Wajah Berseri Cantik dengan Kulit Muka

Pengelupasan wajah adalah salah satu kaedah penjagaan kulit wajah. Walau bagaimanapun, prosedur ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan dan perlu disesuaikan dengan jenis dan keadaan kulit. Oleh itu, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan pengelupasan wajah.

Pengelupasan wajah sering dilakukan untuk mengatasi pelbagai masalah pada kulit wajah, seperti parut jerawat atau kedutan. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan bahan kimia ke permukaan wajah untuk menghilangkan lapisan atas kulit atau kulit mati.

Penyingkiran lapisan kulit mati dapat merangsang pertumbuhan sel kulit baru dan memperbaiki tekstur kulit yang rosak. Lapisan kulit baru ini biasanya lebih halus dengan garis dan kedutan yang lebih sedikit dan mempunyai nada yang lebih sekata dan cerah.

Pelbagai Keadaan Muka Yang Boleh Diatasi dengan Mengelupas Muka

Kulit wajah biasanya digunakan untuk merawat keadaan kulit tertentu atau memperbaiki warna dan tekstur kulit. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh dirawat dengan kulit wajah:

  • Jerawat ringan hingga sederhana
  • Tisu parut ringan
  • Kulit wajah yang kasar atau kusam
  • Kedutan kerana cahaya matahari, penuaan, dan keturunan
  • Tompok gelap (melasma), baik disebabkan kehamilan atau penggunaan pil kawalan kelahiran
  • Garisan halus di bawah mata atau di sekitar mulut
  • Bintik-bintik gelap di wajah kerana penuaan atau warna kulit yang tidak rata

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk melakukan pemeriksaan langsung keadaan kulit oleh doktor terlebih dahulu untuk memastikan bahawa pengelupasan wajah sememangnya tindakan yang tepat untuk mengatasi masalah kulit yang anda alami.

Jenis-Jenis Kulit Muka

Anda disarankan melakukan pengelupasan wajah di bawah pengawasan pakar dermatologi agar sesuai dengan keadaan kulit anda dan hasil yang diperoleh juga maksimal. Beberapa contoh penyelesaian yang biasa digunakan dalam prosedur ini adalah asid glikolat, asid trikloroasetik, dan asid laktik.

Jenis pengelupasan wajah biasanya akan disesuaikan dengan jenis kulit anda dan tujuan pengelupasan wajah anda. Berikut adalah beberapa pilihan pengelupasan wajah yang sering disyorkan:

Dangkal

Dangkal adalah sejenis pengelupasan wajah yang berfungsi mengangkat lapisan kulit atau epidermis terluar.

Kulit muka dangkal digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit, seperti kedutan halus, jerawat, warna kulit tidak sekata, dan kulit kering. Namun, hasil pengelupasan wajah ini hanya akan dapat dilihat setelah melakukan beberapa rawatan biasa.

Sedang

Kulit muka sederhana bertujuan untuk membuang sel-sel kulit dari epidermis dan lapisan tengah atas kulit atau dermis.

Pengelupasan wajah jenis ini biasanya dilakukan untuk merawat bintik-bintik gelap akibat penuaan, warna kulit yang tidak rata, dan bekas jerawat. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, pengelupasan wajah sederhana boleh dilakukan setiap 6-12 bulan.

dalam

Pengelupasan wajah jenis ini dilakukan untuk membuang sel kulit dari epidermis ke lapisan bawah dermis. Doktor boleh mengesyorkan kulit muka dalam untuk merawat kedutan, parut, dan pertumbuhan prakanker yang teruk.

Prosedur pengelupasan muka dalam secara amnya hanya perlu dilakukan sekali dan tidak memerlukan rawatan berulang.

Setelah melakukan pengelupasan wajah, kulit biasanya akan menjadi lebih sensitif terhadap cahaya matahari sebentar. Jadi, anda harus menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit wajah anda dari cahaya matahari langsung, terutamanya ketika anda aktif di luar rumah.

Walaupun berguna untuk merawat pelbagai masalah kulit, pengelupasan wajah tidak boleh dilakukan jika anda mengambil ubat jerawat isotretinoin dalam 6 bulan terakhir, mempunyai sejarah pertumbuhan tisu parut atau keloid, dan memiliki warna kulit yang tidak normal.

Selain itu, pengelupasan wajah juga dapat menyebabkan kesan sampingan, seperti kemerahan kulit, penampilan jaringan parut, perubahan warna dan jangkitan kulit, dan bahkan dapat meningkatkan risiko jangkitan virus herpes simplex yang diaktifkan kembali.

Melihat pelbagai kesan sampingan ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu sebelum melakukan pengelupasan wajah. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan menentukan jenis kulit wajah yang sesuai dengan jenis dan keadaan kulit anda.