Vaksin Campak - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin campak adalah vaksin yang digunakan untuk mencegah campak. Vaksin campak termasuk dalam program imunisasi rutin lengkap yang direkomendasikan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Terdapat dua jenis vaksin yang digunakan untuk mencegah campak, iaitu vaksin MR dan vaksin MMR. Vaksin MR mencegah campak dan rubela, sementara vaksin MMR mencegah campak, rubela, dan gondok.

Vaksin campak dibuat dari virus campak yang dilemahkan. Menyuntik vaksin campak akan menjadikan tubuh menghasilkan antibodi yang akan melawan virus jika menyerang pada bila-bila masa.

Tanda dagangan vaksin campak: Vaksin Campak dan Rubella, Priorix Tetra, Vaksin Campak Kering

Apa itu Vaksin Campak

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin
ManfaatCegah campak
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Vaksin campak untuk wanita hamil dan menyusuiKategori X:Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin.

Dadah dalam kategori ini tidak boleh digunakan oleh wanita yang sedang atau mungkin hamil.

Tidak diketahui sama ada vaksin campak diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum Menggunakan Vaksin Campak

Vaksin campak tidak boleh digunakan secara sembarangan. Ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan vaksin campak, iaitu:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin campak tidak boleh diberikan kepada orang yang alah terhadap salah satu bahan yang terdapat dalam vaksin ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap HIV / AIDS, tuberkulosis (TB), sistem kekebalan tubuh yang lemah, sawan, kecederaan kepala, gangguan darah, gangguan saraf tunjang, atau barah, seperti leukemia atau limfoma.
 • Beritahu doktor anda jika anda demam, vaksinasi akan ditunda sehingga keadaan anda bertambah baik.
 • Beritahu doktor anda jika anda baru sahaja melakukan transfusi darah atau menerima rawatan dengan imunoglobulin.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang kehamilan, atau sedang menyusu. Vaksin campak tidak boleh diberikan kepada wanita hamil.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau kesan sampingan yang serius, setelah vaksin campak disuntik.

Dos dan Jadual Vaksin Campak

Vaksin campak adalah salah satu vaksin yang mesti diberikan kepada anak-anak. Berdasarkan jadual imunisasi yang dikeluarkan oleh IDAI (Persatuan Pediatrik Indonesia), vaksin campak diberikan 3 kali. Terdapat dua jenis vaksin campak, iaitu MR (campak, rubela) dan MMR (campak, gondok, dan rubela).

Berikut adalah dos vaksin campak berdasarkan usia pesakit:

 • Kanak-kanak: 0.5 ml disuntik di bawah kulit (subkutan / SC). Imunisasi primer diberikan ketika anak berusia 9 bulan (MR). Pelalian penggalak diberikan semasa anak berumur 18 bulan (MR / MMR) dan 5-7 tahun (MR / MMR).
 • Matang: Vaksin MMR, dos pertama 0.5 ml disuntik melalui otot (intramuskular / IM) atau di bawah kulit (subkutan / SC). Dos kedua diberikan 28 hari selepas dos pertama.

Cara Memberi Vaksin Campak

Sentiasa ikuti arahan dan cadangan doktor anda sebelum menerima vaksin campak. Vaksin campak adalah salah satu vaksin yang mesti diberikan kepada anak-anak.

Vaksin campak diberikan secara langsung di kemudahan kesihatan oleh doktor atau pekerja kesihatan di bawah pengawasan doktor. Vaksin campak disuntik ke otot (intramuskular / IM) atau di bawah kulit (subkutan / SC).

Pada kanak-kanak, vaksin campak disuntik ke otot deltoid yang terletak di lengan atas. Sementara itu, pada orang dewasa yang belum pernah mendapat vaksin campak, vaksin boleh disuntik melalui otot atau di bawah kulit. Lokasi vaksin akan disesuaikan mengikut keadaan dan keperluan pesakit.

Vaksin campak mesti diberikan mengikut jadual yang telah ditentukan supaya vaksin dapat berfungsi dengan lebih berkesan. Anak mesti mengambil keseluruhan dos yang ditetapkan. Sekiranya anak anda kehilangan dos, berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui dos yang tidak dijawab.

Interaksi Vaksin Campak dengan Dadah Lain

Jika digunakan dengan ubat imunosupresan, seperti kortikosteroid, keberkesanan vaksin campak dalam memberikan perlindungan atau pencegahan jangkitan dapat berkurang. Selain itu, menjalani terapi dengan imunoglobulin setelah suntikan vaksin campak juga dapat mempengaruhi keberkesanan vaksinasi.

Untuk mengelakkan kesan sampingan, selalu beritahu doktor tentang ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin Campak

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh muncul setelah menggunakan vaksin campak, termasuk:

 • Demam atau pening
 • Hilang selera makan
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Mual atau muntah
 • Sakit otot, keletihan, dan kelemahan
 • Sakit atau kemerahan di tempat suntikan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Selain itu, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alahan.