6 Cara Mudah Ini Dapat Mengatasi Kekejangan Perut Semasa Menstruasi!

Anda mungkin sudah sekali mengalami kekejangan perut sebelum dan semasa haid. Keadaan ini dikenali sebagai perubatan senggugutini agak biasa. Walaupun, kesulitan yang hampir berpengalamanoleh semua wanita haid.

Kesan kekejangan perut yang dialami oleh wanita semasa haid berbeza-beza. Ada yang merasa normal dan ada yang merasa sakit sehingga mengganggu aktiviti harian mereka. Tetapi jangan terlalu risau, kerana anda dapat mengatasi kekejangan perut dengan mudah semasa haid.

Kenali Punca Kekejangan Perut semasa Menstruasi

Kekejangan perut boleh berlaku kerana badan mengalami perubahan semasa haid. Dalam tempoh ini, kontraksi dinding rahim lebih kuat daripada biasa. Pengecutan ini berlaku sehingga lapisan rahim dapat mengalirkan darah haid.

Apabila dinding rahim berkontraksi, rahim juga akan menekan saluran darah yang melapisi rahim, sehingga dapat memotong aliran darah yang menyampaikan oksigen ke rahim. Kehilangan aliran darah akan menyebabkan kadar oksigen rendah di rahim, keadaan ini kemudian menjadikan tisu-tisu di rahim mula menghasilkan bahan kimia yang disebut prostaglandin, yang mencetuskan rasa sakit.

6 Cara Mudah Mengatasi Kekejangan Perut semasa Menstruasi

Untuk mengatasi rasa tidak selesa ini, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Minum banyak air

Semasa haid, anda boleh menyediakan sebotol air yang senang dibawa untuk perjalanan. Anda boleh menambahkan jus lemon ke dalamnya untuk memberikan rasa dan menjadikannya lebih menyelerakan. Minum air tidak mengurangkan kekejangan secara langsung, tetapi boleh mengatasi perut kembung, yang boleh membuat perut kram menjadi lebih teruk.

2. Penggunaan menaip makanan mengikut

Semasa mengalami kekejangan haid, anda boleh makan makanan yang rendah lemak dan kaya serat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran hijau, kacang-kacangan, dan biji-bijian. Dianjurkan untuk menghindari makanan berlemak, makanan goreng, atau makanan cepat saji.

3. Kkompres hangat pada bahagian yang sempit

Seterusnya anda boleh memampatkan dan memasang tuala hangat atau botol berisi air suam ke bahagian perut yang kram. Selain melegakan kesakitan, sensasi hangat ini juga dapat membuat anda lebih santai.

4. Mmanjakan badan anda dengan urutan

Untuk mengatasi kekejangan perut semasa haid, anda boleh mengurut perlahan bahagian bawah perut dengan gerakan bulat perlahan. Anda boleh menambahkan minyak aromaterapi semasa mengurut, yang boleh membuatkan anda berasa lebih santai.

5. Bbergerak aktif

Ketidakselesaan semasa haid boleh menyebabkan anda malas untuk bergerak akamalas'. Tetapi, anda harus melawannya dengan aktif atau bersenam, seperti berlari, berjalan kaki, atau senamrobik. Dengan aktif dan bersenam, tubuh dapat menghasilkan endorfin yang dapat mengurangkan kesakitan dan meningkatkan mood.

6. Ambil ubat penahan sakit

Apabila anda mengalami kekejangan perut yang tidak tertahankan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti parasetamol. Tetapi ingat, baca dahulu peraturan penggunaannya. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa doktor supaya ubat dan dos yang sesuai dapat diberikan.

Kekejangan perut semasa haid adalah perkara biasa. Namun, jika kekejangan haid sangat parah, ini mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan, seperti endometriosis, penyakit radang panggul, dan fibroid rahim.

Anda boleh mencuba kaedah di atas untuk mengurangkan kekejangan semasa haid. Tetapi, jika kekejangan perut yang anda alami sangat berat, tiba-tiba, disertai demam, terdapat gumpalan darah yang besar, atau keputihan yang tebal dan berbau busuk, anda harus berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found