Khasiat Daun Binahong yang amat disayangkan

Khasiat daun binahong untuk kesihatan telah diketahui sejak beribu-ribu tahun yang lalu. Terima kasih kepada kandunganmiliknyaDaun ini telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat tradisional di Indonesia China, Korea dan Taiwan.

Khasiat daun binahong tidak perlu diragui. Tumbuhan yang mempunyai nama Latin Anredera cordifolia Ini adalah salah satu tanaman yang sangat berkhasiat yang dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit kronik. Sebenarnya, hampir semua bahagian tanaman binahong dapat digunakan dalam terapi herba.

Pelbagai Khasiat Daun Binahong

Daun Binahong atau juga dikenali sebagai daun pokok anggur Madeira Ia mempunyai sifat anti-radang, antioksidan, antibakteria, dan anti-sakit yang penting untuk kesihatan tubuh. Sifat ini disokong oleh pelbagai sebatian semula jadi di dalamnya, termasuk flavonoid, saponin, dan tanin.

Berkat kandungan dan khasiatnya, manfaat daun binahong untuk kesihatan sangat banyak. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Mempercepat penyembuhan luka bakar

Manfaat daun binahong dalam mempercepat penyembuhan luka, termasuk luka bakar, diduga berasal dari kandungan flavonoid, saponin dan tanin.

Saponin boleh bertindak sebagai antiseptik, sehingga dapat mencegah jangkitan bakteria yang dapat memperlambat penyembuhan luka. Selain itu, sebatian ini juga dapat mempercepat pembentukan kolagen.

Flavonoid pada daun binahong juga terbukti berkesan dalam mengurangkan keradangan pada luka. Sementara itu, tanin dapat membantu mengecilkan pori kulit luka, menghentikan pengeluaran nanah, dan menghentikan pendarahan ringan, sehingga luka akan ditutup lebih cepat.

2. Mencegah diabetes

Merebus daun Binahong telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat diabetes di masyarakat. Penyelidikan menyokong kebaikan daun binahong yang satu ini dengan menunjukkan kemampuannya menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan.

Sebatian aktif flavonoid, steroid, dan kumarin dalam daun binahong adalah pemain utama keberkesanan ini. Cara kerjanya adalah dengan menghalang pemecahan dan penyerapan gula dalam usus dan meningkatkan pengeluaran dan fungsi hormon insulin.

3. Merawat darah tinggi dan mencegah penyakit jantung

Selain mencegah diabetes, kandungan dalam ekstrak daun binahong juga mempunyai kesan menurunkan degupan jantung dan meningkatkan pengeluaran air kencing. Kedua-dua kesan ini serupa dengan kesan ubat hipertensi beta dan diuretik. Oleh itu, ekstrak daun binahong dianggap berguna untuk penghidap darah tinggi.

Selain itu, ekstrak daun binahong juga diketahui dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dan lemak dalam darah. Kombinasi kesan antihipertensi dan penurunan kolesterol sangat baik untuk mencegah penyakit jantung, seperti kegagalan jantung atau serangan jantung.

4. Meningkatkan fungsi buah pinggang

Ekstrak daun Binahong juga berkhasiat dalam meningkatkan fungsi ginjal, terutama dalam keadaan kegagalan buah pinggang kronik. Manfaat daun binahong ini telah dibuktikan oleh beberapa kajian yang menunjukkan peningkatan sel buah pinggang pada pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang setelah pemberian ekstrak daun binahong.

5. Mengubati gout

Manfaat daun binahong sebagai ubat gout telah disokong oleh banyak kajian. Khasiat ini diduga berasal dari kandungan flavonoid yang dapat menghambat pembentukan asam urat, sehingga dapat mencegah dan mengurangi risiko serangan gout.

Sekarang, anda sudah tahu apa faedah daun binahong untuk kesihatan tubuh. Walaupun dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit, sebilangan besar sifat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan daun binahong untuk kesihatan, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Ini penting, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat tertentu.