Mengenai Pemeriksaan CRP dan Faedahnya

CRP adalah protein yang dihasilkan oleh hati sebagai tindak balas terhadap keradangan di dalam badan. Orang yang sihat umumnya mempunyai tahap CRP yang rendah. Sebaliknya, tahap CRP yang tinggi boleh menjadi tanda penyakit atau jangkitan pada tubuh.

Tahap CRP atau Protein C-reaktif dalam darah boleh diperiksa dengan pemeriksaan CRP. Pemeriksaan ini telah banyak digunakan untuk mendiagnosis penyakit yang berkaitan dengan keradangan.

Keradangan adalah tindak balas imun tubuh terhadap penyakit atau kecederaan tertentu. Terdapat pelbagai keadaan atau penyakit yang dapat menyebabkan keradangan, termasuk jangkitan, penyakit kardiovaskular, penyakit autoimun, hingga barah.

Cara Melakukan Pemeriksaan CRP

Ujian CRP memerlukan sampel darah diambil dari vena. Sebelum menyuntik jarum untuk mengambil darah, kakitangan perubatan akan membersihkan kulit di sekitar siku lengan dalam dengan antiseptik.

Seterusnya, jarum kecil akan dimasukkan ke dalam urat untuk proses pengambilan darah. Darah yang telah diambil akan dimasukkan ke dalam bekas simpanan darah khas.

Setelah sampel darah diambil, pegawai perubatan akan membersihkan tempat tusukan jarum dengan penyapu kapas yang diberi alkohol, kemudian menutupnya dengan plaster.

Sampel darah kemudian diperhatikan di makmal untuk melalui proses analisis tahap CRP.

Hasil Semakan CRP

Protein C-reaktif diukur dalam miligram per liter darah (mg / L). Berikut adalah tafsiran setiap nilai CRP:

CRP kurang daripada 0.3 mg / L

Nilai CRP adalah nilai CRP biasa. Tahap CRP kurang daripada 0.3 mg / L adalah perkara biasa pada orang yang sihat.

CRP 0.3-1.0 mg / L

Secara umum, nilai CRP masih relatif normal. Sekiranya anda mempunyai nilai CRP 0,3-1,0 mg / L dan tidak mengalami sebarang gejala, hasil ujian mungkin menunjukkan bahawa anda berada dalam keadaan sihat.

Walau bagaimanapun, peningkatan CRP yang agak ringan kadang-kadang juga menunjukkan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular.

Selain itu, nilai CRP dalam julat ini juga dapat terjadi pada orang yang menderita selesema, radang gusi, atau periodontitis. Tahap CRP yang sedikit meningkat dapat dialami oleh penderita diabetes, kemurungan, atau kegemukan.

CRP 1.0-10 mg / L

Nilai CRP ini juga dapat menjadi petunjuk risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

Selain itu, keradangan akibat pankreatitis, bronkitis, barah, dan penyakit autoimun, seperti rheumatoid arthritis dan lupus, juga umumnya dicirikan oleh peningkatan nilai CRP lebih daripada 3 mg / L.

CRP melebihi 10 mg / L

Nilai CRP melebihi 10 mg / L menunjukkan keradangan atau keadaan serius yang berlaku di dalam badan. Tahap CRP yang meningkat hingga lebih dari 10 mg / L boleh disebabkan oleh keadaan berikut:

  • Jangkitan teruk, seperti sepsis, meningitis, radang paru-paru, peritonitis dan osteomielitis
  • Tuberkulosis
  • Keradangan usus
  • Keradangan pelvis
  • Gangguan autoimun, seperti rheumatoid arthritis dan lupus
  • demam reumatik
  • Lampiran
  • Kanser

Sebagai tambahan kepada pelbagai keadaan di atas, peningkatan tahap CRP juga dapat terjadi pada pesakit yang baru saja menjalani pembedahan, perokok berat, dan wanita yang menggunakan kontrasepsi hormon.

Tahap CRP yang tinggi menunjukkan bahawa tubuh mengalami keradangan. Walau bagaimanapun, ujian CRP tidak dapat menentukan punca atau lokasi keradangan di dalam badan.

Oleh itu, untuk mengesahkan diagnosis dan menentukan penyebab peningkatan tahap CRP di dalam badan anda, doktor akan mengesyorkan penyelidikan lain, seperti ujian darah lengkap, ujian air kencing, ujian antibodi, dan pemeriksaan radiologi, seperti ultrasound, sinar-X, Imbasan CT, atau MRI.

Ujian untuk mengukur tahap CRP dapat dilakukan sebagai bagian dari pemeriksaan kesihatan rutin atau ketika anda merasakan simptom tertentu, seperti demam, sakit, bengkak di badan, atau kehilangan kesedaran.

Di samping itu, pemeriksaan juga boleh dilakukan oleh doktor untuk menilai keadaan seseorang yang mempunyai komorbiditi sebelumnya, seperti HIV, diabetes, dan penyakit buah pinggang.

Hasil ujian CRP yang rendah secara amnya menunjukkan bahawa tubuh anda berada dalam keadaan sihat. Namun, jika keputusan ujian CRP anda tinggi, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui kemungkinan penyebab peningkatan tahap CRP.

Penting juga untuk dilakukan agar doktor dapat melakukan pemeriksaan lain dan memberikan rawatan yang sesuai mengikut penyakit anda.