5 Syarat Wanita Hamil Dilarang Berhubungan Seks

Walaupun bahagian tengah dua badan, melakukan hubungan seks bukanlah sesuatu yang dilarang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat untuk wanita hamil yang tidak digalakkan melakukan hubungan seks untuk kesihatan janin dan wanita hamil itu sendiri.

Melakukan hubungan seks ketika hamil sebenarnya selamat dan dibenarkan, dengan syarat kehamilan yang dilalui oleh wanita hamil itu sihat dan normal. Selagi wanita hamil tidak mengalami masalah kesihatan, seks tidak akan membahayakan janin atau memberi kesan negatif kepada wanita hamil. Macam mana boleh jadi.

Sebenarnya, hubungan seks semasa mengandung dapat memberi manfaat kepada wanita hamil dan pasangannya, termasuk meningkatkan keharmonian dan mengurangkan tekanan semasa hamil. Seks juga merupakan bentuk senaman yang baik untuk wanita hamil, kamu tahu.

Walaupun boleh melakukan ini, hakikatnya ialah terdapat beberapa syarat bagi wanita hamil yang dilarang melakukan hubungan seks kerana boleh membahayakan ibu dan janin.

Keadaan yang Mencegah Wanita Hamil Berhubungan Seks

Berikut adalah beberapa keadaan semasa kehamilan yang membuat wanita hamil tidak boleh melakukan hubungan seks:

1. Pernah melahirkan sebelum waktunya

Kelahiran pramatang adalah keadaan ketika wanita hamil melahirkan sebelum kehamilan 37 minggu atau tidak pada jangka masa.

Terdapat pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita hamil untuk melahirkan terlalu awal, mulai dari jangkitan, kelainan genetik pada janin, gangguan rahim atau serviks, gangguan pertumbuhan dan perkembangan janin, kekurangan nutrisi, hingga tekanan yang teruk.

Wanita hamil yang mempunyai sejarah kelahiran preterm juga dapat mengalaminya lagi. Oleh itu, jika wanita hamil mempunyai sejarah melahirkan sebelum waktunya, doktor boleh melarang wanita hamil melakukan hubungan seks untuk mengurangkan risiko ia berulang lagi.

2. Risiko keguguran yang tinggi

Keguguran adalah keadaan di mana kehamilan berhenti dengan sendirinya sebelum mencapai kehamilan 20 minggu atau pada trimester pertama.

Penyebab keguguran boleh berbeza-beza, iaitu gangguan genetik pada janin, jangkitan semasa kehamilan, kesan sampingan ubat, masalah dengan rahim, atau penyakit tertentu, seperti diabetes. Keguguran juga boleh berlaku lagi, jika wanita hamil pernah mengalami keadaan ini sebelumnya.

Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan tertentu yang berisiko menyebabkan keguguran, doktor boleh menasihati wanita hamil agar tidak melakukan hubungan seks semasa hamil.

3. Mengalami gangguan plasenta

Wanita hamil yang mengalami gangguan plasenta, seperti plasenta previa dan gangguan plasenta, umumnya dilarang atau digalakkan untuk membatasi hubungan seksual.

Sebabnya adalah kerana syahwat dapat merangsang pengecutan rahim, jadi ada risiko menyebabkan pendarahan vagina semasa kehamilan. Apabila ini berlaku, keadaan wanita hamil dan janin boleh bermasalah.

4. Mengalami pendarahan faraj

Pendarahan semasa kehamilan, terutamanya pada trimester pertama, sering berlaku pada beberapa wanita hamil. Biasanya keadaan ini tidak perlu dibimbangkan, kerana pendarahan pada awal kehamilan mungkin menunjukkan implantasi atau pelekatan embrio (janin masa depan) ke dinding rahim.

Walau bagaimanapun, pendarahan semasa kehamilan juga boleh menjadi tanda keadaan serius yang boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin, terutama jika pendarahan tidak berhenti atau disertai dengan sakit yang teruk di rahim.

Untuk mengetahui punca sebenar pendarahan faraj yang dialami oleh wanita hamil, wanita hamil perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan kehamilan. Sekiranya pendarahan itu berbahaya, doktor boleh menasihati wanita hamil untuk tidak melakukan hubungan seks untuk sementara waktu, kerana dapat meningkatkan risiko keguguran.

5. Mengalami gangguan serviks

Melakukan hubungan seks ketika anda mengalami gangguan serviks atau serviks, seperti serviks yang lemah atau pendek, boleh membahayakan kehamilan anda setiap saat. Oleh itu, wanita hamil yang mempunyai masalah dengan serviks tidak boleh melakukan hubungan seks untuk mencegah keguguran atau kelahiran pramatang.

Melakukan hubungan seks ketika hamil bukanlah sesuatu yang harus dielakkan, asalkan keadaan wanita hamil dan janinnya sihat. Tetapi, jika wanita hamil mengalami satu atau lebih keadaan yang dinyatakan di atas, lebih baik wanita hamil dan pasangannya menangguhkannya.

Ingatlah bahawa kesihatan wanita hamil dan janin sangat penting dan perlu menjadi keutamaan pada masa ini.

Untuk meningkatkan keintiman semasa mengandung, ada cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil dan pasangannya selain melakukan hubungan seks, iaitu menghabiskan lebih banyak masa bersama untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan, seperti menonton filem, memasak, membaca buku, atau bersenam.

Sekiranya wanita hamil tidak mempunyai keadaan yang dilarang melakukan hubungan seksual, wanita hamil benar-benar baik, Macam mana boleh jadi, terus melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Namun, jika anda masih ragu-ragu, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar obstetrik anda mengenai keselamatan wanita hamil.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found