Selesema Tulang: Inilah Penjelasannya

Kesakitan pada sendi dan disertai demam, kadang-kadang ditafsirkan sebagai selesema tulang. Namun, tidak ada penjelasan yang pasti mengenai jenis penyakit ini. Sebenarnya, apa itu selsema tulang?

Dalam dunia perubatan sebenarnya tidak ada istilah selesema tulang. Walau bagaimanapun, beberapa penyakit, seperti Chikungunya dan osteomelitis, sering disebut sebagai selesema tulang. Untuk mengetahui mengapa kedua-dua penyakit ini sering dianggap sebagai selesema tulang, ada baiknya mengenali dua jenis penyakit tersebut.

Memahami Penyakit Chikungunya

Chikungunya disebabkan oleh virus yang ditularkan dari nyamuk yang dijangkiti ke manusia. Nyamuk yang dapat menyebarkan virus ini adalah nyamuk Aedes albopictus dan Aedes aegypti. Chikungunya kadang-kadang juga diklasifikasikan sebagai virus reumatik kerana kesannya pada sendi. Chikungunya sering dianggap sebagai selesema tulang kerana mempengaruhi sendi.

Genus virus Alphavirus disebarkan oleh nyamuk, boleh membuat orang yang dijangkiti mengalami beberapa gejala seperti:

  • Demam hingga 400 Celsius dan sendi bengkak.
  • Rasa letih, pening, sakit otot, loya, dan ruam muncul di kulit.
  • Kesakitan berlaku pada sendi pergelangan kaki, punggung bawah, lutut, di antara tulang jari, atau pergelangan tangan.

Gejala-gejala ini secara amnya berlangsung selama kira-kira 3 hari. Walaupun jarang membawa maut, virus boleh tinggal di dalam badan selama kira-kira 7 hari. Selama ini, nyamuk lain yang menggigit pesakit juga dapat dijangkiti virus yang menyebabkan chikungunya. Mereka yang telah dijangkiti akan mempunyai kekebalan seumur hidup terhadap chikungunya.

Kenali Osteomelitis

Tidak seperti Chikungunya, osteomelitis, yang merupakan jangkitan tulang, disebabkan oleh bakteria yang menyerang tulang. Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak juga boleh mendapat penyakit ini. Biasanya, tulang yang dijangkiti adalah tulang panjang, seperti tulang kaki dan lengan pada anak-anak, dan tulang kaki, pelvis, dan tulang belakang pada orang dewasa.

Keadaan ini berlaku apabila tubuh dijangkiti dengan jenis organisma atau bakteria tertentu. Salah satunya ialah bakteria Staphylococcus aureus. Bakteria memasuki aliran darah dan menjangkiti bahagian tulang tertentu. Jangkitan ini juga boleh merebak melalui aliran darah ke bahagian tulang yang lain.

Bakteria atau organisma yang menyebabkan osteomelitis dapat memasuki tubuh dengan pelbagai cara, termasuk luka dalam, pembedahan untuk memperbaiki patah tulang (tulang retak atau patah), atau pembedahan penggantian pinggul.

Osteomelitis biasanya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti:

  • Sakit di kawasan yang dijangkiti dan kemunculan tompok merah, disertai demam dan menggigil.
  • Jika tidak sihat, kawasan yang dijangkiti akan kelihatan kering, bengkak, kaku atau lumpuh.
  • Demam dan kesakitan pada tulang yang merupakan sebahagian daripada gejala penyakit ini menjadikannya kadang-kadang ditafsirkan sebagai selesema tulang.

Sekiranya anda mengalami simptom yang dianggap sebagai selesema tulang, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan yang diperlukan untuk mendiagnosis keadaan sebenar anda, dan juga menentukan rawatan yang sesuai. Sekiranya diperlukan, doktor anda boleh memberi anda ubat selesema tulang untuk melegakan simptom anda.