Punca faraj berbau dan cara menjaga kebersihannya

Bau vagina adalah keadaan biasa dan boleh disebabkan oleh banyak perkara. Walaupun kelihatan ringan, keadaan ini yang sering membuat wanita merasa tidak selamat juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan vagina.

Faraj boleh dikatakan mempunyai bau yang normal jika tidak mengeluarkan bau yang kuat atau berbau masam. Walau bagaimanapun, bau faraj akan sedikit tajam semasa haid, menopaus, dan semasa kehamilan.

Walaupun begitu, anda perlu berwaspada jika vagina berbau busuk disertai dengan gejala lain, seperti gatal, sakit, atau keputihan. Keadaan ini boleh menjadi tanda jangkitan atau masalah kesihatan lain di kawasan wanita.

Kenali Punca Bau Vagina

Sebelum ini telah dijelaskan bahawa bau faraj boleh disebabkan oleh banyak perkara. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh mencetuskan bau faraj:

Trikomoniasis

Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan parasit Trichomonas vaginalis dan merupakan penyakit kelamin. Penularan trichomoniasis boleh berlaku melalui hubungan seksual yang melibatkan penembusan zakar ke dalam vagina.

Penyakit ini kadang-kadang tidak simptomatik, tetapi jangkitan yang berlaku sering menyebabkan vagina berbau amis atau busuk.

Vaginosis bakteria

Biasanya, di dalam vagina terdapat bakteria baik yang berperanan penting dalam menjaga keasidan kawasan. Namun, untuk beberapa keadaan, bilangan bakteria baik dapat berkurang sehingga keasidan vagina menurun dan benar-benar mencetuskan pertumbuhan bakteria jahat.

Akibatnya, terdapat jangkitan yang dikenali sebagai vaginosis bakteria. Bau vagina adalah salah satu gejala yang timbul dari keadaan ini. Ciri bau faraj yang disebabkan oleh vaginosis bakteria adalah bau amis yang menyerupai bau ikan, terutama selepas hubungan seksual.

Selain itu, vagina akan mengeluarkan keputihan berwarna kelabu atau putih, berbuih, dan berair.

Sebagai tambahan kepada dua keadaan di atas, bau faraj juga disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain, seperti barah vagina, barah serviks, atau fistula rektovaginal. Perubahan hormon atau pengambilan makanan tertentu, seperti bawang atau ikan, juga dapat membuat vagina berbau.

Cara Mencegah Bau Vagina

Kekurangan menjaga kebersihan kawasan kewanitaan adalah penyebab utama timbulnya bau pada faraj. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kebersihan dan kesihatan kawasan kewanitaan, termasuk:

Jaga kebersihan faraj anda

Menjaga kebersihan faraj boleh dilakukan dengan mencuci vagina dari depan ke belakang setelah membuang air kecil. Ini penting agar bakteria di sekitar dubur tidak memasuki vagina. Kaedah ini juga dapat mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing.

Anda juga disyorkan menggunakan sabun ringan untuk membersihkan vagina. Selain itu, kerap menukar pembalut semasa haid juga penting untuk mencegah pertumbuhan kulat yang boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan.

Perhatikan kelembapan faraj

Pastikan kawasan feminin tetap kering. Elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat dan tidak menyerap peluh.

Keadaan ini dapat meningkatkan kelembapan di kawasan wanita yang boleh mencetuskan jangkitan dan pengumpulan bakteria. Inilah penyebab masalah kesihatan pada vagina. Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan seluar dalam kapas.

Selain dua perkara di atas, anda juga boleh menggunakan sabun kebersihan feminin khas yang mengandungi wangian. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang menggunakan cecair pembersih vagina akan merasa lebih bersih dan lebih yakin.

Namun, sebelum menggunakannya, harap perhatikan bahawa salah satu risiko yang timbul akibat penggunaan pembersih vagina adalah pengurangan atau pelemahan bakteria baik di dalam vagina, sehingga memudahkan jangkitan terjadi.

Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui faedah dan risiko penggunaan cecair pembersih faraj.

Selain perkara di atas, anda juga dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks secara santai, kerana tingkah laku ini akan meningkatkan risiko mendapat pelbagai penyakit kelamin. Caranya adalah dengan tidak menukar pasangan seksual dan memakai kondom semasa melakukan hubungan seks.

Faraj adalah organ yang sangat penting bagi wanita. Oleh itu, kesihatan mereka mesti sentiasa dijaga. Sekiranya anda mengalami bau faraj disertai dengan gejala lain yang telah disebutkan sebelumnya, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found