keperluan nutrisi tubuh, bukan sebagai pengganti nutrien dari makanan.

Terdapat beberapa keadaan yang memerlukan pengambilan makanan tambahan, seperti diserang penyakit, atau mengambil ubat yang boleh mengganggu metabolisme vitamin dan mineral.

Sekiranya menggunakan suplemen vitamin K yang dijual bebas, gunakan mengikut arahan pada bungkusan. Makanan tambahan vitamin K boleh diambil sebelum atau selepas makan.

Semasa mengambil suplemen vitamin K yang disertakan dengan preskripsi doktor, ambil seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan menambah atau mengurangkan dos dan masa penggunaan ubat.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vitamin K

Vitamin K sangat jarang menyebabkan kesan sampingan, terutamanya apabila diambil dalam dos yang disyorkan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, suplemen ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • Mudah berpeluh
 • Rasa gangguan
 • Bibir biru
 • Pening seolah-olah hendak pengsan
 • Susah bernafas
 • Menguning kulit dan putih mata

Sekiranya anda mengalami aduan di atas, segera pergi ke UGD atau berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.