Sebab-sebab Kapal Darah Patah di Otak dan Langkah-Langkah Menangani

Saluran darah yang pecah di otak adalah keadaan yang boleh membawa maut. Bukan sahaja merosakkan otak, keadaan ini juga boleh mengancam nyawa. Oleh itu, ketahui apa penyebab pecahnya saluran darah serebrum sehingga dapat diperhatikan dan dielakkan.

Saluran darah berfungsi untuk memastikan pengambilan oksigen dan nutrien ke semua organ dan tisu badan telah dipenuhi. Kerana peranannya yang penting, sangat berbahaya jika saluran darah tidak berfungsi atau bahkan pecah.

Pecahnya saluran darah boleh berlaku di pelbagai bahagian badan dan salah satunya adalah otak. Sekiranya pecah saluran darah berlaku di otak, keadaan ini boleh mencetuskan pendarahan serebrum (pendarahan).pendarahan otak). Pendarahan ini boleh membawa maut kerana menyebabkan pembengkakan otak dan kematian sel otak

Faktor Risiko dan Punca Kapal Darah pecah di Otak

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan pecahnya saluran darah di otak, iaitu:

1. Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi yang dialami selama bertahun-tahun boleh menyebabkan dinding saluran darah di otak menjadi rapuh. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, darah tinggi boleh menjadi penyebab utama pendarahan otak.

2. Gaya hidup yang tidak sihat

Tabiat merokok, pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan, dan penggunaan ubat-ubatan terlarang, seperti heroin dan kokain, dapat menyebabkan gangguan fungsi otak.

Sebenarnya, sebatian berbahaya yang terdapat dalam rokok, minuman beralkohol, dan ubat-ubatan juga boleh mencetuskan pecahnya saluran darah di otak.

3. Kecederaan kepala

Kecederaan kepala adalah salah satu penyebab pendarahan serebrum yang paling biasa pada orang yang berumur di bawah 50 tahun. Kecederaan pada kepala boleh berlaku akibat kejatuhan atau kemalangan jalan raya.

4. Aneurisme

Aneurisme adalah keadaan apabila saluran darah membesar kerana kelemahan dinding pembuluh darah. Sekiranya teruk, saluran darah dapat pecah dan menyebabkan banyak darah masuk ke otak, menyebabkan strok.

Punca sebenar aneurisma tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berkaitan dengan faktor genetik dan keabnormalan dalam pembentukan saluran darah di otak.

5. Angiopati amiloid

Keadaan ini disebabkan oleh kelainan pada dinding saluran darah kerana pengumpulan protein beta amiloid. Angiopati amiloid sering dialami oleh orang tua dan orang yang menghidap demensia atau penyakit Alzheimer.

6. Kelainan saluran darah

Kelainan saluran darah boleh berupa saluran darah yang lemah di sekitar otak atau saluran darah yang terlalu besar. Gangguan ini dapat dihidapi sejak lahir walaupun jarang terjadi.

7. Masalah jantung

Dalam penyakit hati yang teruk, gangguan pada pengeluaran faktor pembekuan darah mungkin berlaku. Ini dapat meningkatkan risiko pendarahan dalaman di pelbagai bahagian badan, termasuk otak.

8. Gangguan darah

Gangguan darah atau gangguan pembekuan darah, seperti hemofilia dan anemia sel sabit, dapat menyebabkan penurunan kadar platelet darah.

Selain beberapa penyebab di atas, ada juga faktor risiko lain yang dapat meningkatkan kemungkinan saluran darah pecah di otak, iaitu adanya tumor otak dan kesan sampingan ubat penipisan darah.

Gejala Kapal Darah yang pecah

Sekiranya seseorang mengalami pembuluh darah pecah di otak, ada beberapa gejala yang boleh muncul, termasuk:

  • Sakit kepala yang teruk tiba-tiba
  • Kesemutan atau lumpuh secara tiba-tiba pada wajah, lengan, atau kaki
  • Penglihatan terjejas, sama ada pada sebelah mata atau kedua-duanya
  • Sukar ditelan
  • Kesukaran mengawal koordinasi badan dan kehilangan keseimbangan
  • Muntah
  • Kehilangan kesedaran, kelesuan, mengantuk, dan tidak menyedari keadaan di sekitarnya
  • Kesukaran menulis, bercakap, membaca, atau memahami sesuatu
  • Selalunya keliru atau mengigau

Rawatan Perubatan untuk Pesakit Strok Kerana Kapal Darah Patah

Sekiranya strok berlaku kerana pecahnya saluran darah di otak, pesakit mesti dibawa ke jabatan kecemasan hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan yang mencukupi.

Pesakit dengan saluran darah pecah memerlukan rawatan segera dalam bentuk ubat untuk menstabilkan tekanan darah dan sokongan pernafasan jika tahap oksigen dalam darah berkurang atau pesakit berada dalam keadaan koma.

Sekiranya diperlukan, pesakit boleh diberi pernafasan buatan dengan ventilator untuk memastikan otak dan organ mendapat oksigen yang mencukupi. Pemberian cecair dan ubat boleh diberikan melalui IV.

Penghilang rasa sakit, kortikosteroid, antikonvulsan, dan ubat-ubatan untuk mengurangkan pembengkakan otak juga dapat diberikan sesuai dengan keparahan keadaan.

Di hospital, pesakit perlu menjalani pemerhatian yang rapi. Tanda-tanda vital, seperti irama jantung, kadar oksigen darah, tekanan darah dan kadar pernafasan, untuk memantau tekanan rongga kepala juga perlu dipantau dengan teliti.

Setelah keadaan pesakit stabil, langkah seterusnya akan ditentukan untuk merawat pendarahan yang berlaku, misalnya sama ada pesakit memerlukan pembedahan atau tidak.

Ramai pesakit bertahan setelah mengalami pendarahan serebrum kerana saluran darah pecah. Walau bagaimanapun, peluangnya akan berkurang jika pendarahan awal terlalu parah atau tidak mendapat perhatian perubatan segera sejak timbulnya gejala.

Sebilangan pesakit yang selamat dari saluran darah pecah di otak mungkin terus mengalami masalah deria, sawan, sakit kepala, insomnia, atau masalah ingatan. Oleh itu, bagi mereka yang bertahan dalam keadaan ini, mereka masih memerlukan terapi tambahan lain, mulai dari fisioterapi hingga terapi bicara.

Tingkatkan Gaya Hidup Anda Bermula Sekarang

Saluran darah yang pecah adalah keadaan yang umumnya dapat dicegah. Langkah pencegahan dapat dilakukan dengan menghentikan tabiat buruk yang dapat meningkatkan risiko pecahnya saluran darah, seperti merokok dan minum minuman beralkohol yang berlebihan.

Di samping itu, menerapkan gaya hidup sihat juga penting, iaitu dengan mengonsumsi makanan berkhasiat seimbang dan melakukan senaman secara teratur selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

Bagi anda yang menderita penyakit jantung atau tekanan darah tinggi, merawat kedua-duanya akan mengurangkan risiko saluran darah pecah di otak. Bagi penghidap diabetes, mengekalkan kadar gula darah yang normal juga dapat mengurangkan risiko keadaan ini.

Saluran darah yang pecah di otak adalah keadaan kecemasan perubatan yang memerlukan rawatan segera di hospital. Semakin cepat rawatan dijalankan oleh doktor, semakin tinggi peluang untuk sembuh. Sekiranya keadaan ini dirawat terlalu lewat, risiko komplikasi maut akan lebih tinggi.