IVF, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

IVF adalah prosedur yang dilakukan untuk membantu proses kehamilan. Pprosedur ini boleh menjadi satu penyelesaian untuk pasangan yang pengalamangangguankesuburan mempunyai anak.

Kehamilan bermula apabila telur matang disenyawakan oleh sperma di tiub fallopio. Sekiranya telur yang disenyawakan ini melekat pada dinding rahim, biasanya janin akan mula tumbuh di rahim dan akan dilahirkan 9 bulan kemudian.

Namun, kerana keadaan tertentu, prosesnya tidak berjalan seperti biasa. Ini boleh disebabkan oleh gangguan organ pelvis wanita atau masalah kesuburan pada lelaki. Dalam keadaan ini, prosedur IVF dapat dilakukan untuk membantu pesakit wanita hamil.

IVF adalah program untuk membantu pesakit hamil, dengan menggabungkan telur dan sperma di luar badan. Selepas penyatuan, telur yang disenyawakan (embrio) akan diletakkan kembali ke dalam rahim.

PetunjukBayi tabung uji

Prosedur IVF digunakan untuk hamil bagi pesakit yang mengalami masalah kesuburan. Tetapi biasanya, sebelum prosedur IVF dipilih, doktor terlebih dahulu akan mencadangkan kaedah lain, seperti memberi ubat kesuburan dan inseminasi buatan.

Selain hamil, prosedur IVF juga dapat dilakukan untuk mencegah gangguan genetik yang dialami oleh ibu bapa dari menular ke janin.

Prosedur ini juga dapat dilakukan pada pesakit wanita yang akan menjalani rawatan, seperti radioterapi dan kemoterapi. Melalui prosedur IVF, pesakit dapat menyimpan telur yang sihat sebelum menjalani rawatan.

IVF biasanya disyorkan pada pesakit wanita berusia di atas 40 tahun yang mengalami gangguan kesuburan atau pada pesakit dengan keadaan berikut:

 • Terdapat penyumbatan atau kerosakan pada tiub fallopi (tiub fallopian)
 • Sejarah penyingkiran pembedahan atau pensterilan tiub fallopi (tubal ligation)
 • Gangguan ovulasi yang menyebabkan kekurangan telur
 • Endometriosis, yang merupakan keadaan apabila tisu lapisan rahim tumbuh di luar rahim
 • Myoma, yang merupakan tumor jinak di dinding rahim yang boleh mengganggu penyambungan embrio ke dinding rahim
 • Gangguan fungsi, bentuk, dan produksi sperma, seperti kelainan pada ukuran dan bentuk sperma (teratospermia), motilitas sperma yang buruk (asthenospermia), atau kekurangan pengeluaran sperma (oligospermia)
 • Sebab lain yang tidak diketahui untuk kemandulan

Amaran IVF

Pasangan boleh melakukan IVF sekiranya kedua-dua pihak bersedia dari segi fizikal dan mental. Pasangan akan melalui banyak proses perubatan dan kadang-kadang tidak berjaya dalam satu tindakan (kitaran).

Penting untuk diketahui, meningkatnya usia wanita dapat mengurangkan kemungkinan program IVF berjaya dan risiko menyebabkan kelainan kromosom pada janin.

Berat badan yang berlebihan dan gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan minum minuman beralkohol, juga berisiko menurunkan peluang kejayaan IVF.

SebelumBayi tabung uji

Sebelum menjalani prosedur IVF, terdapat beberapa siri ujian yang akan dilakukan oleh doktor, iaitu:

 • Ujian rizab ovari

  Pemeriksaan ini bertujuan untuk menentukan bilangan dan kualiti sel telur dengan mengukur tahap hormon perangsang folikel (FSH), hormon anti-mullerian (AMH), dan hormon estrogen pada awal kitaran haid. Sekiranya diperlukan, doktor juga akan melakukan ultrasound pelvis.

 • Pemeriksaan penyakit berjangkit

  Doktor akan memeriksa atau memeriksa pesakit dan pasangannya jika terdapat penyakit berjangkit, seperti HIV.

 • Pemeriksaan Dinding rahim

  Pemeriksaan ini dilakukan dengan menyuntikkan cecair khas ke dalam rahim melalui serviks, diikuti dengan ultrasound untuk mendapatkan gambaran mengenai rongga rahim (sonohysterography). Pemeriksaan ini juga dapat dilakukan dengan memasukkan tiub fleksibel dengan kamera ke dalam rahim melalui faraj (histeroskopi).

 • Eksperimen pemindahan embrio tiruan

  Prosedur ini bertujuan untuk melihat ketebalan rongga rahim dan mencari teknik yang paling sesuai ketika mengerjakan IVF.

 • Ujian sperma

  Ujian ini dilakukan untuk mengetahui kuantiti dan kualiti sperma pesakit.

Prosedur Bayi tabung uji

Prosedur IVF terdiri daripada 5 peringkat, iaitu induksi ovulasi, pengambilan telur, pengambilan sperma, persenyawaan, dan pemindahan embrio. Inilah penjelasannya:

1. AruhanoVulasi

Induksi ovulasi adalah pemberian hormon sintetik dan ubat-ubatan, seperti:

 • Follicle-hormon perangsang (FSH), hormon luteinizing (LH), atau gabungan kedua-duanya untuk merangsang ovari (ovari)
 • Human chorionic gonadotropin (hCG), umumnya diberikan 8-14 hari selepas suntikan perangsang ovari, untuk membantu proses pematangan telur ketika telur siap dikumpulkan
 • Penindas ovulasi pramatang, untuk mengelakkan telur melepaskan terlalu cepat dari ovari
 • Makanan tambahan hormon progesteron diberikan pada hari pengambilan telur, untuk menyiapkan dinding rahim untuk menjadi tempat penanaman embrio

Induksi ovulasi biasanya memakan masa 1-2 minggu sebelum telur dapat dikumpulkan. Semasa proses ini, pesakit juga akan menjalani ultrasound transvaginal untuk memastikan telurnya tumbuh, serta ujian darah untuk memastikan hormon estrogen dan progesteron berada pada tahap yang tepat.

