Jenis topeng muka dan kebaikannya untuk kulit

Terdapat pelbagai jenis topeng muka yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan kulit yang bersih dan berseri. Pemilihan jenis topeng muka harus disesuaikan dengan jenis kulit dan tujuan penggunaannya. Ini kerana setiap jenis topeng muka mempunyai faedah yang berbeza bergantung pada bahan yang digunakan.

Untuk mendapatkan kulit wajah yang cantik, sihat, dan rapi, anda perlu melakukan serangkaian rawatan secara rutin. Anda boleh melakukan rawatan ini, mulai dari mencuci muka dengan sabun pencuci muka hingga tidak lupa membersihkan wajah setelah menggunakannya solekan.

Anda juga boleh menggunakan gosok setiap 1-2 kali seminggu. Selepas itu, anda juga kadang-kadang boleh menggunakan topeng muka. Pemilihan topeng muka harus disesuaikan dengan jenis kulit.

Jenis Topeng Muka dan Faedahnya

Topeng muka sering digunakan untuk membekalkan nutrien pada kulit wajah sambil membersihkan wajah dari sisa kotoran dan kulit mati. Terdapat banyak pilihan jenis topeng muka yang boleh digunakan untuk merawat dan menyuburkan kulit wajah, termasuk:

1. Topeng helaian

Topeng helaian dalam bentuk tisu atau kepingan kapas dengan lubang di mata, hidung, dan bibir. Topeng helaian sangat baik untuk anda yang mempunyai kulit kering, walaupun semua jenis kulit juga dapat memberi manfaat dengan menggunakannya.

Cara menggunakannya juga mudah. Anda hanya meletakkan topeng muka ini pada kulit setelah mencuci muka, kemudian biarkan selama 15-20 minit sehingga bahan-bahannya dapat meresap ke dalam kulit.

Selepas Stopeng heet dikeluarkan, sapukan baki cecair yang tersisa di kulit ke seluruh permukaan wajah sambil diurut perlahan. Anda bahkan boleh menggunakannya pada leher atau bahagian badan anda yang lain, kerana ia mengandungi serum yang melembapkan kulit.

Selepas memakai topeng lembaran, kulit akan terasa lebih sejuk dan lembap. Anda tidak perlu membilas wajah anda setelah menggunakannya topeng lembaran.

2. Topeng tanah liat

Topeng tanah liat adalah sejenis topeng muka berasaskan tanah liat dengan kandungan mineral yang bermanfaat untuk kulit. Secara amnya, bahan asas topeng tanah liat adalah kaolin dan bentonit.

Setelah mencuci muka dan mengeringkannya, anda boleh memohon topeng tanah liat ke seluruh wajah, kemudian tunggu sebentar sehingga topeng muka mengering. Selepas itu, anda boleh membersihkan topeng muka ini dengan tuala atau span wajah yang telah dicelupkan ke dalam air suam.

Beberapa faedah topeng tanah liat adalah untuk menyerap minyak dari kulit, membersihkan kulit dari kotoran dan sel-sel kulit mati, dan mengatasi dan mencegah munculnya jerawat dan bintik hitam. Jerawat dan bintik hitam adalah masalah yang sering dialami oleh pemilik kulit berminyak, kerana pori-pori tersumbat dengan kotoran dan minyak berlebihan.

Jenis topeng muka ini boleh digunakan 1-2 kali seminggu untuk orang yang mempunyai jenis kulit berminyak. Bagi orang yang mempunyai jenis kulit kering, topeng muka tanah liat tidak boleh melebihi 1 kali seminggu agar kulit wajah tidak kering.

3. topeng lumpur

topeng lumpur adalah topeng muka berasaskan lumpur yang mengandungi pelbagai mineral. Topeng muka jenis ini biasanya dibuat dari lumpur laut atau lumpur abu vulkanik.

