Memampatkan Demam apabila Suhu Badan Meningkat

Demam boleh dialami oleh semua orang tanpa mengira usia.Sehingga badan merasa lebih selesa ketika demam melanda, dan juga untuk membantu menurunkan suhu badan, demam boleh menjadi salah satu cara untuk melakukannya.

Secara semula jadi, tubuh mempunyai sistem pertahanan yang mampu memberikan ketahanan terhadap jangkitan bakteria atau virus. Apabila "perang" dalam badan ini berlaku, badan kita akan mengalami peningkatan suhu, alias demam. Tubuh dikatakan demam sekiranya suhu meningkat hingga lebih dari 38 darjah celcius.

Sebagai tambahan kepada tindak balas sistem pertahanan badan terhadap jangkitan bakteria atau virus, demam juga boleh disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, imunisasi, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, atau penyakit autoimun.

Kompres Demam, ydibenarkan dan ytidak

Demam selalunya tidak disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya dan akan mereda dengan sendirinya setelah beberapa hari. Walaupun begitu, peningkatan suhu badan dapat membuat badan merasa tidak sihat. Untuk melegakannya, anda boleh melakukan kompres demam.

Meletakkan kain basah di dahi, leher, ketiak, atau kawasan selangkangan adalah teknik yang biasa digunakan untuk menurunkan suhu badan ketika anda demam. Yang perlu anda lakukan hanyalah mencelupkan kain ke dalam air biasa (tidak terlalu sejuk atau panas), merapikannya, kemudian letakkan kain basah di atas kulit. Ingat, jangan gunakan ketulan ais atau bungkusan ais.

Kaedah kompres ini hanya dapat menurunkan suhu badan buat sementara waktu, tidak mengatasi penyebab yang menyebabkan demam. Oleh itu, demam boleh muncul semula beberapa saat setelah kompres dikeluarkan.

Selain menekan demam menggunakan air sejuk, demam juga dapat melegakan dengan mandi air suam. Semasa demam, anda disarankan untuk tidak mandi air sejuk, kerana mandi sejuk akan membuat anda menggigil dan benar-benar menaikkan suhu badan anda.

Anda juga boleh menyejukkan badan dengan hanya memakai satu lapisan pakaian dan selimut. Sekiranya bilik panas atau tersumbat, hidupkan kipas.

Keadaan Yang Perlu Diperiksa oleh Doktor

Secara amnya, demam akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, jika demam tidak mereda atau disertai dengan aduan lain, anda perlu berwaspada. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya demam disertai dengan gejala berikut:

 • Terdapat ruam pada kulit.
 • Terdapat rasa terbakar, menyengat, atau menyakitkan ketika membuang air kecil.
 • Kurang atau tidak sama sekali membuang air kecil.
 • Gangguan pencernaan, termasuk mual, muntah, cirit-birit, dan sakit perut.
 • Sakit di bahagian belakang.
 • Denyutan jantung terasa lebih pantas.
 • Sesak nafas atau sakit dada ketika bernafas.
 • Bibir, kulit dan kuku biru.
 • Sakit kepala yang tidak tertanggung dan leher yang kaku.
 • Terdapat sawan.
 • Kehilangan kesedaran atau koma.

Begitu juga, jika demam berlangsung lebih dari 3 minggu, demam tidak akan hilang setelah mengambil ubat penurun demam (termasuk ubat demam tradisional), atau suhunya sangat tinggi (lebih dari 40 darjah Celsius).

Pada asasnya, kompres demam hanya melegakan demam sementara dan menjadikan badan lebih selesa. Tindakan ini bukanlah langkah rawatan utama. Oleh itu, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda demam.