Ketahui Kebaikan Antioksidan dan Sumbernya

Manfaat antioksidan untuk badan adalahuntuk melindungi sel dari kerosakan akibatnya radikal bebas. Untuk dapat faedah ini, anda memerlukan Makan pelbagai sumber makanan yang mengandungi antioksidan.

Radikal bebas adalah bahan yang terbentuk secara semula jadi semasa proses metabolik dalam badan. Selain itu, bahan ini juga boleh datang dari luar badan, misalnya dari pencemaran, asap rokok, racun perosak, atau ubat-ubatan.

Radikal bebas dapat merosakkan struktur sel DNA, meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh, menyebabkan keradangan, dan melemahkan sistem kekebalan tubuh.

Pendedahan radikal bebas yang berlebihan dan berterusan dapat meningkatkan risiko penuaan dini dan beberapa penyakit, seperti penyakit jantung, barah, dan demensia. Pendedahan radikal bebas yang kerap juga dapat membuat tubuh mudah terserang penyakit dan lebih berisiko terkena katarak.

Oleh itu, tubuh memerlukan antioksidan untuk melawan kesan pendedahan kepada radikal bebas ini. Beberapa bahan yang mempunyai sifat antioksidan adalah flavonoid, polifenol, beta karoten, lutein, likopen, selenium, zink, antosianin (zat pewarna dalam buah-buahan dan sayur-sayuran), serta vitamin A, vitamin C dan vitamin E.

Beberapa kajian mengatakan bahawa vitamin D juga dianggap mempunyai kesan antioksidan, tetapi ini masih perlu dibuktikan lebih lanjut.

Sumber Antioksidan Semula jadi

Anda boleh mendapatkan antioksidan semula jadi dari buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan tumbuhan herba, seperti selasih atau kemangi, rosemary dan tikus taro. Selain itu, daging dan ikan tanpa lemak juga mengandung antioksidan, tetapi dalam jumlah yang lebih rendah daripada rumput laut atau makanan laut selain ikan.

Berikut adalah jenis sumber makanan antioksidan:

1. Mangga

Buah kuning ini mengandung banyak antioksidan polifenol, beta karoten, serat, dan vitamin C. Kandungan nutrisi dalam mangga dapat meningkatkan daya tahan tubuh, membantu menyerap zat besi, dan baik untuk pencernaan. Selain mangga, buah-buahan lain seperti limau gedang, aprikot, dan sirsak juga mempunyai kandungan nutrisi yang serupa dengan antioksidan yang juga tidak kurang.

2. Stroberi

Stroberi yang mempunyai warna merah terang mengandungi antosianin tinggi. Satu kajian membuktikan bahawa kandungan antosianin ini dapat mengurangi risiko penyakit jantung, dengan menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah dan meningkatkan kadar kolesterol baik. Anthocyanin juga terdapat di banyak buah berwarna cerah lain, seperti buah naga merah.

3. Bayam

Bayam mengandungi pelbagai nutrien dan antioksidan yang cukup tinggi, dan rendah kalori. Sayuran ini adalah sumber lutein dan zeaxanthin terbaik, yang berfungsi melindungi mata daripada radikal bebas. Sayuran lain, seperti brokoli dan asparagus, juga merupakan sumber antioksidan yang baik.

4. Teh dan kopi

Bukan hanya sedap dimakan, teh dan kopi, termasuk teh cascara, juga mengandungi antioksidan yang baik untuk kesihatan. Kedua-dua minuman ini mengandungi flavonoid dan polifenol yang dapat membantu melawan barah dan mencegah penyumbatan arteri. Kafein dalam minuman ini juga dapat membantu mencegah penuaan.

Selain teh dan kopi, antioksidan juga dapat ditemukan dalam madu, termasuk debunga lebah. Walau bagaimanapun, madu tidak boleh diberikan kepada bayi (kanak-kanak di bawah 1 tahun). Pemberian madu kepada anak-anak harus diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun.

5. Coklat gelap (coklat gelap)

Bagi anda yang gemarkan coklat, selalu minum coklat gelap kerana coklat jenis ini mengandungi mineral dan antioksidan yang tinggi. Antioksidan yang terkandung dalam coklat gelap diyakini dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan radang.

6. Makanan laut dan bijirin penuh

Makanan laut, seperti kerang dan rumput laut, serta biji-bijian termasuk beras perang, mengandungi selenium antioksidan dan zink. Bahan ini mempunyai peranan penting dalam proses metabolik tubuh dan mencegah kesan buruk radikal bebas.

Antioksidan dalam Bentuk Tambahan

Antioksidan buatan boleh didapati dalam bentuk makanan tambahan dan minuman, seperti jus Tahitian noni, purwoceng, dan glutathione. Makanan tambahan ini berfungsi seperti antioksidan semula jadi yang dapat mencegah kerosakan radikal bebas dan menangkal penyakit. Walaupun baik untuk kesihatan, pengambilan suplemen antioksidan dalam dos yang tinggi juga boleh membahayakan kesihatan. Inilah penjelasannya:

  • Mengambil terlalu banyak makanan tambahan yang mengandungi beta karoten dianggap meningkatkan risiko barah paru-paru bagi perokok,
  • Vitamin E yang diambil dalam dos yang tinggi dapat meningkatkan risiko barah prostat dan strok.
  • Makanan tambahan antioksidan yang mengandungi vitamin larut lemak, iaitu vitamin A, D, E, dan K dapat menyebabkan keracunan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Untuk mendapatkan faedah antioksidan, lebih baik jika anda makan makanan yang kaya dengan zat ini setiap hari. Tetapi jika anda ingin menggunakan makanan tambahan antioksidan, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda. Doktor akan mencadangkan jenis suplemen antioksidan yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda, bersama dengan dos yang tepat.