Kejang demam - Gejala, sebab dan rawatan

Kejang demam atau penyakit langkah adalah penyitaan pada kanak-kanak yang mana dicetuskan oleh demam, bukan gangguan otak. Kejang demam biasanya berlaku pada kanak-kanak berumur 6 bulan ke 5 tahun.

Ketika mengalami sawan demam, tubuh anak akan bergetar dengan ganas disertai dengan gerakan menyentak di lengan dan kaki, dan kehilangan kesedaran. Kejang demam boleh kelihatan menakutkan, terutama pada orang tua. Sebenarnya, kejang pada kanak-kanak yang berlaku ketika demam pada amnya tidak berbahaya dan bukan merupakan gejala penyakit serius.

Kejang demam berbeza dengan epilepsi atau sawan. Epilepsi dicirikan oleh kejang berulang tanpa semestinya disertai demam. Walaupun secara amnya tidak berbahaya dan hanya bertahan dalam waktu yang singkat, hubungi doktor anda sekiranya anak anda mengalami kejang demam untuk pertama kalinya. Ibu bapa juga perlu waspada sekiranya kejang demam berlangsung lebih dari 5 minit dan disertai dengan muntah, leher kaku, dan sesak nafas.

Gejala Kejang Demam

Kejang demam ditandai dengan berlakunya kejang semasa demam. Gejala kejang demam adalah penyentuhan kaki dan lengan yang berulang-ulang, mata membengkak ke atas, dan anak hilang kesedaran.

Kejang demam biasanya berlangsung kurang dari 2 minit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kejang demam boleh bertahan hingga 15 minit. Seorang kanak-kanak yang mengalami kejang demam akan segera bangun setelah kejang itu reda, walaupun mereka kelihatan keliru atau letih. Biasanya sawan juga tidak berulang dalam 24 jam. Kejang demam seperti itu disebut kejang demam sederhana.

Sekiranya kejang berlangsung lebih dari 15 minit, atau berlaku lebih dari sekali dalam tempoh 24 jam, kejang demam diklasifikasikan sebagai kejang demam yang kompleks. Kejang yang muncul dalam kejang demam yang kompleks juga boleh berlaku hanya pada satu bahagian badan. Kanak-kanak yang mengalami kejang demam berisiko mengidapnya lagi ketika mereka demam, terutama jika anak berusia di bawah 15 bulan.

Bila hendak berjumpa doktor

Kejang demam mungkin kelihatan menakutkan, tetapi sebenarnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, anda masih perlu membawa anak anda ke doktor pada kali pertama mereka mengalami sawan demam.

Walaupun secara amnya tidak berbahaya, segera kunjungi ED jika kejang demam pada anak berlangsung lebih dari 5 minit. Selain itu, segeralah mengunjungi ER jika anak anda mengalami sawan yang disertai dengan:

 • Gag
 • Nampak sangat mengantuk
 • Leher yang tegang
 • Susah bernafas

Punca Kejang Demam

Punca kejang demam tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, demam yang menyebabkan kejang pada kanak-kanak boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, iaitu:

 • Selepasimunisasi

  Pada sesetengah kanak-kanak, imunisasi boleh menyebabkan demam yang boleh menyebabkan kejang demam.

 • Jangkitan

  Kanak-kanak boleh mengalami sawan ketika mereka demam akibat jangkitan virus atau bakteria.

Kanak-kanak berumur 12-18 bulan mempunyai risiko lebih tinggi mengalami demam daripada kanak-kanak yang lebih tua. Di samping itu, kanak-kanak yang dilahirkan oleh keluarga yang mempunyai sejarah kejang demam juga lebih berisiko mengalami sawan demam.

Diagnosis Kejang Demam

Sekiranya anak masih dalam keadaan sawan, doktor akan melakukan pemeriksaan dan rawatan yang cepat terlebih dahulu. Setelah sawan berhenti, doktor akan mengemukakan beberapa soalan kepada ibu bapa, termasuk:

 • Berapa lama anak itu mengalami sawan.
 • Ciri-ciri kejang yang dialami, seperti tersentak di seluruh badan, hanya kaku, atau tersentak hanya di beberapa bahagian badan.
 • Adakah anda pernah mengalami sawan sebelum ini atau tidak?

