Pelbagai Khasiat Jambu Batu untuk Kesihatan Tubuh

Siapa yang tidak pernah merasai keseronokan jus jambu biji merah atau salad pedas jambu batu putih. Selain sedap dimakan, ternyata jambu biji juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Untuk mengetahui, mari kita lihat perbincangan berikut mengenai faedah jambu batu:.

Jambu biji adalah tanaman yang berasal dari negara-negara di Amerika Tengah, seperti Mexico, Brazil, Colombia, dan Venezuela. Buah yang juga disebut jambu batu Spesies ini kini telah ditanam secara meluas dan dapat dinikmati di banyak negara tropika dan subtropika, seperti Indonesia. Jambu biji kaya dengan vitamin C, vitamin A, serta kalium, dan antioksidan seperti likopen. Selain itu, jambu biji juga mengandung nutrien lain, seperti serat, zat besi, protein, magnesium, dan folat, walaupun dalam jumlah kecil.

Pelbagai Khasiat Jambu Batu

Berikut adalah beberapa kelebihan jambu biji yang perlu anda ketahui, seperti:

 • Lindungibadan dari radikal bebas

  Kandungan vitamin C dalam jambu biji bertindak sebagai antioksidan, yang berguna untuk melindungi tubuh dari kerusakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Ramai pakar percaya bahawa radikal bebas adalah salah satu faktor yang mendorong perkembangan barah. Kandungan antioksidan ini tidak hanya terdapat pada buah jambu biji, tetapi juga di daunnya.

 • Melancarkan saluran pencernaan

  Walaupun mitos mengatakan jambu biji adalah salah satu makanan yang menyebabkan radang usus buntu, sebenarnya khasiat jambu batu sebenarnya dapat bermanfaat sebagai melancarkan sistem pencernaan. Manfaat ini diperoleh dari kandungan serat yang tinggi dalam jambu batu, sehingga dapat mencegah sembelit dan memastikan kuman yang baik di saluran pencernaan tetap berfungsi.

 • Meningkatkan sistem imun

  Jambu biji adalah salah satu buah dengan kandungan vitamin C yang tinggi. Malah kandungan vitamin C dalam jambu biji melebihi kandungan vitamin C pada buah oren. Vitamin C ini dikaitkan dengan meningkatkan sistem imun anda dan dapat mengurangkan risiko anda terkena penyakit berjangkit. Selain itu, vitamin C juga penting untuk menjaga tulang, gigi, gusi, dan saluran darah yang sihat, membantu penyembuhan luka, meningkatkan fungsi otak, dan membantu tubuh menyerap zat besi.

 • Menurunkan tekanan darah dan kolesterol

  Jambu biji adalah buah yang harus anda makan jika anda menderita tekanan darah tinggi. Satu kajian bahkan menunjukkan, memakan buah jambu biji dapat menurunkan kolesterol jahat dan menurunkan tekanan darah. Manfaat jambu biji diperoleh berkat kandungan vitamin C dan serat.

 • Mata sihat

  Buah berwarna terang seperti jambu merah, mangga, betik, dan semangka, merupakan sumber vitamin A yang baik untuk menjaga kesihatan mata. Bukan hanya itu, vitamin A juga penting untuk pertumbuhan dan pengembangan sel-sel badan, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan menjaga kesihatan kulit. Dengan kandungan vitamin A di dalamnya, anda dapat memperoleh banyak manfaat jambu biji untuk kesihatan.

 • Mencegah diabetes

  Dalam kajian yang dilakukan pada tikus, didapati bahawa buah jambu biji dapat melindungi ginjal dari kesan diabetes. Jambu biji juga merupakan salah satu buah untuk penderita diabetes kerana mengandungi pelbagai vitamin, mineral dan serat serta indeks glisemik rendah. Sementara itu, kajian lain menunjukkan bahawa jambu biji merah dianggap dapat mengurangkan gejala diabetes secara signifikan, serta mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh proses keradangan dan pengoksidaan pada penderita diabetes. Walau bagaimanapun, kajian ini masih terhad pada percubaan haiwan dan belum diuji pada manusia.

 • Mencegah demam denggi

  Menurut penyelidikan, ekstrak daun jambu biji dianggap menghalang pertumbuhan virus denggi. Daun jambu biji rebus juga diyakini dapat mengurangi risiko pendarahan pada penderita demam denggi, dan dapat meningkatkan jumlah trombosit pada penderita demam berdarah denggi. Walau bagaimanapun, kesan terapi ini masih terhad kepada perubatan herba, dan tidak banyak kajian klinikal untuk mengesahkan manfaat jambu batu sebagai ubat demam denggi.

Selain faedah yang dijelaskan di atas, ada juga faedah lain yang dapat anda perolehi dari jambu biji. Dalam perubatan tradisional, jambu batu sering diproses menjadi jus untuk membantu menyembuhkan luka dalaman, melegakan sakit kepala, dan melegakan cirit-birit.

Manfaat jambu biji banyak, tetapi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menyokong dan membuktikan tuntutan ini. Tetapi, jangan biarkan itu membuat anda ragu-ragu dalam memakan jambu batu, kerana buah ini mengandungi banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anda.