Kanser Testis - Gejala, sebab dan rawatan- Alodokter

Kanser testis adalah tumor malignan yang tumbuh di testis atau testis. Kanser testis biasanya dicirikan oleh benjolan disertai dengan sakit pada satu testis.

Testis adalah organ pembiakan lelaki yang terletak di skrotum atau kantung testis. Organ ini berfungsi menghasilkan sperma dan hormon testosteron yang berperanan penting dalam perkembangan dan fungsi seksual lelaki.

Kanser testis adalah sejenis barah yang agak jarang berlaku. Keadaan ini paling kerap berlaku pada lelaki berusia 15-49 tahun.

Jenis Kanser Testis

Kanser testis terbahagi kepada beberapa jenis. Pembahagian ini berdasarkan jenis sel di mana barah testis bermula. Jenis yang paling biasa adalah barah testis sel kuman.sel kuman). Sel kuman adalah sejenis sel yang digunakan oleh tubuh untuk membuat sperma.

Kanser testis sel kuman dibahagikan lagi kepada 2, iaitu seminoma dan nonseminoma. Jenis seminoma berkembang lebih perlahan daripada jenis nonseminoma.

Selain barah testis sel kuman, ada jenis kanser testis yang jarang berlaku, iaitu tumor sel Leydig dan tumor sel Sertoli. Kedua-dua jenis barah testis ini hanya berlaku pada 1-3% daripada semua kes barah testis.

Punca Kanser Testis

Kanser testis berlaku apabila sel-sel di testis tumbuh tidak normal dan tidak terkawal. Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui, tetapi ada beberapa faktor yang dianggap dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah testis, iaitu:

 • Mempunyai cryptorchidism, yang merupakan testis yang tidak turun
 • Menderita gangguan perkembangan testis, misalnya disebabkan oleh sindrom Klinefelter
 • Pernah menghidap barah testis
 • Mempunyai sejarah keluarga mengenai barah testis
 • Menderita HIV / AIDS
 • 15–49 tahun

Gejala Kanser Testis

Kanser testis biasanya hanya tumbuh di satu testis. Gejala yang paling biasa adalah munculnya benjolan atau bengkak di testis. Benjolan boleh berukuran sebiji kacang atau lebih besar.

Di samping itu, terdapat beberapa gejala lain yang timbul dari barah testis, termasuk:

 • Sakit pada testis atau skrotum
 • Pengumpulan cecair di skrotum
 • Kesukaran atau ketidakselesaan di skrotum
 • Sakit atau sakit di bahagian perut dan pangkal paha
 • Perbezaan saiz dan bentuk dua sisi kantung skrotum

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, barah testis boleh merebak (metastasize) ke organ lain. Keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah gejala sesuai dengan tempat sel-sel barah merebak, seperti:

 • Batuk selalu
 • Batuk berdarah
 • Benjolan atau bengkak muncul di leher
 • Sakit belakang bawah
 • Susah bernafas
 • Pembesaran dan pembesaran payudara

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami aduan yang disebutkan di atas. Segera berjumpa doktor jika benjolan yang anda alami tumbuh dengan cepat, berubah warna, atau disertai dengan masalah kencing. Pemeriksaan dan rawatan awal dapat mencegah komplikasi.

Kanser testis mempunyai risiko yang cukup tinggi untuk berulang. Oleh itu, pesakit kanser testis yang telah pulih masih perlu melakukan pemeriksaan atau kawalan secara berkala, menurut nasihat doktor. Sebilangan pakar mengesyorkan menjalani pemeriksaan barah testis setiap 5-10 tahun untuk menentukan risiko kanker testis berulang.

Diagnosis Kanser Testis

Doktor akan bertanya mengenai gejala yang dialami pesakit, kemudian melakukan pemeriksaan fizikal untuk melihat ketulan pada testis pesakit. Selepas itu, untuk menentukan sama ada benjolan itu barah atau tidak, doktor akan melakukan siasatan berikut:

 • Ultrasound skrotum, untuk melihat apakah jenis benjolan di dalam testis
 • Ujian darah, untuk mengukur tahap penanda tumor (penanda tumor) dalam darah, seperti hormon AFP (alpha feto-protein), HCG (gonadotropin korionik manusia), dan LDH (dehidrogenat laktat)

Sekiranya benjolan yang muncul disyaki barah, doktor akan melakukan biopsi testis, yang merupakan contoh tisu testis untuk melihat jenis sel yang tumbuh. Melalui pemeriksaan ini, doktor dapat menentukan jenis barah testis yang dialami oleh pesakit dan menentukan rawatan yang sesuai.

