Makan Banyak Tapi Tetap Tipis? Inilah Sebab yang Mungkin

Ingin memiliki badan yang ideal, tetapi badan anda tetap kurus walaupun anda sudah makan banyak?Ayuh, tahu sebab dan cara mengatasinya supaya kenaikan berat badan yang anda mahukan dapat dicapai dengan segera.

Di tengah-tengah banyak orang yang mengadu bahawa sukar untuk menurunkan berat badan, ada juga yang mengeluh bahawa sukar untuk menambah berat badan walaupun mereka telah makan banyak.

Keinginan untuk menaikkan berat badan ini biasanya timbul kerana pelbagai sebab, mulai dari merasa terlalu kurus atau ingin memiliki berat badan yang ideal. Ada juga yang merasa tidak selesa dengan anggapan bahawa orang kurus adalah orang yang kekurangan zat makanan, walaupun ini tidak selalu berlaku.

Punca makan banyak tapi Kekal Kurus

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang itu kurus walaupun dia telah makan banyak. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Genetik atau keturunan

Faktor keturunan atau genetik dapat menjadikan seseorang mempunyai metabolisme yang cepat. Metabolisme memainkan peranan penting dalam membakar kalori dalam badan. Inilah yang menyebabkan seseorang tetap kurus walaupun dia telah makan banyak makanan.

2. Terlalu banyak aktiviti

Aktiviti fizikal yang berlebihan boleh menjadi salah satu penyebab kenaikan berat badan yang sukar. Semasa melakukan aktiviti fizikal, tubuh membakar lebih banyak kalori. Sekiranya aktiviti anda berlebihan, contohnya bersenam terlalu keras atau terlalu kerap, badan anda akan tetap kurus walaupun anda telah makan banyak makanan.

3. Menderita penyakit kronik

Penyakit teruk yang berlaku dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan penurunan berat badan. Contoh penyakit yang boleh menyebabkan seseorang menjadi kurus adalah jangkitan tuberkulosis, diabetes, penyakit tiroid, AIDS, dan barah.

4. Tekanan

Tekanan boleh mencetuskan gaya hidup yang tidak sihat, termasuk diet. Keadaan ini boleh menjadi penyebab kesukaran anda untuk menambah berat badan. Berbagai perkara boleh menjadi penyebab tekanan, mulai dari krisis kepercayaan diri, masalah keluarga, hingga masalah pekerjaan.

Di samping itu, anda juga sukar menambah berat badan jika anda menggunakan ubat-ubatan tertentu, ketagihan alkohol, atau menggunakan ubat-ubatan haram.

Pelbagai Cara Menambah Berat Badan secara semula jadi

Tubuh yang kurus pada pandangan pertama kelihatan sihat. Tetapi anda perlu berhati-hati, jika badan anda terlalu kurus dengan indeks jisim badan di bawah 18.5.

Ini kerana keadaan ini dapat menunjukkan bahawa anda kekurangan nutrisi. Sekiranya dibiarkan, sistem ketahanan badan anda boleh menurun menjadikan anda mudah diserang penyakit. Risiko untuk anemia, osteoporosis, dan kesuburan yang terganggu juga cenderung lebih besar.

Oleh itu, untuk menambah berat badan, anda mesti memperhatikan pengambilan kalori yang dimakan. Pastikan jumlah kalori lebih banyak daripada yang anda ambil.

Untuk menambah berat badan secara semula jadi, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

Tambah pengambilan kalori dari makanan sihat

Sebagai usaha awal, anda tidak perlu mengubah diet anda terlalu banyak. Mulakan dengan meningkatkan jumlah pengambilan kalori dengan menambahkan bahan makanan tertentu. Contohnya menambahkan keju ke roti, atau menambahkan kentang dan telur puyuh ke sup ayam.

PenuhSaya memerlukan pemakanan

Anda dapat memenuhi keperluan kalori dengan memakan makanan yang kaya dengan protein, seperti kentang, telur, alpukat, mentega kacang, dan susu. Anda juga dapat menikmati makanan ringan yang sihat di antara waktu makan, seperti roti, selai kacang, dan buah.

Makan bahagian kecil tetapi kerap

Orang yang kurus dan mengalami kesukaran untuk menambah berat badan biasanya mengisi dengan lebih mudah dan sering tidak menghabiskan makanan mereka. Oleh itu, untuk menambahkan kalori, anda boleh membahagikan bahagian makanan anda menjadi lebih kecil, tetapi kekerapannya meningkat kepada 5-6 kali sehari.

Dengan menggunakan kaedah ini, anda boleh makan lebih banyak tanpa merasa kenyang.

Elakkan minum terlalu banyak sebelum makan

Untuk metabolisme yang optimum, anda perlu memenuhi keperluan cecair anda dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Namun, elakkan minum banyak air sebelum makan kerana ia akan membuat anda kenyang, jadi anda tidak mempunyai selera makan.

Rutin bersukan

Bukan hanya untuk menurunkan berat badan, senaman juga penting untuk menambah berat badan, kamu tahu. Bersenam secara teratur akan membantu meningkatkan jisim otot, supaya badan lebih cergas dan kelihatan lebih kenyang.

Anda boleh melatih kekuatan otot dengan mengangkat beban atau berenang, yoga, dan Pilates.

Tidur yang berkualiti

Untuk menambah berat badan, pastikan waktu tidur dan kualiti tidur anda dijaga dengan baik. Anda harus tidur 7-8 jam setiap hari dan mengelakkan tidur lewat. Tidur yang cukup bermanfaat untuk pertumbuhan otot badan, sehingga anda dapat menambah berat badan.

Sekiranya cara untuk menambah berat badan di atas masih tidak berfungsi, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mengetahui cara menambah berat badan yang sesuai untuk anda.