Pelbagai Khasiat dan Cara Memenuhi Keperluan Kalsium untuk Wanita Hamil

Terdapat pelbagai cara untuk memenuhi keperluan kalsium ibu hamil. Bermula dari menyesuaikan diet, mengambil suplemen atau multivitamin. Keperluan kalsium untuk wanita hamil perlu dipenuhi, kerana kalsium memainkan peranan penting dalam kehamilan.

Kalsium berperanan dalam pertumbuhan tulang dan gigi janin, serta membantu jantung, saraf dan otot janin untuk berkembang dengan baik. Keperluan kalsium yang mencukupi semasa mengandung juga mengurangkan risiko hipertensi dan preeklampsia.

Pengambilan Makanan Kaya Kalsium semasa Kehamilan

Kalsium tidak dapat dibuat oleh tubuh sehingga perlu diperoleh melalui pengambilan, baik makanan maupun makanan tambahan. Wanita hamil disarankan mendapatkan 1000 mg kalsium setiap hari. Jumlah ini bersamaan dengan 3 gelas susu 230 mL atau 4 hidangan makanan kaya kalsium.

Berikut adalah beberapa makanan berkalsium tinggi yang baik untuk wanita hamil:

  • Susu dan produk tenusu, termasuk keju, yogurt, dan juga ais krim.
  • Pelbagai sayur-sayuran hijau, seperti pakcoy dan brokoli.
  • Beberapa jenismakanan laut, contohnya udang.
  • Hidangan kacang soya, seperti tauhu dan edamame.
  • Kacang, seperti kacang tanah kacang badam, biji bijan, dan kacang buncis.
  • Menghidangkan produk yang telah diperkaya dengan kalsium, seperti roti, bijirin, jus oren, dan oatmeal.
  • Susu yang diperbuat daripada kacang, seperti susu kacang badam dan susu soya.
  • Rumpai laut.

Sebagai tambahan kepada pelbagai hidangan di atas, air minum dalam botol umumnya juga diperkaya dengan pelbagai mineral, terutama kalsium. Oleh itu, wanita hamil perlu minum banyak air mineral, iaitu sekitar 8-10 gelas sehari.

Vitamin dan Makanan Tambahan Kalsium untuk Wanita Hamil

Wanita hamil juga seharusnya tidak kekurangan pengambilan kalsium. Sekiranya terdapat kekurangan kalsium semasa kehamilan, keperluan kalsium untuk janin terpaksa diambil dari tulang ibu. Ini akan meningkatkan risiko osteoporosis pada masa akan datang.

Bagi wanita hamil yang alah kepada susu, tidak toleran laktosa, atau mengamalkan diet vegan, mungkin lebih sukar untuk memenuhi keperluan kalsium. Wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan vitamin dan makanan tambahan yang mereka perlukan.

Wanita hamil disyorkan mengambil suplemen dengan kandungan kalsium 500 mg. Jadi untuk memenuhi keperluan kalsium 1000 mg, makanan tambahan boleh diminum 2 kali sehari. Walau bagaimanapun, dosnya tetap harus disesuaikan mengikut nasihat doktor.

Perlu diingatkan, pengambilan kalsium tidak boleh berlebihan. Wanita hamil tidak boleh mengambil lebih daripada 2500 mg kalsium sehari. Pengambilan kalsium yang terlalu banyak boleh menyebabkan kembung, sembelit, batu ginjal, berdebar-debar jantung, dan gangguan irama jantung, dan mencegah tubuh menyerap mineral penting lain yang diperlukan semasa kehamilan, seperti zink dan besi.

Kalsium adalah mineral yang penting untuk kehamilan. Untuk memenuhi keperluan mereka, anda boleh mengambil pelbagai jenis makanan yang kaya dengan kalsium, atau makanan tambahan yang mengandungi kalsium. Walau bagaimanapun, sebelum mengambil vitamin atau suplemen kalsium, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda, supaya dosnya sesuai.