Proses penularan TB

Penularan TB umummiliknyaberlaku melalui udara. Kapabila pesakit TB aktif memercikkan lendir atau kahak ketika batuk atau bersin, bakteria TB akan keluar melalui lendir dan dibawa ke udara. Selanjutnya, bakteria TB akan memasuki badan orang lain melalui udara yang mereka hirup.

Tuberkulosis atau biasanya dikenali sebagai penyakit TB atau TB disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Penyakit ini paling kerap menyerang paru-paru. Namun, ada organ tubuh lain yang juga boleh terkena penyakit TB, iaitu tulang belakang, kelenjar getah bening, kulit, ginjal, dan lapisan otak.

Penyakit TB tidak ditularkan melalui sentuhan fizikal (seperti berjabat tangan) atau menyentuh peralatan yang telah dicemari bakteria TB. Selain itu, berkongsi makanan atau minuman dengan penghidap tuberkulosis juga tidak menyebabkan seseorang dijangkiti penyakit ini.

Bagaimana TB disebarkan

Semasa anda batuk atau bersin, orang dengan TB dapat menyebarkan kuman di kahak ke udara. Dalam satu batuk, penghidap TB dapat mengeluarkan sekitar 3000 percikan dahak.

Bakteria TB di udara dapat bertahan berjam-jam, terutama jika ruangan gelap dan lembap, sebelum disedut oleh orang lain. Umumnya penularan berlaku di bilik di mana percikan dahak dalam masa yang lama.

Orang yang berisiko tinggi dijangkiti TB adalah mereka yang sering bertemu atau tinggal di tempat yang sama dengan penghidap TB, seperti keluarga, rakan sekerja, atau rakan sekelas.

Namun, pada dasarnya penularan TB tidak semudah yang dibayangkan. Tidak semua orang yang menghirup udara yang mengandungi bakteria TB akan segera menghidap TB.

Dalam kebanyakan kes, bakteria yang dihirup ini akan tinggal di paru-paru tanpa menyebabkan penyakit atau menjangkiti orang lain. Bakteria kekal di dalam badan sementara menunggu saat yang tepat untuk dijangkiti, iaitu ketika sistem kekebalan tubuh lemah.

Beberapa Fasa Jangkitan TB

Terdapat dua keadaan yang mungkin berlaku ketika seseorang menghirup udara yang mengandungi bakteria TB, iaitu:

tuberkulosis pendam

Fasa laten berlaku ketika tubuh dihuni oleh bakteria TB tetapi sistem imunnya baik, sehingga sel darah putih dapat melawan bakteria tersebut.

Oleh itu, bakteria tidak menyerang dan badan tidak dijangkiti TB. Anda juga tidak mengalami simptom penyakit TB dan tidak berpotensi menjangkiti orang lain. Walaupun begitu, bakteria dapat menjadi aktif dan menyerang anda lagi pada bila-bila masa, terutamanya apabila sistem imun anda lemah.

Walaupun anda berada dalam keadaan pendam, anda masih harus berjumpa doktor untuk rawatan batuk kering. Sekiranya seseorang yang berada dalam fasa TB laten tidak mendapatkan rawatan, maka dia berisiko lebih tinggi terkena jangkitan TB aktif.

Begitu juga, jika orang dengan TB laten mempunyai keadaan perubatan lain, seperti kekurangan zat makanan (kekurangan zat makanan), merokok aktif, diabetes, atau jangkitan HIV.

TB aktif

TB aktif adalah keadaan apabila seseorang sudah menderita penyakit TB. Pada tahap ini, bakteria TB di dalam tubuh telah aktif sehingga penghidapnya mengalami gejala tuberkulosis. Orang dengan TB aktif boleh menyebarkan penyakit TB kepada orang lain.

Oleh itu, orang dengan TB aktif disarankan untuk memakai topeng, menutup mulut ketika batuk atau bersin, dan tidak meludah secara sembarangan.

Orang yang menghidap TB aktif juga perlu mendapatkan rawatan TB. Rawatan ini perlu dilakukan secara berkala sekurang-kurangnya 6 bulan. Rawatan yang tidak selesai atau berhenti di tengah jalan boleh menyebabkan kekebalan bakteria terhadap ubat TB, juga dikenal sebagai TB MDR.

mencegah batuk kering seawal mungkin

TB boleh dicegah dengan:

  • Lakukan ujian TB, terutama bagi orang yang berisiko tinggi terkena kuman TB.
  • Ikuti prosedur rawatan sebelum TB menjadi aktif, jika sudah didiagnosis dengan TB laten.
  • Meningkatkan peredaran udara di dalam rumah untuk mengelakkan bakteria mengendap di dalam bilik.
  • Mendapatkan imunisasi BCG, terutama bagi kanak-kanak dan orang yang berisiko tinggi dijangkiti TB.

Walaupun penularan TB tidak semudah yang disangka, anda tetap disarankan untuk waspada. Bakteria TB di udara siap menyerang pada bila-bila masa.

Makan makanan berkhasiat dan berehat secukupnya untuk memastikan sistem imun anda optimum. Oleh itu, tuberkulosis dan penyakit lain tidak akan mudah diserang.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala TB, seperti batuk selama lebih dari tiga minggu, batuk darah, demam, keringat sejuk pada waktu malam, dan penurunan berat badan yang drastik, terutama jika ada orang di rumah atau di tempat kerja yang mempunyai gejala serupa, segera berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found