Astaxanthin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Astaxanthin adalah antioksidan yang diyakini bermanfaat untuk menjaga mata, jantung, dan kulit yang sihat, membantu mengurangkan keradangan, membantu mengurangkan keradangan meningkatkan sistem ketahanan badan.

Astaxanthin adalah karotenoid, yang merupakan pigmen semula jadi yang menyebabkan tumbuhan atau haiwan mempunyai warna merah atau merah jambu. Pigmen ini terdapat dalam beberapa jenis alga, salmon, udang, dan udang karang.

Astaxanthin adalah antioksidan. Cara antioksidan berfungsi dalam mengurangkan pengoksidaan, dipercayai digunakan dalam beberapa keadaan, seperti degenerasi makula, sakit otot, artritis reumatoid, kulit berkedut, atau kerosakan kulit akibat terkena sinar ultraviolet.

Tanda dagangan Astaxanthin: Astar-C, Astatine, Astina, Asthin Force, Glucola, Hemaviton Collagen Asta Advanced, Natur-E Advanced, Naturoksi,, Renewskin

Apa itu Astaxanthin

kumpulanUbat percuma
KategoriTambahan
ManfaatMembantu mengurangkan keradangan, meningkatkan sistem ketahanan badan, dan menjaga kesihatan mata, jantung, dan kulit.
Digunakan olehMatang
Astaxanthin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada astaxanthin diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Bentuk ubatKapsul, tablet, kaplet, krim, gel, losyen

 Amaran Sebelum Menggunakan Astaxantin

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan astaxanthin, iaitu:

  • Jangan gunakan produk yang mengandungi astaxanthin jika anda alah kepada ramuan ini, canthaxanthin, atau jenis ubat lain Perencat 5-alpha-reduktase, seperti finasteride.
  • Astaxanthin boleh dihasilkan oleh jenis alga tertentu dan beberapa jenis makanan laut, seperti salmon atau lobster, jangan menggunakan produk yang mengandungi astaxanthin jika anda alah kepada alga atau makanan laut jenis ini.
  • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap penyakit autoimun, osteoporosis, hipokalsemia, gangguan kelenjar paratiroid, gangguan hormon, atau hipotensi.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alergi atau overdosis berlaku setelah menggunakan astaxanthin atau produk yang mengandungi ramuan ini.

Dos dan Peraturan Penggunaan Astaxanthin

Tidak ada kajian yang menyatakan dos astaxanthin yang tepat untuk merawat keadaan perubatan tertentu. Walau bagaimanapun, dos yang disyorkan secara am untuk astaxanthin dalam bentuk oral adalah antara 4-12 mg sehari.

Untuk menggunakan astaxanthin dalam bentuk topikal, ikuti maklumat pada bungkusan atau ikuti nasihat doktor anda.

Cara Menggunakan Astaxanthin dengan Betul

Pastikan anda membaca maklumat dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan, sebelum menggunakan suplemen atau ubat ini.

Ikuti arahan mengenai dos dan selang yang selamat untuk menggunakan astaxanthin. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan suplemen ini.

Simpan suplemen astaxanthin pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan cahaya matahari langsung, dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Astaxanthin dengan ubat lain

Tidak ada kesan interaksi yang tepat apabila astaxanthin digunakan bersama dengan ubat lain. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda mengenai penggunaan astaxanthin atau produk yang mengandungi ramuan ini jika anda mengambil ubat kelas Perencat 5-alpha-reduktase atau ubat, produk herba, atau makanan tambahan, yang mempunyai kesan menurunkan tekanan darah.

Kesan Sampingan dan Bahaya Astaxanthin

Sekiranya diambil pada dos yang disyorkan, suplemen astaxanthin umumnya tidak menyebabkan kesan sampingan. Namun, jika astaxanthin digunakan hingga dosis 48 mg sehari, boleh menyebabkan najis berwarna kemerahan.