Setelah menanyakan ciri-ciri kejang pada kanak-kanak, doktor juga akan bertanya mengenai kesihatan anak dan sejarah keluarga. Beberapa soalan yang boleh diajukan oleh doktor kepada ibu bapa adalah:

 • Sama ada kanak-kanak itu baru-baru ini diberi vaksin atau tidak.
 • Adakah anak mempunyai simptom jangkitan?
 • Adakah terdapat ahli keluarga dengan sejarah kejang demam atau langkah.

Kemudian doktor akan membuat pemeriksaan untuk memastikan tidak ada penyebab kejang atau komplikasi yang timbul. Sekiranya disyaki ada sebab lain yang menyebabkan kejang, setelah pemeriksaan fizikal, doktor akan menanyakan keadaan anak kepada ibu bapanya.

Pediatrik juga dapat melakukan penyelidikan, seperti darah, air kencing, tusukan lumbal, imbasan otak, atau elektroensefalografi (EEG). Pemeriksaan ini dilakukan sekiranya doktor mengesyaki bahawa keadaan lain menyebabkan anak mengalami sawan.

Rawatan Kejang Demam

Dalam kebanyakan kes, sawan demam akan hilang sendiri setelah beberapa minit. Namun, untuk melindungi anak-anak dari kecederaan semasa sawan, ibu bapa boleh melakukan perkara berikut di rumah:

 • Letakkan anak di atas lantai. Pada bayi, berbaring di pangkuan dengan wajah bayi menghadap ke bawah. Jangan pegang badan anak.
 • Miringkan kedudukan badan anak sehingga muntah atau air liur dapat keluar dari rongga mulut, dan mengelakkan lidah tersumbat dari saluran pernafasan.
 • Longgarkan pakaian anak dan jangan masukkan apa-apa ke dalam mulut anak untuk mengelakkan menggigit lidah.
 • Hitung tempoh kejang demam dan perhatikan tingkah laku anak semasa kejang. Beritahu perkara ini semasa anda berjumpa doktor.

Sekiranya anak anda mengalami sawan sederhana, anda mungkin tidak mahu membawa anak anda berjumpa doktor setelah kejang tersebut berhenti. Walaupun begitu, adalah lebih baik jika anda masih berjumpa doktor untuk mengetahui punca demam yang dialami oleh anak.

Sekiranya tidak ada penyebab spesifik kejang demam, doktor mungkin tidak memberi rawatan. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat penurun demam, seperti paracetamol, atau ubat anti-kejang, seperti diazepam. Umumnya, kanak-kanak itu tidak perlu dimasukkan ke hospital, tetapi ini bergantung kepada penyakit yang menyebabkan demam.

Kejang demam atau penyakit langkah adalah keadaan yang tidak berbahaya, dan boleh berlaku pada kanak-kanak yang demam tanpa menyebabkan komplikasi. Setelah mengalami kejang demam, kanak-kanak pada umumnya dapat kembali ke aktiviti normal mereka.

Komplikasi Kejang Demam

Kejang demam sederhana tidak menyebabkan kerosakan otak atau kecacatan mental. Salah satu komplikasi kejang demam adalah kemungkinan mengalami kejang demam lagi pada masa akan datang. Risiko akan lebih besar sekiranya:

 • Jeda masa antara permulaan demam dan munculnya kejang agak singkat.
 • Kejang demam pertama berlaku apabila suhu badan tidak terlalu tinggi.
 • Kanak-kanak itu berusia di bawah 18 bulan ketika dia mengalami kejang demam pertamanya.
 • Mempunyai ahli keluarga lain yang juga mengalami sawan demam.

Kanak-kanak yang mengalami kejang demam mempunyai risiko terkena epilepsi di kemudian hari, tetapi risiko ini terdapat pada kanak-kanak yang mengalami kejang demam yang kompleks. Selain epilepsi, kanak-kanak dengan kejang demam berisiko mengalami gangguan otak atau ensefalopati. Walau bagaimanapun, kes ini sangat jarang berlaku.

Pencegahan Kejang Demam

Kejang demam umumnya tidak dapat dicegah, termasuk dengan pemberian ubat penurun demam atau ubat anti kejang. Namun, jika anak demam, doktor masih boleh memberikan ubat penurun demam. Pemberian ubat antikonvulsan melalui rektum biasanya hanya diberikan sekiranya kejang berlangsung lebih dari 5 minit.