Mitos Darah Kotor dan Kaitannya dengan Masalah Kesihatan

Terdapat pelbagai mitos mengenai darah kotor yang beredar di masyarakat. Ada yang berpendapat bahawa darah kotor adalah darah yang keluar semasa haid, ada yang berpendapat bahawa ia menyebabkan bisul dan jerawat. Namun, apa sebenarnya darah kotor dan apa kaitannya dengan kesihatan?

Dalam dunia perubatan, istilah darah bersih dan darah kotor diketahui. Darah bersih mengandungi kadar oksigen yang tinggi, sementara darah kotor mengandungi produk sisa metabolik dari tisu badan dan tidak lagi mengandungi oksigen.

Keadaan Perubatan yang Berkaitan dengan Darah Kotor

Tidak ada bukti perubatan yang menyatakan bahawa darah kotor boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan kesihatan yang sering dikaitkan dengan darah kotor, termasuk:

1. Menstruasi

Wanita yang sedang haid tidak dalam keadaan 'kotor'. Darah haid yang keluar tidak kotor atau berbahaya dari sudut perubatan. Darah dan tisu yang keluar semasa haid berasal dari penebalan lapisan dalam rahim yang diperlukan untuk proses kehamilan.

Apabila seorang wanita tidak hamil, rahim menebal dan telur yang tidak dibaja ditumpahkan di luar rahim dalam bentuk darah haid. Ketebalan atau warna darah haid boleh berbeza-beza berdasarkan jumlah hari haid dan tahap hormon.

2. Jerawat

Kemunculan jerawat tidak boleh dikaitkan dengan darah kotor. Terdapat empat faktor yang mempengaruhi penampilan jerawat, iaitu pengeluaran minyak berlebihan, pori-pori tersumbat, penumpukan sel kulit mati, dan jangkitan bakteria pada kulit.

Nah, jerawat terjadi apabila liang pori di kulit tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Keadaan ini dapat membuat bakteria tumbuh, mengakibatkan keradangan yang sering disebut jerawat.

Permulaan jerawat juga boleh dipengaruhi oleh faktor hormon, mengambil ubat tertentu, tekanan, atau menjalani diet tertentu.

3. Bisul

Bertentangan dengan kepercayaan popular, bisul tidak disebabkan oleh darah kotor. Bisul terjadi apabila bakteria menjangkiti folikel rambut pada kulit, menyebabkan keradangan.

Bisul biasanya kelihatan seperti gumpalan merah dan lembut yang menjadi lebih besar ketika diisi dengan nanah dan menyakitkan.

Namun, jangan sekali-kali menekan atau merebus bisul sendiri, kerana ini hanya dapat menyebarkan jangkitan lebih jauh. Dapatkan nasihat doktor sekiranya penampilannya boleh disertai demam dan berlaku lebih dari dua minggu.

4. Alahan

Alahan juga sering dikaitkan dengan darah kotor. Namun, mitos ini tidak dapat dibuktikan benar. Alergi adalah tindak balas berlebihan sistem ketahanan badan terhadap bahan asing.

Gejala yang timbul akibat reaksi alahan boleh berbeza bagi setiap orang, mulai dari hidung tersumbat, bersin, mata merah dan berair, kulit gatal, bengkak, hingga serangan asma.

Alergi atau pencetus alergi bagi setiap orang adalah berbeza. Beberapa pencetus alergi yang paling biasa adalah serbuk sari, habuk, jamur, makanan atau minuman tertentu, dan ubat-ubatan. Kadang-kadang, rangsangan dari luar badan, seperti suhu sejuk, juga boleh mencetuskan gejala alergi.

Mitos darah kotor boleh menyebabkan masalah kesihatan, sebenarnya ia tidak terbukti secara perubatan walaupun masih dipercayai oleh sebilangan orang. Sekiranya anda mengalami simptom pelbagai masalah kesihatan di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.