Cara menghilangkan bibir hitam agar lebih yakin

Bibir hitam mungkin sering dikeluhkan oleh kebanyakan orang, terutama wanita. Agar masalah ini tidak lagi mengganggu anda, anda boleh mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan bibir hitam dengan berkesan dan selamat.

Semua orang pasti ingin mempunyai bibir yang sihat dan memerah. Walau bagaimanapun, perubahan warna bibir, seperti bibir menjadi hitam, kadang-kadang tidak dapat dielakkan kerana terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskannya.

Sebilangannya adalah faktor genetik atau keturunan, perubahan hormon, kehamilan, kerengsaan atau alergi terhadap kosmetik di bibir, pendedahan sinar matahari yang berpanjangan, dan tabiat merokok.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, bibir hitam juga boleh disebabkan oleh keadaan atau penyakit perubatan tertentu, seperti kanser kulit melasma atau melanoma pada bibir.

Pelbagai Cara Menghilangkan Bibir Hitam dan Mencegahnya

Bagi anda yang mempunyai bibir hitam, jangan merasa rendah diri terlebih dahulu. Selain dapat ditutup dengan gincu, ada beberapa cara untuk menghilangkan bibir hitam, seperti:

1. Kurangkan minuman berkafein

Sekiranya anda gemar minum minuman berkafein, seperti kopi dan teh, maka mulai sekarang hadkan pengambilannya. Sebabnya, terlalu kerap minum minuman berkafein boleh menjadikan warna bibir menjadi gelap.

Lebih baik meningkatkan penggunaan air. Dengan memakan banyak air, kelembapan bibir dijaga agar masalah bibir kering dan bibir hitam dapat diminimumkan.

2. Elakkan menggigit atau menjilat bibir

Kebiasaan menggigit dan menjilat bibir boleh menjadikan bibir kering, retak, dan jengkel sehingga boleh menjadikan warna bibir menjadi lebih gelap. Oleh itu, cuba hilangkan tabiat ini, jika anda tidak mahu mempunyai bibir hitam.

3. Berhenti merokok

Berhenti merokok. Tidak hanya mencetuskan penampilan kerutan di bibir dan wajah, tabiat merokok jangka panjang juga dapat menjadikan bibir kering dan kelihatan hitam.

Ini kerana pendedahan berlebihan terhadap nikotin dapat meningkatkan pengeluaran melanin, yang merupakan pewarna semula jadi kulit, sehingga menggelapkan warna bibir.

4. Melindungi bibir dari pendedahan cahaya matahari

Untuk mengatasi dan mencegah bibir hitam, anda disarankan menggunakan pelindung matahari untuk bibir anda setiap hari ketika anda aktif di bawah terik matahari, walaupun cuaca mendung.

Penggunaan pelindung matahari pada bibir dapat melindungi bibir dari sinaran UV yang dapat menggelapkan warna bibir. Pelindung matahari untuk kulit boleh balsem bibir dengan SPF 30 atau lebih.

5. Periksa kandungan gincu yang digunakan

Gincu memang boleh menyamarkan warna bibir hitam, namun, anda mesti berhati-hati dalam memilih lipstik yang digunakan setiap hari.

Sebilangan bahan dalam gincu seperti kapur barus, minyak kayu putih, pudina, mentol, minyak wangi, lanolin, fenol, dan asid salisilik boleh menyebabkan reaksi alergi atau kerengsaan sehingga jika digunakan secara berterusan dapat membuat bibir menjadi hitam.

6. Mengurut bibir

Cara seterusnya untuk menghilangkan bibir hitam adalah dengan mengurut bibir. Dengan mengurut bibir, aliran darah ke bibir akan meningkat dan ini dapat menjadikan warna bibir lebih cerah dan kemerahan. sekarangUntuk hasil yang maksimum, disarankan agar anda menggunakan minyak badam atau ketulan ais semasa mengurut bibir.

7. Menanggalkan sel kulit mati di bibir

Untuk menghilangkan warna hitam di bibir anda, disarankan agar anda mengelupas bibir anda 2 kali seminggu menggunakan gosok bibir lembut.

Dengan melakukan menyental atau mengelupas bibir dengan kerap, sel kulit mati di bibir dapat diangkat sehingga warnanya menjadi lebih cerah. Menyental Bibir secara teratur juga dapat memperbaiki tisu kulit di bibir dan menjadikan bibir licin.

Cara pengelupasan bibir cukup mudah, pertama-tama lembapkan bibir menggunakan balsem bibir, minyak badam, atau madu. Selepas itu, gosokkan bibir anda dengan gula dengan lembut untuk membantu mengelupas kulit nipis di bibir anda.

Anda boleh mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan bibir hitam di atas untuk mendapatkan warna bibir yang lebih cerah. Walau bagaimanapun, jika kaedah ini telah dilakukan tetapi bibir masih hitam, anda harus berjumpa doktor, terutamanya jika aduan ini disertai dengan gatal, kemerahan, dan sakit.