Kelebihan Bayam Merah yang Perlu Anda Ketahui

Bayam merah atau biasa disebut bayam Cina adalah salah satu tanaman yang mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Walaupun bayam merah mempunyai rasa yang hebat bersama dengan bayam hijau,kandungan pigmenia memberi faedahbayam merah sebagai antioksidan atasan.

Sama seperti bayam pada umumnya, tumbuhan yang dipanggil Latin Amaranthus dubius Ini dianggap mempunyai banyak faedah. Walaupun disebut bayam merah, bayam jenis ini mempunyai daun dan batang merah keunguan. Bayam merah ini dapat tumbuh di iklim panas yang terkena cahaya matahari yang banyak, termasuk di Indonesia.

Kelebihan Bayam Merah

Bayam hijau dan merah mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh. Nutrien yang terdapat dalam sayur ini termasuk karbohidrat kompleks, serat, air, serta vitamin A, B, C, K, folat, dan mineral seperti kalium, zat besi, kalsium dan magnesium. Di samping itu, bayam merah mengandungi antosianin yang memberikan sayur-sayuran ini warna merah keunguannya. Bahan ini mempunyai sifat antioksidan.

Selain sebagai sumber pemakanan, berikut adalah beberapa kemungkinan manfaat bayam merah yang perlu anda ketahui, iaitu:

 • Sayamenjaga saluran darah tetap sihat

  Kajian ini menunjukkan bahawa ekstrak bayam merah mampu merangsang pembentukan oksida nitrat semula jadi di dalam badan. Kesan ini dilihat dapat meningkatkan fleksibiliti saluran darah, membantu meningkatkan aliran darah, menjaga kesihatan jantung, dan membantu menurunkan tekanan darah walaupun dalam jumlah kecil.

  Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih terhad kepada kajian berskala kecil. Untuk mengetahui kesan bayam merah untuk kesihatan vaskular dan potensinya sebagai ubat, kajian ilmiah masih diperlukan.

 • Mempunyai sifat antikanker

  Manfaat lain dari bayam merah adalah melawan barah. Berdasarkan kajian di makmal, Didapati bahawa ekstrak bayam merah yang memiliki antioksidan tinggi dapat menghambat pertumbuhan sel barah. Malangnya, penemuan ini perlu dikaji lebih jauh kerana masih terbatas pada hasil penyelidikan di makmal, dan belum diuji secara klinikal pada manusia.

 • Sayamembantu mengawal kadar kolesterol dan gula dalam darah.

  Selain menjaga jantung dan saluran darah yang sihat dan melawan barah, bayam merah juga dianggap dapat membantu mengawal kadar kolesterol dan gula darah. Kajian pada tikus menunjukkan bahawa bayam merah dapat menurunkan kadar gula darah, trigliserida, dan kolesterol. Walau bagaimanapun, manfaat bayam merah pada yang satu ini belum diuji pada manusia, jadi masih belum dapat digunakan sebagai rawatan.

Walaupun tidak banyak kajian mengenai manfaat bayam merah, sayur ini sudah biasa digunakan sebagai bahan makanan, termasuk di Indonesia. Oleh itu, tidak ada salahnya memasukkan bayam merah sebagai pilihan makanan yang sihat untuk penggunaan harian anda.