Walaupun pada pandangan pertama serupa dengan topeng tanah liat, topeng lumpur Ia mempunyai lebih banyak kandungan air sehingga dapat menghidrat kulit dengan lebih baik. Oleh itu, topeng jenis ini sesuai untuk semua jenis kulit.

Bagaimana nak guna topeng lumpur bersama dengan topeng tanah liat. Perbezaannya, jika topeng tanah liat berfungsi menyerap minyak topeng lumpur cenderung menjadikan kulit lebih lembap.

4. Kupas topeng

Topeng jenis ini berbentuk gel atau krim dan biasanya akan kering dalam beberapa minit setelah disapu pada kulit wajah. Apabila kering, topeng muka jenis ini akan mengubah teksturnya menjadi seperti getah elastik apabila dikupas.

Kupas topeng biasa digunakan untuk menghilangkan komedo yang degil. Namun, topeng ini juga mempunyai kemampuan untuk menghilangkan minyak, kotoran, dan sel kulit mati, bergantung pada isinya.

Kupas topeng tidak digalakkan untuk pemilik kulit sensitif, kerana proses pengelupasan topeng dapat membuat kulit sakit dan jengkel.

5. Basuh topeng

Jenis topeng ini boleh berupa krim, gel, atau serbuk yang dilarutkan dalam air. Sama seperti namanya, basuh topeng digunakan dengan mengoleskannya ke kulit, kemudian bilas dengan air suam.

Sebelum memilih membasuhtopengPertama, perhatikan isi kandungannya. Kandungan asid salisilat, asid glikolik, sulfur, dan arang Topeng lebih sesuai untuk kulit berminyak. Sementara topeng muka dengan bahan asam hyaluronik, mentega shea, lidah buaya, atau timun lebih sesuai untuk kulit kering.

6. Topeng pengelupasan

Jenis topeng muka ini diformulasikan untuk menghilangkan sel kulit mati. Bahan aktif yang digunakan untuk pengelupasan boleh berasal dari bahan kimia atau bahan semula jadi.

Pengelupas kimia, termasuk AHA, BHA, retinol, dan asid laktik. Sementara pengelupasan semula jadi biasanya mengandungi butiran gosok berasal dari kopi, gula, atau oat.

Topeng pengelupasan tidak boleh digunakan secara berlebihan, terutama bagi pemilik kulit sensitif kerana boleh mencetuskan kegatalan.

7. topeng tidur

Serta topeng lembaran, topeng tidur juga pertama kali popular di Korea Selatan. Seperti namanya, topeng ini digunakan sebelum tidur.

Teksturnya dalam bentuk krim atau gel yang digunakan dengan menerapkannya ke seluruh kulit wajah. Tunggu sehingga topeng diserap oleh kulit dan kering dengan sendirinya. Topeng biasanya hanya dibersihkan keesokan harinya.

topeng tidur mampu melembapkan kulit lebih baik daripada krim malam yang lebih mudah meruap. Lain daripada itu, topeng tidur Ia juga dianggap lebih mampu menyerap ke dalam kulit.

Selain pelbagai jenis topeng di atas, topeng kulit wajah juga boleh dibuat dari bahan semula jadi, seperti telur, madu, oatmeal atau gandum, buah-buahan, spirulina, hingga teh dan kopi.

Semasa menggunakan topeng muka apa pun, elakkan kawasan mata dan bibir. Elakkan menggunakan topeng lebih daripada yang disarankan kerana boleh menjadikan kulit kering dan jengkel.

Penggunaan topeng tidak boleh lebih dari 20 minit, kecuali jenis topeng muka topeng tidur. Semasa mengeluarkan atau menanggalkan penutup muka, anda juga perlu melakukannya dengan lembut agar tidak mencederakan kulit wajah.

Secara amnya, keberkesanan pelbagai jenis topeng muka berbeza dari orang ke orang, bergantung pada jenis kulit wajah yang mereka miliki. Sekiranya anda ragu-ragu memilih jenis topeng muka yang sesuai untuk kulit anda, cubalah berjumpa dengan pakar dermatologi.