Doktor boleh melambatkan IVF jika pertumbuhan telur rendah, terlalu tinggi, atau jika ovulasi berlaku sebelum waktunya. Kemudian doktor akan mengulangi proses ini sekali lagi dengan mengubah dos hormon yang diberikan.

2. Pengambilan ttelur

Proses pengambilan telur dilakukan 34–36 jam setelah suntikan hormon terakhir dan sebelum ovulasi. Sebelum prosedur ini, pesakit akan diberi suntikan ubat penenang dan ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan yang berlaku semasa proses pengambilan telur.

Berikut adalah peringkat dalam proses pengambilan telur:

 • Telur akan dikeluarkan dari rahim menggunakan jarum kecil, dipandu oleh ultrasound transvaginal. Sekiranya ini tidak mungkin, doktor akan membuat sayatan bersaiz lubang kunci di dinding perut dan memasukkan jarum kecil dengan bantuan ultrasound perut.
 • Sebilangan telur akan disedut melalui jarum selama lebih kurang 20 minit. Telur matang akan disimpan dalam inkubasi yang berisi cairan khas, untuk disenyawakan oleh sperma. Tetapi perlu diingat, proses persenyawaan tidak selalu berjaya.

3. Pengambilan sperma

Untuk mengambil sampel sperma, doktor akan meminta pesakit lelaki melancap. Cara lain yang boleh dilakukan adalah dengan mengambil sampel sperma terus dari testis menggunakan jarum.

4. Pembajaan

Proses persenyawaan dapat dilakukan dengan 2 cara, iaitu:

 • Sayapenyebaran

  Proses ini dilakukan dengan mencampurkan sperma dan telur yang sihat semalaman untuk menjadi embrio.

 • Sayasuntikan sperma intracytoplasmik (ICSI)

  ICSI dilakukan dengan menyuntikkan satu sperma yang sihat ke dalam setiap sel ICSI pada umumnya dilakukan ketika kualiti sperma buruk atau persenyawaan oleh inseminasi telah gagal. Perlu diingat, tidak semua embrio dapat bertahan setelah proses persenyawaan berlaku.

5. Pemindahan Embrio

Tahap terakhir ini dilakukan 3-5 hari selepas proses pengambilan telur, di mana embrio telah mula berkembang. Namun, sebelum embrio dipindahkan ke rahim, doktor akan menjalankan ujian untuk memeriksa kelainan kromosom atau penyakit berjangkit tertentu.

Tahap dalam proses pemindahan embrio adalah seperti berikut:

 • Pesakit akan diberi ubat bius ringan untuk menghilangkan rasa sakit, walaupun beberapa pesakit mungkin mengalami kekejangan perut ringan.
 • Doktor memasukkan tiub fleksibel (kateter) ke dalam rahim melalui faraj.
 • Satu atau lebih embrio akan disuntik ke dalam rahim melalui kateter.

Proses ini dianggap berjaya sekiranya embrio menanam di dinding rahim dalam masa 6-10 hari setelah embrio dipindahkan.

Selepas Bayi tabung uji

Beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan setelah menjalani proses IVF adalah:

 • Pesakit yang telah menjalani prosedur IVF boleh kembali melakukan aktiviti mereka. Namun, elakkan aktiviti yang berat kerana boleh mencetuskan ketidakselesaan pada rahim.
 • Selepas pemindahan embrio, cecair atau darah jernih mungkin keluar dari faraj. Pesakit juga mungkin mengalami sembelit, kekejangan perut, dan perut kembung. Di samping itu, payudara pesakit mungkin terasa lebih lembut kerana tahap hormon estrogen yang tinggi.
 • Doktor akan menetapkan hormon progesteron sintetik dalam bentuk suntikan atau pil, untuk digunakan selama 8-10 hari selepas pemindahan embrio. Ubat ini berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan embrio di rahim.
 • Hubungi doktor anda sekiranya anda demam, sakit pelvis, pendarahan faraj yang berat, atau darah di dalam air kencing anda. Doktor akan melakukan ujian untuk mengesan jangkitan, sindrom hiperstimulasi ovari, atau kilasan ovari.
 • Sekitar 12–14 hari setelah pemindahan embrio, pesakit disarankan untuk datang ke hospital atau klinik untuk pemeriksaan kehamilan.
 • Sekiranya mengandung, doktor akan mengesyorkan penggunaan hormon sintetik berterusan sehingga 8-12 minggu. Doktor juga akan menasihati pesakit untuk menjalani kawalan kehamilan secara rutin.
 • Sekiranya hasil IVF negatif, doktor akan meminta pesakit berhenti menggunakan hormon progesteron. Pesakit biasanya akan mengalami haid dalam 1 minggu. Tetapi jika tidak, berjumpa doktor.

Risiko IVF

Berikut adalah beberapa risiko yang mungkin berlaku akibat prosedur IVF:

 • Mengandung kembar, jika lebih daripada satu embrio ditanam ke dalam rahim
 • Kelahiran pramatang dan berat lahir rendah
 • Sindrom hiperstimulasi ovari, kerana suntikan ubat kesuburan, seperti gonadotropin korionik manusia (hCG)
 • Tekanan, yang mungkin disebabkan oleh membuang masa, tenaga, dan wang
 • Kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim, seperti pada tiub fallopio
 • Kecacatan atau kecacatan kelahiran
 • Keguguran