Berbeza dengan biopsi untuk kanser lain, biopsi kanser testis biasanya dilakukan pada masa yang sama dengan pembedahan membuang seluruh testis yang terkena barah. Prosedur ini dipanggil orchiectomy. Tujuannya adalah untuk mencegah penyebaran sel barah.

Seterusnya, doktor akan melakukan imbasan dengan sinar-X, imbasan CT, atau MRI untuk menentukan tahap atau tahap penyebaran barah. Tahap ini penting agar pesakit mendapat rawatan yang tepat.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai tahap barah testis:

 • Tahap 1: barah hanya di saluran testis (tubul seminiferous)
 • Tahap 2: barah telah merebak ke tisu lain di sekitar testis
 • Tahap 3: barah telah merebak ke kelenjar getah bening di perut
 • Tahap 4: barah telah merebak ke organ lain, seperti paru-paru, hati, atau otak

Rawatan Kanser Testis

Rawatan barah testis bergantung pada jenis dan tahap barah yang dihidap oleh pesakit. Kaedah rawatan merangkumi:

1. Orchiektomi

Orchiectomy adalah pembedahan membuang testis barah. Pembedahan ini adalah pilihan pertama untuk merawat semua jenis dan peringkat barah testis.

2. Pembuangan nodus limfa

Pembuangan kelenjar getah bening dilakukan pada barah testis yang telah merebak ke kelenjar getah bening di kawasan perut.

3. Radioterapi

Terapi radiasi bertujuan untuk menghancurkan sel barah dengan menggunakan pancaran radiasi tinggi. Radioterapi biasanya dilakukan selepas orchiektomi pada kanser testis jenis seminoma, terutama yang telah merebak ke kelenjar getah bening.

4. Kemoterapi

Dalam kemoterapi, doktor akan memberikan ubat antikanker untuk membunuh sel barah. Kemoterapi boleh dilakukan sebagai terapi untuk menghentikan pertumbuhan sel barah, serta terapi sebelum dan selepas pembedahan untuk membuang ketulan dan kelenjar getah bening.

5. Terapi penggantian testosteron

Pembuangan testis boleh mempengaruhi pengeluaran hormon testosteron. Untuk mengatasinya, pesakit akan diberi terapi penggantian hormon dalam bentuk testosteron sintetik.

Komplikasi Kanser Testis

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, barah testis boleh merebak (metastasize) ke bahagian tubuh yang lain. Dalam kebanyakan kes, barah testis merebak ke kelenjar getah bening, perut, atau paru-paru. Walaupun jarang berlaku, barah testis juga dapat merebak ke hati, tulang, dan otak.

Komplikasi lain yang boleh berlaku adalah kemandulan selepas prosedur orchiectomy, tetapi ini biasanya hanya berlaku apabila kedua-dua testis dikeluarkan. Sekiranya hanya satu testis dikeluarkan, fungsi seksual dan kemampuan pesakit untuk mempunyai anak tidak akan terganggu.

Pencegahan Kanser Testis

Kanser testis tidak dapat dicegah, tetapi anda dapat mengesannya lebih awal dengan melakukan pemeriksaan diri testis. Sekiranya barah testis dikesan lebih awal, penyebaran sel barah dapat dicegah. Di samping itu, kemungkinan pemulihan juga lebih besar.

Pemeriksaan diri testis harus dilakukan setelah mandi ketika testis di dalam keadaan santai. Caranya adalah dengan meletakkan testis di antara ibu jari dan jari telunjuk dalam keadaan berdiri. Selepas itu, perlahan-lahan meraba-raba semua bahagian testis. Pemeriksaan ini harus dilakukan sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat simptom seperti:

 • Zakar menyakitkan apabila disentuh
 • Bengkak atau benjolan di testis
 • Terdapat perbezaan tekstur, ukuran, bentuk, atau kekerasan antara satu testis dan yang lain

Penting untuk diingat bahawa pesakit kanser testis yang telah pulih sepenuhnya masih berisiko berulang. Kambuhan barah testis biasanya berlaku 2-3 tahun setelah rawatan selesai. Oleh itu, pesakit barah testis yang telah pulih masih perlu melakukan pemeriksaan berkala mengikut cadangan doktor.