Penyebab gusi bengkak nanah dan pencegahannya

Gusi yang bengkak boleh menyebabkan kesakitan dan kelembutan. Keadaan ini juga boleh menyukarkan anda makan, bercakap, atau tidur. Untuk mengelakkan ini, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan gusi bengkak dengan nanah, untuk mengelakkan pelbagai penyebab ini.

Sekiranya gusi bengkak disebabkan oleh jangkitan, selain itu gusi kelihatan membesar, nanah dan darah juga sering dilihat di sekitarnya. Gusi yang mengalami jangkitan ini pada umumnya akan kelihatan lebih merah daripada kawasan gusi di sekitarnya.

Penyebab gusi bengkak dengan nanah

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan gusi bengkak dengan nanah, termasuk:

1. Gingivitis

Gingivitis atau keradangan gusi adalah penyebab gusi bengkak yang paling biasa. Gingivitis sering disebabkan oleh penumpukan plak pada gigi. Apabila tidak dibersihkan untuk waktu yang lama, plak akan merengsakan gusi dan meningkatkan risiko gusi terinfeksi, yang kemudian akan menyebabkan gusi bengkak dengan nanah.

2. Jangkitan

Jangkitan lidah dan mulut yang disebabkan oleh kulat dan virus juga berpotensi menyebabkan gusi bengkak. Jangkitan yang biasa berlaku adalah gingivostomatitis atau ruam pada gusi dan mulut. Sekiranya tidak dirawat, keadaan boleh berkembang menjadi gusi bengkak.

3. Kekurangan pemakanan

Kekurangan vitamin, terutama vitamin B dan C, dipercayai berkaitan dengan gusi yang bengkak. Sebabnya ialah kedua-dua vitamin ini berperanan penting dalam memperbaiki dan menjaga kesihatan gigi dan gusi anda.

Apabila anda kekurangan vitamin B dan C, kesihatan gigi dan gusi anda tidak dijaga dengan baik, sehingga risiko gangguan gusi juga akan meningkat, termasuk gusi bengkak dengan nanah.

4. Kehamilan

Gusi bengkak juga boleh berlaku semasa kehamilan. Salah satu faktornya ialah perubahan pengeluaran hormon semasa kehamilan. Ini kemudian memberi kesan kepada peningkatan aliran darah di gusi. Aliran darah yang meningkat ini boleh menyebabkan gusi menjadi jengkel dan bengkak. Sekiranya disertai jangkitan, gusi bengkak boleh berlaku.

Sebagai tambahan kepada keadaan yang disebutkan di atas, keadaan lain yang juga dapat meningkatkan risiko gusi bengkak dengan nanah terlalu keras ketika menggosok gigi, kesalahan dalam melakukan flossing gigi, dan sedang menjalani kemoterapi.

Ketahui rawatan dan pencegahan gusi bengkak nanah

Dalam menangani masalah gusi bengkak, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik dan menasihatkan anda menggunakan ubat gigi atau ubat kumur. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami bengkak gusi dengan nanah yang cukup parah, doktor anda mungkin mengesyorkan prosedur penskalaan dan pelan akar.

Untuk mengelakkan anda mengalami bengkak gusi dengan nanah, lakukan petua berikut:

  • Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Pastikan menggunakan teknik memberus gigi yang betul.
  • Gunakan ubat kumur yang mengandungi antiseptik kerana boleh membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan pada gigi dan mulut, termasuk gusi.
  • Minum banyak air, terutamanya selepas makan. Minum air dapat membantu membersihkan serpihan makanan dari gigi anda, sehingga mengurangkan pembentukannya
  • Jangan merokok kerana bahan dalam rokok boleh mencetuskan pelbagai penyakit, termasuk penyakit gigi dan gusi.
  • Elakkan tekanan. Tekanan boleh mencetuskan pengeluaran hormon kortisol, yang meningkatkan risiko keradangan di seluruh badan, termasuk gusi.

Gusi bengkak tidak boleh diabaikan. Sekiranya tidak diperiksa, jangkitan ini boleh merebak ke kawasan lain di sekitarnya dan menyebabkan kerosakan tisu. Oleh itu, jika anda mengalami bengkak gusi dengan nanah, segera berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found