Jerawat - Gejala, sebab dan rawatan

Jerawat adalah masalah kulit yang Ia berlaku apabila folikel rambut atau di mana rambut tumbuh tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati.Jerawat dicirikan oleh penampilan bintik-bintik dalambeberapa bahagian badan, seperti muka, lehr, belakang dan dada.

Jerawat boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi umumnya muncul pada masa baligh, iaitu usia 10-13 tahun. Pada remaja lelaki atau yang mempunyai kulit berminyak, jerawat yang timbul cenderung menjadi lebih parah.

Jerawat biasanya hilang sendiri pada usia 20 tahun. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, jerawat masih boleh muncul hingga usia 30 tahun atau lebih, terutama pada wanita.

Punca Jerawat

Jerawat disebabkan oleh penyumbatan pada pori-pori kulit. Penyumbatan ini boleh berlaku kerana pengeluaran sebum berlebihan oleh kelenjar minyak, penumpukan kulit mati, atau penumpukan bakteria.

Di setiap pori kulit, terdapat folikel yang terdiri dari kelenjar minyak dan rambut. Folikel pada liang kulit yang tersumbat dapat membengkak dan membentuk whiteheads atau komedo. Sekiranya tercemar oleh bakteria, komedon dapat meradang dan menjadi jerawat dalam bentuk pustula, papula, nodul, atau bahkan kista.

Cara merawat dan mencegah jerawat

Rawatan jerawat disesuaikan dengan keparahan keadaan. Kaedah yang digunakan adalah ubat topikal, ubat oral, atau terapi hormon. Ini juga boleh dilakukan dengan prosedur pengelupasan kimia, terapi laser dan pengambilan komedon.

Walaupun sukar dicegah, risiko jerawat dapat dikurangkan dengan menjaga wajah dan tubuh yang bersih, mengamalkan diet yang sihat, dan menguruskan tekanan dengan baik.