Percambahan fikiran, kaedah untuk menjana idea dengan cepat

Sebilangan daripada kita mungkin merasa jengkel atau kecewa kerana kehabisan idea semasa bekerja atau membuat tugasan. Percambahan fikiran dapat menolong kita mengatasi perkara ini. Percambahan fikiran umumnya dilakukan secara berkumpulan, tetapi boleh juga dilakukan secara bebas.

Percambahan fikiran adalah kaedah yang boleh digunakan untuk menyelesaikan pelbagai masalah dan menjana sebanyak mungkin idea baru dengan cepat. Seperti namanya, percambahan fikiran bertujuan untuk merangsang otak untuk berfikir secara logik, spontan, dan kreatif.

Pelbagai Kebaikan Percambahan fikiran

Terdapat pelbagai faedah yang anda dapat dari proses tersebut percambahan fikiran, itu dia:

 • Menyelesaikan masalah
 • Menjana inovasi atau idea baru
 • Menjelaskan atau mewujudkan idea abstrak
 • Memudahkan idea yang terlalu besar dan sukar dicapai
 • Galakkan kreativiti

Percambahan fikiran Kumpulan dan Individu

Seperti yang dikatakan sebelum ini, percambahan fikiran biasanya dilakukan secara berkumpulan.

Percambahan fikiran secara berkumpulan dapat menjadi kaedah untuk menyumbangkan idea dan idea kreatif secara bebas dan terbuka. Semakin banyak peserta yang mengikuti percambahan fikiran, semakin kaya dan pelbagai idea yang dihasilkan.

Walaupun secara amnya dilakukan secara berkumpulan, percambahan fikiran juga boleh dilakukan sendiri. Beberapa kajian menyebutkan bahawa percambahan fikiran individu sering menghasilkan idea berkualiti lebih tinggi daripada percambahan fikiran kumpulan.

Kerana, bila percambahan fikiran Dalam kumpulan, kadang-kadang seseorang boleh terlalu memikirkan idea atau pendapat orang lain. Ini dapat membuat kita merasa takut atau ragu-ragu untuk mengemukakan idea di hadapan banyak orang, walaupun mungkin merupakan idea yang sangat baik.

Sebaliknya, di percambahan fikiran individu, kita dengan lebih bebas dapat mengemukakan idea yang ada.

Cara untuk dilakukan Percambahan fikiran

Sebenarnya ada banyak cara percambahan fikiran apa yang anda boleh buat. Namun, ada 2 pendekatan yang biasa digunakan, baik secara berkumpulan maupun secara mandiri, yaitu:

Bersoal jawab

Satu kaedah percambahan fikiran apa yang kebanyakan dilakukan adalah dengan mengemukakan soalan untuk mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat mengenai perkara yang akan dibincangkan.

Anda boleh memulakan dengan soalan asas, seperti:

 • Apakah punca masalahnya?
 • Bilakah masalah itu berlaku?
 • Di manakah masalah itu berlaku?
 • Siapa yang terlibat dalam masalah itu?
 • Mengapa masalah itu berlaku?
 • Bagaimana masalah itu berlaku?

Sekiranya soalan-soalan asas di atas telah dijawab, jawapan-jawapan ini dapat dikembangkan menjadi pertanyaan lanjutan yang akan mengarahkan anda kepada idea dan penyelesaian untuk masalah yang ada.

Penulisan bebas

Menulis adalah kaedah percambahan fikiran yang bertujuan mengalirkan idea yang ada di otak ke dalam bentuk bertulis. Kaedah melakukan percambahan fikiran Dalam kes ini, anda perlu menetapkan had masa atau ruang untuk menuliskan idea anda, misalnya 10 minit atau pada 3 helai kertas.

Tuliskan semua idea yang ada di fikiran anda mengenai masalah yang dihadapi. Anda tidak perlu risau tentang kualiti penulisannya, kerana tujuannya percambahan fikiran adalah menjana idea.

Setelah selesai menulis, cuba baca idea-idea yang telah anda tuliskan. Selepas itu, pilih idea yang berpotensi menjadi jalan keluar untuk masalah yang dihadapi.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Bila Percambahan fikiran

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa proses tersebut percambahan fikiran sedang berlangsung, iaitu:

1. Elakkan mengkritik

Semasa melakukan percambahan fikiran, seboleh mungkin elakkan mengkritik atau langsung meragui idea yang timbul, terutama ketika percambahan fikiran dalam kumpulan. Ingat itu percambahan fikiran Ini dilakukan untuk membuka semua kemungkinan yang ada untuk penciptaan penyelesaian atau inovasi untuk masalah ini.

2. Menghargai semua idea yang timbul

Sebentar percambahan fikiran, semua idea dan idea harus diterima dan dihargai, walaupun idea itu sangat unik atau mustahil. Idea yang tepat seperti ini dapat menimbulkan idea yang lebih baik dari ahli kumpulan yang lain.

3. Analisis idea yang dihasilkan

Selepas proses percambahan fikiran selesai, idea bernas hasil daripada proses tersebut percambahan fikiran harus dianalisis lebih lanjut. Dengan cara itu, idea-idea ini dapat menjadi idea yang lebih lengkap dan penyelesaian.

Percambahan fikiran boleh menjadi kaedah terbaik untuk menghasilkan penyelesaian untuk masalah. Walau bagaimanapun, ada kalanya kaedah ini tidak sesuai untuk menyelesaikan masalah bagi sesetengah orang.

Sekiranya anda adalah salah satu dari mereka, jangan menyerah kerana ada kaedah lain yang boleh dilakukan. Untuk mengetahui kaedah penyelesaian masalah yang sesuai dengan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found