Ketahui Cara Menghilangkan Jerawat dan Parut

Jerawat boleh mengganggu penampilan, terutama jika menyebabkan parut. Namun, sebenarnya ini dapat diatasi. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan jerawat dan parutnya yang boleh anda lakukan sendiri di rumah, ada yang perlu dilakukan oleh doktor.

Jerawat sering muncul di bahagian badan yang cenderung berminyak dan banyak berkeringat, seperti muka, dada, bahu, dan punggung. Kemunculan jerawat boleh dialami oleh sesiapa sahaja, terutamanya remaja.

Jerawat boleh muncul ketika folikel atau tempat pertumbuhan rambut pada kulit tersumbat dengan minyak (sebum) dan sel-sel kulit mati.

Berdasarkan keparahannya, terdapat jerawat ringan, sederhana, hingga teruk.

Jerawat ringan umumnya berbentuk bintik-bintik atau bintik hitam, sementara jerawat sederhana dicirikan oleh lebam merah kecil dan terasa lembut, kadang-kadang disertai dengan nanah. Keadaan ini juga dikenali sebagai papula jerawat dan pustula.

Sementara itu, jenis jerawat yang diklasifikasikan sebagai jerawat teruk termasuk jerawat cystic, cystic jerawat, dan jerawat fulminans.

Jenis jerawat yang boleh dirawat di rumah adalah jerawat ringan hingga sederhana, sementara jerawat yang teruk harus dirawat oleh pakar dermatologi kerana risiko menyebabkan bekas jerawat besar.

Beberapa Cara Menghilangkan Jerawat

Untuk menghilangkan jerawat ringan, anda boleh melakukan cara berikut:

  • Elakkan mencuci muka dengan jerawat lebih dari 2 kali sehari kerana boleh merengsakan kulit dan menjadikan jerawat lebih teruk.
  • Basuh dan bersihkan kulit dengan jerawat menggunakan pencuci muka khas untuk jerawat dan air suam.
  • Elakkan memerah jerawat kerana boleh menyebabkan bekas jerawat kekal.
  • Bersihkan wajah atau badan dengan jerawat setiap kali anda banyak berpeluh, misalnya setelah bersenam atau berjemur.
  • Elakkan cahaya matahari langsung dan gunakan pelindung matahari ketika anda berada di luar rumah.

Elakkan juga menggunakan solekan selagi masih berjerawat kerana solekan dapat menyumbat liang pada kulit dan membuat jerawat kembali atau bertambah teruk. Sekiranya anda mahu menggunakan solekan, pilih produk yang tidak mengandungi minyak atau berlabel bukan komedogenik.

Untuk merawat jerawat sederhana, anda boleh menggunakan ubat jerawat tanpa resep, seperti salap atau krim yang mengandungi benzoil peroksida, sulfur, resolsinol, atau asid salisilik.

Sekiranya anda mempunyai jerawat yang teruk, keadaan ini perlu dirawat oleh pakar dermatologi. Untuk merawat jerawat, doktor mungkin memberi anda suntikan kortikosteroid dan salap antibiotik untuk mengurangkan keradangan dan merawat jangkitan.

Untuk merawat jerawat yang teruk atau berulang, doktor anda juga boleh menetapkan ubat jerawat dalam bentuk pil tretinoin atau kelahiran.

Beberapa Cara Menghilangkan Parut Jerawat

Setelah jerawat hilang, kadang-kadang bekas jerawat akan muncul dalam bentuk tisu parut, bintik-bintik kemerahan, atau bahkan keloid. Biasanya bekas jerawat ini akan muncul sekiranya jerawat itu dipecahkan atau diperah dengan cara yang tidak sesuai.

Untuk merawat parut jerawat yang kecil dan tidak terlalu parah, anda boleh melakukan rawatan sendiri di rumah dengan menggunakan bahan semula jadi, seperti madu, lidah buaya atau lidah buaya, dan lemon, pada bekas jerawat.

Sekiranya bahan semula jadi ini tidak berkesan untuk menghilangkan bekas jerawat yang muncul, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi. Anda mungkin diberi salap penghilang parut jerawat terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, jika ini tidak berfungsi untuk menghilangkan bekas jerawat, doktor anda mungkin mencadangkan rawatan yang lebih maju.

Berikut adalah langkah-langkah rawatan yang mungkin dicadangkan oleh doktor anda:

1. Dermabrasi

Dermabrasion adalah salah satu rawatan kulit yang paling berkesan untuk merawat parut pada wajah. Apabila anda menjalani dermabrasi, doktor akan menggunakan anestetik tempatan ke wajah anda, maka doktor akan menggunakan alat khas untuk merangsang pembentukan tisu kulit baru di wajah anda.

2. Kulit kimia

Kulit kimia mempunyai kesan yang hampir sama dengan dermabrasi, iaitu mengelupas tisu kulit lama dan membentuk lapisan kulit baru. Pada kaedah kulit kimia Doktor anda akan memberikan asid pada kulit anda untuk merangsang pembentukan tisu kulit baru.

Kaedah ini biasanya digunakan apabila bekas jerawat cukup mendalam pada lapisan kulit anda.

3. Pengisi

Doktor boleh memberi suntikan pengisi pada parut jerawat sehingga permukaan kulit di bahagian itu kelihatan lebih sekata dan lebih halus. Pengisi Suntikan boleh berbentuk lemak atau kolagen.

4. Terapi laser

Terapi laser juga dapat berfungsi untuk menghilangkan lapisan atas kulit dan merangsang pembentukan tisu kulit baru yang lebih halus. Rawatan ini biasanya mempunyai masa penyembuhan yang lebih cepat daripada rawatan resurfacing yang lain, seperti pengelupasan kimia dan dermabrasi.

5. Microneedling

Teknik menghilangkan parut jerawat serupa dengan dermabrasi. Kaedah microneedling dilakukan oleh doktor dengan membuat luka kecil menggunakan alat khas yang terdiri daripada jarum halus.

Walau bagaimanapun, sebelum kaedah ini dijalankan, doktor terlebih dahulu akan memberikan ubat bius tempatan ke wajah anda, sehingga anda tidak merasa sakit. Kaedah microneedling dapat merangsang penghasilan kolagen dan lapisan kulit baru sehingga parut jerawat kelihatan lebih halus.

Beberapa kaedah untuk menghilangkan parut jerawat mungkin perlu dilakukan beberapa kali dan mungkin tidak memberikan hasil segera. Orang yang mempunyai masalah kulit tertentu, seperti kulit sensitif, mungkin juga tidak dapat menjalani beberapa langkah di atas.

Oleh itu, anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi supaya doktor dapat menentukan cara menghilangkan jerawat dan parut jerawat anda dengan baik.