Hyperthermia - Gejala, sebab dan rawatan

Hyperthermia adalah keadaan apabila suhu badan terlalu tinggi. Hyperthermia biasanya disebabkan oleh kegagalan sistem pengatur suhu badan untuk menyejukkan badan. Suhu badan yang terlalu tinggi akan menyebabkan pelbagai gangguan, mulai dari kekejangan otot hingga gangguan otak dan sistem saraf.  

Suhu badan normal adalah dalam lingkungan 36–37.50C. Hyperthermia ditakrifkan sebagai peningkatan suhu badan melebihi 38.50C. Keadaan ini berlaku kerana ketidakupayaan badan untuk mengimbangkan suhu badan. 

Dalam kes yang teruk, hipertermia boleh menyebabkan angin ahmar. Keadaan ini agak berbahaya kerana boleh menyebabkan kerosakan kekal pada otak dan organ.

Punca Hyperthermia

Secara umum, hipertermia disebabkan oleh pendedahan haba yang berlebihan dari luar badan dan kegagalan sistem pengatur suhu badan untuk menyejukkan badan.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan hipertermia adalah:

 • Peningkatan suhu di persekitaran
 • Peningkatan pengeluaran haba dari badan, misalnya kerana aktiviti berlebihan, krisis tiroid, atau keracunan ubat, seperti ubat antikolinergik, ubat MDMA (metilenioksimetamfetamin, dan ubat simpatomimetik
 • Ketidakupayaan badan untuk menghilangkan haba, misalnya kerana tidak dapat menghasilkan peluh

Faktor risiko hipertermia

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena hipertermia, termasuk:

 • Bekerja di luar rumah dengan terdedah kepada cahaya matahari atau panas yang berlebihan dan untuk jangka masa yang lama
 • Dehidrasi kerana kekurangan pengambilan cecair, cirit-birit, atau penggunaan ubat-ubatan seperti diuretik
 • Mengalami masalah berpeluh, baik disebabkan oleh gangguan kulit atau kelenjar peluh
 • Masih bayi atau orang tua
 • Menderita penyakit tertentu, seperti tirotoksikosis

Gejala Hyperthermia

Gejala hipertermia berbeza-beza, bergantung pada keadaan dan jenis hipertermia yang dialami. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala hipertermia yang serupa antara satu sama lain tanpa mengira penyebabnya, iaitu:

 • Suhu badan lebih daripada 38.5oC
 • Rasa panas, dahaga dan penat
 • Pening
 • Lemah
 • Mual
 • Sakit kepala

Sebagai tambahan kepada gejala umum di atas, berikut adalah beberapa gejala khusus yang dapat dibahagikan berdasarkan jenis hipertermia yang dialami:

1. Tekanan haba

Keadaan ini boleh berlaku ketika proses mengatur suhu badan mulai terganggu, biasanya terjadi ketika peluh tidak dapat keluar kerana pakaian yang terlalu ketat atau kerana bekerja di tempat yang panas dan lembap. Gejala yang boleh timbul termasuk pening, kelemahan, dahaga, mual, dan sakit kepala.

2. Keletihan panas

Keadaan ini boleh berlaku apabila seseorang berada di tempat yang panas terlalu lama, yang mengakibatkan kelemahan, dahaga, rasa tidak selesa, kehilangan tumpuan, dan kehilangan koordinasi.

3. Sinkop haba

Keadaan ini berlaku apabila seseorang terlalu terpaksa tinggal di persekitaran yang panas, sehingga memicu kekurangan aliran darah ke otak. Akibatnya, gejala akan muncul, seperti pening, pening, dan pingsan.

4. Kekejangan panas

Keadaan ini berlaku ketika pesakit bersenam dengan intensiti berat atau bekerja di tempat yang panas. Gejala termasuk kekejangan otot disertai dengan sakit atau kekejangan pada otot betis, paha, bahu, lengan dan perut.

5. Edema panas

Keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan tangan, kaki, dan tumit kerana penumpukan cecair. Edema panas Ini berlaku kerana duduk atau berdiri lama di tempat yang panas yang seterusnya mencetuskan ketidakseimbangan elektrolit.

6. Ruam panas

Keadaan ini dicirikan oleh kemunculan ruam pada kulit kerana berada di tempat yang panas dan lembap untuk waktu yang lama.

