Ketahui Lebih Lanjut mengenai Gejala Ruam Kulit di COVID-19

Ruam kulit pada COVID-19 menambah senarai panjang penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Corona. Ruam boleh muncul di berbagai bahagian badan dan dapat menyerupai ruam campak, herpes, atau cacar air.

Demam, batuk kering dan sesak nafas adalah gejala biasa COVID-19. Namun, ada gejala lain yang juga dapat muncul akibat jangkitan virus Corona, iaitu ruam kulit. Menurut beberapa kajian, kira-kira 20% pesakit COVID-19 menunjukkan gejala ini.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona, seperti ruam kulit, dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah ini sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Ruam kulit pada COVID-19 pertama kali dilaporkan oleh seorang pesakit di Itali. Ruam boleh muncul pada peringkat awal perkembangan penyakit atau semasa dimasukkan ke hospital.

Uniknya, ruam kulit ini dapat muncul dan hilang secara tiba-tiba. Selain itu, penampilannya serupa dengan ruam kulit pada jenis penyakit kulit tertentu, seperti cacar air dan campak.

Jenis Ruam Kulit pada COVID-19

Berikut adalah beberapa jenis ruam kulit yang boleh muncul sebagai gejala COVID-19:

1. Ruam makulopapular

Ruam makulopapular adalah ruam kulit yang paling biasa dilihat pada pesakit COVID-19. Ruam ini kelihatan seperti bintik-bintik merah yang dapat muncul di wajah, batang tubuh, lengan, atau kaki bawah.

Ruam makulopapular pada pandangan pertama mirip dengan kulit pada campak, demam merah, dan herpes. Pada kulit pesakit COVID-19, ruam yang muncul kadang-kadang gatal dan berlangsung selama 2-21 hari.

2. Jari kaki COVID

JUAL jari kaki dicirikan oleh jari kaki yang bengkak, merah, melepuh, gatal, menyakitkan, dan kadang-kadang melepuh dengan cecair atau nanah di dalamnya. Dalam beberapa hari, jari kaki merah boleh berubah menjadi warna keunguan dan lecet kadang-kadang merebak ke seluruh kaki.

Selain dari jari kaki, Jari kaki COVID Ia juga boleh berlaku di jari. Ruam ini dilaporkan lebih biasa pada pesakit kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa muda, dan boleh berlangsung dari 10 hari hingga bulan.

3. Gatal-gatal

Ruam kulit pada COVID-19 juga boleh kelihatan seperti gatal-gatal atau urtikaria. Gatal-gatal dicirikan oleh penampilan lebam merah disertai dengan gatal-gatal. Gatal-gatal boleh muncul di mana-mana bahagian badan, termasuk muka, lengan, dada, punggung, dan kaki bawah.

Pada beberapa pesakit COVID-19, gatal-gatal mungkin muncul sebelum gejala demam atau sesak nafas muncul.

4. Ruam vesikular

Ruam vesikular menyerupai lepuh kecil berisi cecair. Ruam ini biasanya terbentuk jika seseorang mengalami cacar air, herpes zoster, atau herpes simplex. Lepuh jenis ini juga terdapat pada 1% kes COVID-19 dan boleh muncul selama kira-kira 10 hari.

5. Petechiae atau purpura

Petechiae atau purpura adalah bintik-bintik kecil keunguan atau kemerahan yang disebabkan oleh pendarahan di bawah permukaan kulit.

Petechiae Biasanya muncul di lengan, kaki, perut, atau punggung. Walau bagaimanapun, bintik-bintik ini juga dapat muncul di dalam mulut atau di kelopak mata. Sebilangan pesakit COVID-19 yang mengalami ruam kulit jenis ini juga dilaporkan mengalami penurunan platelet.

6. Livedo racemosa

Livedo racemosa adalah ruam kulit kemerahan atau coklat dengan corak seperti web. Kemunculan ruam kulit ini disebabkan oleh penyempitan saluran darah di dekat kulit.

Dalam kes COVID-19, liveo racemosa boleh bertahan selama 9 hari dan lebih biasa pada pesakit tua.

7. Iskemia dan nekrosis

Iskemia adalah keadaan apabila tisu atau organ tubuh tidak mendapat cukup darah dan oksigen. Iskemia boleh menyebabkan sel dan tisu di bahagian badan mati (nekrosis). Sebilangan pesakit COVID-19 dilaporkan mengalami ruam atau bintik-bintik kemerahan dan kemerahan di jari mereka akibat keadaan ini.

Hingga kini, penyebab kemunculan ruam kulit pada pesakit COVID-19 masih belum diketahui dengan pasti. Namun, beberapa kajian mengatakan bahawa kemunculan gejala ruam kulit berkaitan dengan reaksi imun tubuh terhadap virus Corona atau kesan sampingan ubat.

Sekiranya anda mengalami ruam kulit yang disertai demam, batuk, dan sesak nafas, terutamanya jika anda mempunyai sejarah hubungan dengan pesakit COVID-19, segera mengasingkan diri dan menghubungi talian panas COVID-19 pada 119 sambungan 9 untuk panduan selanjutnya.

Anda juga boleh menggunakan ciri berbual berjumpa doktor mengenai aplikasi ALODOKTER untuk mengetahui sama ada ruam yang anda alami adalah gejala COVID-19 atau tidak.