Rawatan Luka Lutut yang Boleh Dilakukan di Rumah

Lutut adalah kawasan yang terdedah kepada kecederaan kerana bahagian tubuh yang menonjol. Kecederaan pada lutut boleh berlaku kerana jatuh atau memukul sesuatu. Rawatan luka di lutut perlu dilakukan dengan betul agar tidak dijangkiti dan meninggalkan parut.

Kulit adalah organ terluar dan paling lebar yang mudah tergores dan tercedera, terutama di kawasan yang menonjol, seperti siku dan lutut.

Kecederaan pada lutut dapat membatasi pergerakan kaki dan kadang-kadang disertai dengan pembengkakan. Ini bergantung pada jenis dan keparahan luka. Kecederaan yang paling biasa pada lutut adalah lecet atau luka, tetapi kadang-kadang mereka juga boleh menjadi luka tikaman.

Kecederaan lutut yang teruk, di mana terdapat pendarahan berat atau kerosakan pada sendi lutut, memerlukan rawatan di hospital atau klinik, sementara kecederaan lutut ringan dapat dirawat di rumah.

Cara Penjagaan Luka Lutut

Berikut adalah langkah-langkah untuk merawat kecederaan lutut yang boleh dilakukan di rumah:

Bersihkan luka

Sebelum membersihkan luka, jangan lupa mencuci tangan terlebih dahulu. Setelah itu, bersihkan luka dengan air bersih dan sabun ringan untuk menghilangkan kotoran, seperti kotoran, debu, atau pasir.

Anda tidak perlu menggunakan larutan pembersih luka atau antiseptik, seperti hidrogen peroksida atau alkohol, kerana ini dapat merengsakan luka dan membuat luka lebih sakit.

Hentikan pendarahan

Sekiranya luka lutut berdarah, gunakan pembalut, kain bersih, atau kain kasa steril untuk memberi tekanan pada luka selama 10-15 minit untuk menghentikan pendarahan.

Sekiranya pendarahan pada luka sukar dihentikan, segera pergi ke doktor atau hospital terdekat. Pendarahan yang sukar dihentikan boleh disebabkan oleh gangguan pembekuan darah atau kesan sampingan ubat penipisan darah, dan ini perlu segera dirawat oleh dokter.

Tutup luka

Setelah luka dibersihkan dan pendarahan berhenti, tutup luka lutut dengan pembalut steril atau kain kasa untuk mencegah risiko jangkitan bakteria berbahaya dan mempercepat proses penyembuhan. Tukar pembalut 1-2 kali sehari atau apabila pembalut basah dan kotor.

Untuk membantu proses penyembuhan dan mencegah jangkitan pada luka, anda juga boleh menggunakan krim atau salap antibiotik, seperti bacitracin, gentamicin, dan ikamicetin, seperti yang ditentukan oleh doktor anda.

Namun, jika ruam muncul, luka kelihatan bengkak, atau terasa sangat gatal setelah menggunakan krim atau salap antibiotik, hentikan penggunaan ubat dengan segera dan berjumpa doktor.

Untuk mengurangkan kesakitan akibat luka, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Proses Penyembuhan Luka

Luka di lutut yang mula sembuh biasanya ditandai dengan pembentukan kudis. Kudis membantu melindungi luka dari kotoran dan kuman ketika tisu kulit baru tumbuh di bawahnya.

Luka di lutut yang telah membentuk kudis kadangkala akan terasa gatal. Namun, cubalah untuk tidak menggaru atau mengupas kudis kerana boleh menyebabkan jangkitan pada luka dan menghalang penyembuhan luka.

Pada orang yang mempunyai penyakit seperti diabetes atau kekurangan zat makanan, proses penyembuhan luka di lutut mungkin memerlukan waktu lebih lama dan luka lebih mudah terkena jangkitan. Oleh itu, jika anda menderita penyakit ini dan mengalami kecederaan pada lutut atau bahagian badan yang lain, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Bilakah Sakit Lutut Perlu Dirawat di Hospital?

Luka terbuka di lutut yang luas, dalam, atau menyebabkan kerosakan pada tisu lemak atau otot di lutut memerlukan rawatan di hospital. Salah satu tindakan yang mungkin dilakukan oleh doktor adalah menjahit luka.

Anda juga dinasihatkan untuk segera ke hospital sekiranya pendarahan pada luka di lutut tidak berhenti walaupun telah ditutup dan ditekan selama lebih dari 15 minit.

Begitu juga jika terdapat kepingan benda tajam, seperti kaca atau kuku, pada luka di lutut. Di hospital, doktor dapat membersihkan dan merawat luka dan memberikan suntikan tetanus jika diperlukan.

Sekiranya anda telah merawat luka di rumah tetapi luka di lutut tidak sembuh atau kelihatan penuh nanah, semakin teruk, atau disertai demam, segera berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found