Batugin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Batugin adalah produk herba yang dipercayai bermanfaat untuk menumpahkan batu ginjal atau batu saluran kencing. Batugin mengandungi daun tempuyung dan daun kejibeling. Produk ini boleh didapati dalam bentuk sirap dalam botol kaca atau sachet.

Dari beberapa kajian, daun tempuyung diketahui memiliki kemampuan untuk melarutkan batu ginjal. Sementara itu, ekstrak kejibeling dipercayai dapat menghalang pembentukan kristal kalsium oksalat.

Walaupun begitu, keberkesanan dan keselamatan ramuan herba ini masih perlu dikaji lebih lanjut. Sentiasa berjumpa doktor sekiranya anda ingin menggunakan Batugin untuk merawat batu karang atau batu saluran kencing.

Produk Batugin

Berikut adalah perincian produk Batugin yang terdapat di Indonesia:

 • Batugin Sachet

  Batugin Sachet boleh didapati dalam 1 kotak yang mengandungi 6 sachet. Setiap 1 sachet (15 ml) mengandungi sonchus arvensis folia (daun tempuyung) 3 gram dan strobilanthus crispus folia (Daun Kejibeling) 0.3 gram.

 • Batugin Elixir

  Batugin Elixir boleh didapati dalam botol sirap 120 ml dan 300 ml. Setiap 1 cawan berisi 30 ml Batugin mengandungi 3 gram daun tempuyung dan 0,3 gram daun kejibeling.

Apa itu Batugin

Bahan-bahan aktifDaun Kejibeling dan daun tempuyung
kumpulanUbat percuma
KategoriUbat herba
ManfaatMembantu menumpahkan batu ginjal dan batu saluran kencing sehingga kencing lancar
Dimakan olehMatang
Batugin untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Belum dikategorikan. Kandungan ekstrak daun tempuyung dan daun kejibeling belum diketahui sama ada boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil Batugin.
Bentuk ubatSirap

Amaran Sebelum Mengambil Batugin

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil Batugin:

 • Jangan mengambil Batugin jika anda alah pada daun tempuyung, atau daun kejibeling.
 • Batugin mengandungi daun tempuyung. Rujuk doktor anda terlebih dahulu mengenai penggunaan ramuan herba ini jika anda menghidap penyakit hati atau penyakit buah pinggang.
 • Batugin tidak boleh digunakan secara berterusan. Periksa dengan doktor jika gejala kesukaran membuang air kecil tidak bertambah baik.
 • Minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari, sepanjang anda menggunakan Batugin.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan produk herba Batugin jika anda hamil, menyusu atau merancang kehamilan.
 • Rujuk doktor anda jika anda bercadang untuk mengambil Batugin dengan ubat, makanan tambahan atau produk herba lain.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya gejala bertambah buruk atau reaksi alahan berlaku.

Dos dan Peraturan Penggunaan Batugin

Secara amnya, berikut adalah dos Batugin untuk menumpahkan batu ginjal dan batu saluran kencing.

 • Sachet Batugin: Pada awal penggunaan, dosnya adalah 1 sachet 15 ml, 3-4 kali sehari. Selepas batu keluar, dosnya adalah 1 sachet, 1 kali sehari.
 • Batugin Elixir: Pada awal penggunaan, dosnya adalah 1 gelas penuh, 3-4 kali sehari. Selepas batu keluar, dosnya adalah 1 gelas penuh, 1 kali sehari.

Cara Pengambilan Batugin dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil Batugin. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Cuba minum banyak air semasa mengambil Batugin, sekurang-kurangnya 2 liter sehari.

Gunakan alat pengukur yang ada untuk mengambil Batugin Elixir. Penggunaan satu sudu atau alat pengukur lain dapat membuat dos yang dimakan tidak betul.

Ramai yang berpendapat bahawa pengambilan ubat herba selalu selamat kerana mengandungi bahan semula jadi, tetapi ini tidak sepenuhnya benar. Produk herba tidak melepasi peringkat ujian seperti ubat dari doktor. Oleh itu, kesan sampingan dan interaksi ubat juga tidak diketahui dengan pasti.

Simpan Batugin di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan produk ini dari cahaya matahari langsung dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Batugin dengan Dadah Lain

Masih belum diketahui apakah ekstrak daun tempuyung dan daun kejibeling di Batugin boleh menyebabkan interaksi ubat ketika digunakan dengan ubat lain.

Rujuk doktor anda sebelum mengambil Batugin jika anda mengambil atau merancang untuk mengambil ubat, produk herba atau makanan tambahan untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini.

Kesan Sampingan dan Bahaya Batugin

Hingga kini, tidak diketahui dengan pasti kesan sampingan yang boleh berlaku setelah memakan Batugin dengan kandungan daun tempuyung atau daun kejibeling.

Walau bagaimanapun, hentikan penggunaan ubat tersebut dan tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami reaksi alergi yang boleh dicirikan oleh gejala seperti ruam kulit, bengkak kelopak mata atau bibir, atau kesukaran bernafas.