7. Ekzos panas

Keadaan ini berlaku apabila badan tidak dapat mengimbangkan suhu badan kerana kehilangan air dan garam dalam jumlah besar yang keluar dalam bentuk berpeluh berlebihan.

Gejala termasuk sakit kepala, pening, mual, kelemahan, dahaga, peningkatan suhu badan, berpeluh berlebihan, penurunan pengeluaran air kencing, peningkatan kadar jantung, kesukaran menggerakkan anggota badan. Ekzos panas yang tidak dirawat dengan segera boleh berkembang menjadi angin ahmar.

8. angin ahmar

angin ahmaradalah bentuk hipertermia yang paling teruk. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera kerana boleh menyebabkan kecacatan atau bahkan kematian. angin ahmar mungkin dicirikan oleh gejala berikut:

 • Suhu badan meningkat dengan cepat, sehingga melebihi 40oC
 • Kulit terasa panas, kering, atau berpeluh berlebihan
 • Kejang
 • Kesedaran menurun yang dicirikan oleh kekeliruan dan ucapan yang tidak jelas

Bila hendak berjumpa doktor

Hyperthermia sebenarnya dapat diatasi dengan pertolongan cemas, seperti dengan berehat dan berlindung, kemudian minum air atau larutan elektrolit. Sekiranya gejala hipertermia tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Tidak seperti jenis hipertermia lain, keletihan panas dan strok panas adalah keadaan kecemasan. Sekiranya anda atau seseorang di sekitar anda mengalami simptom ekzos haba atau angin ahmar, segera pergi ke bilik kecemasan hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Diagnosis Hyperthermia

Untuk mendiagnosis hipertermia, doktor akan menanyakan gejala dan aktiviti pesakit yang baru-baru ini dijalankan. Ini kerana hipertermia berkait rapat dengan aktiviti yang dijalankan. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mengesahkan gejala yang dialami.

Doktor akan memeriksa suhu badan pesakit untuk menentukan sama ada pesakit itu hipertermik atau tidak. Di samping itu, doktor juga akan menentukan sama ada pesakit mempunyai faktor atau keadaan yang meningkatkan risiko hipertermia, seperti penggunaan ubat-ubatan atau menderita tirotoksikosis.

Rawatan Hyperthermia

Rawatan utama untuk hipertermia adalah menyejukkan suhu badan apabila gejala muncul. Sekiranya anda menghidap hipertermia, langkah penyejukan yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Beristirahatlah dari aktiviti yang anda lakukan, jika perlu anda boleh berehat sambil berbaring
 • Berlindung untuk mengelakkan serangan panas, jika perlu berlindung di bilik yang sejuk dan mempunyai aliran udara yang baik
 • Minum air atau minuman elektrolit, tetapi elakkan minum minuman yang terlalu sejuk kerana boleh menyebabkan kekejangan perut
 • Kompres bahagian kepala, leher, muka, dan badan yang mengalami kekejangan menggunakan air sejuk
 • Longgarkan pakaian ketat, termasuk stoking dan kasut

Semasa pertolongan cemas, cuba terus memantau suhu badan anda menggunakan termometer. Sekiranya suhu badan anda tidak turun setelah mendapat bantuan, atau jika gejala hipertermia tidak hilang, berjumpa doktor dengan segera.

Doktor akan melakukan rawatan untuk merawat hipertermia dan mencegah komplikasi akibat hipertermia.

Pencegahan Hyperthermia

Cara terbaik untuk mencegah hipertermia adalah dengan mengelakkan pendedahan sinar matahari atau cuaca panas yang berpanjangan. Sekiranya anda harus bekerja atau melakukan aktiviti di tempat yang panas, berikut adalah langkah pencegahan hipertermia yang boleh anda lakukan:

 • Jangan gunakan pakaian tebal, tetapi gunakan pakaian yang nipis tetapi mampu melindungi kawasan badan ketika berada di luar rumah.
 • Gunakan topi dan pelindung matahari yang dapat melindungi kulit dari selaran matahari.
 • Minum banyak air, sekurang-kurangnya 2-4 gelas air setiap jam.
 • Elakkan minuman yang mengandungi kafein dan alkohol ketika aktif di tempat yang panas kerana ia menyebabkan cecair badan berkurang.