Nodul Tiroid: Gejala, Punca dan Rawatan

Nodul tiroid adalah benjolan yang muncul di kelenjar tiroid di leher. Benjolan ini dapat dirasakan sukar dan padat, atau boleh jugalembapek dan diisi dengan cecair. Nodul tiroid boleh disebabkan oleh beberapa perkara. bermula dari Kekurangan yodium kepada tumor atau barah tiroid.

Nodul tiroid adalah salah satu jenis penyakit tiroid yang paling biasa, baik pada lelaki dan wanita. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini tidak berbahaya dan tidak disebabkan oleh penyakit serius. Walau bagaimanapun, apabila benjolan mula membesar atau nodul tiroid mengganggu pengeluaran hormon tiroid, sejumlah aduan boleh timbul.

Jenis Nodul Tiroid

Terdapat beberapa jenis nodul tiroid, termasuk:

1. Nodul koloid

Nodul tiroid ini tidak bersifat barah. Nodul atau benjolan boleh membesar, tetapi tidak menyebar di luar kelenjar tiroid.

2. Kista tiroid

Nodul tiroid ini dipenuhi dengan cecair atau darah. Kista tiroid boleh terbentuk dari pertumbuhan tisu tumor tiroid, misalnya pada adenoma tiroid. Kista tiroid biasanya jinak, tetapi dalam beberapa kes, mereka boleh terdiri daripada tisu ganas (barah).

3. Nodul radang

Nodul tiroid ini timbul akibat keradangan kronik dan menyebabkan pembengkakan kelenjar tiroid. Urat simpul tiroid jenis ini boleh disebabkan oleh penyakit Hashimoto.

4. Gondok multinodular

Gondok ini atau pembesaran kelenjar tiroid dengan banyak nodul pada amnya jinak, dan sering berlaku apabila tubuh mengalami kekurangan yodium jangka panjang atau penyakit tiroid tertentu.

5. Urat simpul tiroid yang berfungsi

Nodul ini menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid, menyebabkan hipertiroidisme. Akibatnya, pelbagai masalah dan penyakit kesihatan akan muncul, seperti gangguan irama jantung (aritmia), tekanan darah tinggi, dan bahkan serangan jantung.

6. Kanser tiroid

Nodul tiroid ini ganas, tetapi sangat jarang berlaku. Terdapat beberapa jenis barah tiroid, bergantung kepada asal sel atau tisu tiroid. Pada peringkat awal, barah tiroid sering tidak mempunyai simptom khas.

Gejala Nodul Tiroid

Nodul tiroid jarang menyebabkan gejala, terutamanya ketika kecil. Secara amnya, ketulan ini hanya dapat dikesan ketika seseorang menjalani pemeriksaan kesihatan umum.

Keluhan biasanya timbul apabila benjolan semakin besar. Gejala termasuk:

  • Sukar ditelan
  • Sukar bernafas
  • Suara menjadi serak
  • Sakit dan bengkak di leher

Keluhan lain juga boleh timbul apabila nodul tiroid menghasilkan hormon tiroksin dan menyebabkan gejala hipertiroidisme, seperti kegelisahan, sukar tidur, penurunan berat badan, merasa panas dan berpeluh, sesak nafas, berdebar-debar, dan gangguan penglihatan.

Seseorang yang menderita nodul tiroid juga terdedah kepada hipotiroidisme, iaitu keadaan di mana tahap hormon tiroid dalam badan rendah.

Punca Nodul Tiroid

Penyebab benjolan ini pada kelenjar tiroid tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko nodul tiroid, termasuk:

  • Kekurangan yodium.
  • Faktor keturunan, iaitu jika seseorang mempunyai ibu bapa atau ahli keluarga yang menderita nodul tiroid atau barah.
  • Umur. Orang yang berumur kurang dari 30 tahun atau lebih dari 60 tahun berisiko menghidap penyakit ini.
  • Jantina. Wanita lebih berisiko terkena nodul tiroid daripada lelaki.
  • Pendedahan sinaran ke kepala dan leher.

Pemeriksaan Nodul Tiroid

Untuk mengesan nodul tiroid, diperlukan serangkaian pemeriksaan perubatan oleh doktor, yang merangkumi pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan khas, seperti ujian darah (menilai fungsi kelenjar tiroid) dengan mengukur tahap hormon tiroid, ultrasound, pengimejan nuklear (menilai fungsi kelenjar tiroid ).scintigraphy, dan biopsi aspirasi jarum halus atau biopsi aspirasi jarum halus (FNAB).

Setelah diagnosis dan penyebab nodul tiroid diketahui, doktor dapat menentukan langkah rawatan yang sesuai. Rawatan nodul tiroid biasanya beransur-ansur, bergantung pada pertumbuhan, ukuran, fungsi tiroid, dan sama ada benjolan itu jinak atau barah.

Rawatan Nodul Tiroid

Nodul tiroid dapat dirawat dengan beberapa cara, termasuk:

Pemantauan berkala (berjaga-jaga menunggu)

Sekiranya nodul kecil dan tidak kanker atau jinak, doktor biasanya hanya menasihati pesakit untuk melakukan ultrasound dan serangkaian ujian fungsi tiroid rutin, untuk memantau pertumbuhan nodul tiroid.

NSbubat

Sekiranya benjolan tumbuh lebih besar, doktor mungkin memberi ubat levothyroxine untuk membantu mencegah perkembangan nodul. Pilihan rawatan lain adalah rawatan yodium radioaktif dan pentadbiran ubat antitiroid, seperti: metimazol, jika nodul tiroid menyebabkan peningkatan tahap hormon tiroid.

Pembedahan tiroid

Pembedahan biasanya diperlukan jika benjolan besar dan menyukarkan pesakit untuk menelan atau sukar bernafas. Pembedahan juga diperlukan untuk nodul tiroid yang berisiko mendapat barah tiroid.

Sekiranya benjolan tiroid barah, rawatannya adalah tiroidektomi, untuk membuang tisu tiroid yang ganas. Kaedah rawatan ini biasanya disertai dengan terapi ubat levothyroxine.

Kerana penyebabnya tidak diketahui, nodul tiroid sukar dicegah. Walau bagaimanapun, risiko nodul tiroid dapat dikurangkan dengan pengambilan makanan beryodium yang mencukupi, seperti makanan laut, daging, dan produk tenusu atau garam beryodium secara sederhana.

Walaupun kebanyakan kes nodul tiroid tidak berbahaya, mereka perlu diperiksa oleh doktor untuk menentukan sama ada benjolan itu jinak atau barah. Segera berjumpa doktor jika anda menemui benjolan di leher, terutamanya jika terdapat gejala lain, seperti suara serak atau sukar menelan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found