Mengenali kulit sensitif dan cara menjaganya

Kulit sensitif adalah istilah untuk digambarkan keadaankulit yang mudah teriritasi kerana terlalu banyak bertindak balas terhadap pelbagai faktor, seperti udara atau bahan kimia dalam produk penjagaan kulit atau pembersih. Untuk mengelakkan kambuhnPemilik kulit sensitif perlu menjaga kulitnya dengan baik dan berhati-hati.

Orang yang mempunyai kulit sensitif sering merasakan keluhan pada kulit, seperti ruam, gatal, kekeringan, ruam, sensasi terbakar atau menyengat pada kulit. Keluhan ini biasanya muncul setelah kulit terkena bahan tertentu, atau udara kering dan sejuk.

Faktor Pencetus untuk Keluhan Kulit Sensitif

Pencetus untuk reaksi kulit sensitif berbeza dari orang ke orang. Beberapa faktor yang boleh mencetuskannya adalah:

  • Gangguan kulit, seperti eksim, rosacea, dan menghubungi dermatitis.
  • Pencemaran, seperti habuk dan asap kenderaan.
  • Faktor persekitaran, seperti pendedahan cahaya matahari dan suhu sejuk atau panas.
  • Produk kosmetik atau produk penjagaan kulit yang kerap berubah.
  • Perubahan hormon, seperti sebelum haid dan menopaus.
  • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.
  • Tekanan dan kegelisahan yang berlebihan.

Selain itu, keadaan ini juga bersifat genetik. Pemilik kulit sensitif biasanya juga mempunyai ibu bapa atau adik beradik dengan kulit sensitif.

BezaAPergi dengan Kkulit Speka

Reaksi alergi berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menjadi aktif dan bertindak balas secara berlebihan apabila tubuh terdedah kepada habuk, makanan, atau bahan kimia tertentu. Reaksi kulit alergi boleh menyebabkan kulit menjadi merah, gatal, sakit, atau bengkak.

Manakala pada kulit sensitif, masalahnya bukan dengan bahan atau benda tertentu, tetapi berapa atau seberapa kerap seseorang menggunakan produk atau terdedah kepada bahan tertentu.

Sebagai contoh, apabila seseorang menggunakan produk yang mengandungi 10% serum vitamin C yang merupakan asid, kulitnya mungkin tidak merasakan keluhan atau reaksi tertentu. Namun, ketika dia menggunakan serum vitamin C 20% lebih berasid, kulitnya menjadi jengkel.

Reaksi kerengsaan ini bukan disebabkan oleh alahan, tetapi kerana sifat kimia produk terlalu keras untuk kulit. Inilah yang menyebabkan gejala kulit sensitif.

Perbezaan lain antara kulit sensitif dan alergi terletak pada masa tindak balas. Reaksi alergi dapat muncul tidak lama setelah terkena bahan, atau juga dapat muncul beberapa saat kemudian, sekitar 12-48 jam setelahnya. Sementara itu, pemilik kulit sensitif akan segera merasakan keluhan pada kulit setelah terdedah kepada faktor pencetus.

Penjagaan yang betul untuk Kulit Sensitif

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk merawat kulit sensitif:

1. Pilih produk yang mesra kulit

Pemilik kulit sensitif perlu lebih berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit. Gunakan produk khusus untuk kulit sensitif yang umumnya mengandungi lebih sedikit bahan kimia, lembut pada kulit, dan bebas wangian. Biasanya produk ini dilabel "hypoallergenic”.

2. Jauhi bahan yang menjengkelkan

Oleh kerana mudah mengalami reaksi, pemilik kulit sensitif perlu mengelakkan penggunaan produk yang mengandungi bahan-bahan yang menjengkelkan, seperti antibakteria, deterjen, benzoil peroksida, sulfur (sulfur), asid glikolik, alkohol dan retinoid.

3. Penggunaan pelembap yang kerap

Kulit sensitif terdedah kepada kekeringan dan keretakan. Untuk mengelakkan kulit kering, rajin menggunakan pelembap selepas mandi. Secara amnya, pelembap yang mengandungi petrolatum, minyak mineral, asid linoleat, dimethicone, atau gliserin selamat untuk kulit sensitif.

Di samping itu, anda juga boleh memilih pelembap dengan bahan pseudo-ceramide di dalamnya. Nutrien ini terbukti secara klinikal dapat meningkatkan dan mengekalkan kelembapan kulit badan. Bukan itu sahaja, pseudo-ceramide Ia juga terbukti dapat menghilangkan gejala gatal dan kemerahan yang terjadi pada kulit sensitif.

4. Hadkan masa mandi

Mandi terlalu lama boleh menjadikan kulit mudah rosak. Oleh itu, orang yang mempunyai kulit sensitif perlu mengehadkan waktu mandi, hanya 10 hingga 15 minit. Di samping itu, disarankan untuk mandi dengan sabun untuk kulit sensitif dan tidak menggunakan air yang terlalu sejuk atau panas, tetapi air suam.

5. Hadkan pendedahan cahaya matahari dan gunakan pelindung matahari

Sekiranya kulit anda sensitif terhadap paparan sinar matahari atau suhu panas, elakkan pendedahan yang lama kepada cahaya matahari langsung. Sekiranya anda harus keluar di siang hari, pakai pakaian tertutup, topi lebar, dan cermin mata hitam.

Di samping itu, gunakan pelindung matahari khas untuk kulit sensitif dengan SPF 30 atau lebih, setiap kali anda keluar.

Pemilik kulit sensitif juga disarankan untuk memakai pakaian yang selesa yang diperbuat daripada kapas. Pakaian yang terbuat dari bahan ini dapat menyerap peluh, sehingga kulit dapat menghindari panas dan kerengsaan.

Setiap kali anda ingin menggunakan produk untuk kulit, pemilik kulit sensitif perlu melakukan ujian kulit terlebih dahulu. Caranya adalah dengan menggosok produk di lengan, kemudian biarkan selama beberapa saat. Sekiranya kulit menjadi merah, gatal, atau sakit, ini bermaksud produk tersebut tidak sesuai digunakan.

Sekiranya anda menghadapi masalah menangani dan merawat kulit sensitif atau memutuskan produk mana yang sesuai digunakan, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang sesuai.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found