Banyak Khasiat Bawang Putih Hitam untuk Kesihatan

Sebilangan besar daripada kita mungkin masih tidak biasa dengan bawang putih hitam, walaupun terdapat pelbagai faedah yang perlu dilupakan. Selain dari warna hitam, bawang ini juga mempunyai ciri-ciri lain, iaitu tekstur yang lembut dan kenyal, serta rasa manis dan masam.

Bawang putih adalah hasil proses fermentasi bawang putih segar yang disimpan pada suhu 60-70 darjah Celsius selama 30-40 hari. Perubahan warna, tekstur, dan rasa diperoleh dari proses penapaian ini.

Manfaat bawang putih hitam kebanyakannya diperoleh dari pelbagai sebatian bioaktif di dalamnya yang mempunyai sifat antioksidan, seperti polifenol, fenol, alkaloid, flavonoid, dan antioksidan. s-allylcysteine (SAC).

Selain itu, bawang putih hitam juga mengandungi pelbagai nutrien, seperti asam amino, karbohidrat, serat, zat besi, zink, kalium, sulfur, magnesium, fosforus, kalsium, serta vitamin C, B1, B2, B3, dan B6.

Khasiat Bawang Putih Hitam

Berikut adalah pelbagai faedah bawang putih yang anda dapat:

1. Menjaga kesihatan jantung

Sama seperti bawang putih, bawang putih hitam juga mempunyai manfaat dalam menjaga dan meningkatkan kesihatan jantung dengan membantu mengurangkan hipertensi.

Selain itu, bawang putih hitam diketahui dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan lemak dalam darah, sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

2. Mencegah barah

Berkat pengumpulan sebatian bioaktif, bawang putih hitam juga dianggap berguna untuk mencegah barah. Salah satu kajian yang telah dilakukan adalah kebaikan bawang putih hitam pada barah kolorektal.

Kegiatan antioksidan sebatian bioaktif ini mampu melawan radikal bebas berlebihan dalam tubuh yang berpotensi menyebabkan perkembangan sel barah.

3. Menjaga fungsi otak

Selain melawan radikal bebas, antioksidan dalam bawang putih juga dapat mengurangkan keradangan di dalam badan. Sifat ini dianggap berguna untuk meningkatkan fungsi kognitif, iaitu kemampuan anda berfikir, mengingat, menyelesaikan masalah, dan membuat keputusan.

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan juga dapat mencegah Anda dari mengalami berbagai penyakit akibat penurunan fungsi kognitif, seperti penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson.

4. Meningkatkan fungsi imun

Kandungan antioksidan dalam bawang putih dapat melindungi sel-sel imun anda dari kerosakan yang disebabkan oleh berlebihan radikal bebas. Ini tentu akan membantu meningkatkan sistem imun.

Dengan sistem imun yang baik, tubuh anda akan dapat melawan pelbagai mikroorganisma penyebab penyakit dengan lebih berkesan.

5. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Kandungan sebatian polifenolik, flavonoid, dan antosianin dalam bawang putih berguna untuk mengekalkan kadar gula darah yang stabil. Di samping itu, sebuah kajian menyatakan bahawa sifat antioksidan sebatian ini juga dapat mencegah pelbagai komplikasi akibat diabetes.

Cara Mudah Mendapat Manfaat Bawang Putih Hitam

Mendapatkan bawang putih hitam semudah mendapatkan bawang putih segar di pasaran. Namun, jangan risau. Anda boleh membuat bawang putih hitam anda sendiri di rumah dengan hanya menggunakan periuk nasi. Berikut adalah beberapa langkah:

  1. Sediakan periuk nasi dan masukkan beberapa ulas bawang putih ke dalamnya.
  2. Tetapkan butang periuk nasi ke tempat untuk pemanasan (bukan untuk memasak).
  3. Biarkan selama 2 minggu dengan suhu suam yang terus membakar.
  4. Selepas 2 minggu, angkat bawang hitam dari periuk nasi.

Anda boleh mendapatkan faedah bawang putih hitam dengan risiko kesan sampingan yang minimum. Setelah melalui proses penapaian, anda boleh mengambil bawang putih hitam dengan segera, atau anda boleh menambahkannya ke hidangan lain sebagai pengganti bawang putih segar.

Anda boleh berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda masih tidak pasti menambahkan bawang putih hitam ke dalam diet harian anda, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Dengan cara itu, doktor boleh mengesyorkan pengambilannya mengikut keadaan kesihatan anda.