Anemia Kekurangan Besi - Gejala, sebab dan rawatan

Anemia kekurangan zat besi adalah salah satu jenis anemia yang paling biasa berlaku akibat dari badan kekurangan zat besi. Keadaan ini mengakibatkan penurunan jumlah sel darah merah yang sihat di dalam badan.

Zat besi adalah mineral penting yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan salah satu komponen sel darah merah, iaitu hemoglobin. Hemoglobin sendiri adalah protein yang berfungsi mengangkut oksigen untuk diedarkan ke seluruh tisu badan.

Apabila badan kekurangan zat besi, tubuh tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang cukup sehingga sel darah merah kekurangan hemoglobin. Akibatnya, bekalan oksigen dalam darah berkurang dan tubuh tidak mendapat cukup oksigen. Ini boleh menyebabkan kelemahan, keletihan, dan sesak nafas.

Anemia kekurangan zat besi pada wanita hamil boleh mengganggu perkembangan janin dan bayi. Di samping itu, keadaan ini juga meningkatkan risiko kelahiran pramatang, penyakit berjangkit, hingga kematian ibu dan anak.

Anemia kekurangan zat besi adalah jenis anemia yang paling biasa, iaitu sekitar 50% dari semua jenis anemia.

Sebab dan Gejala Anemia Kekurangan Besi

Penyebab anemia kekurangan zat besi berbeza-beza. Keadaan ini sering berlaku pada orang yang mempunyai keadaan berikut:

  • Kurang penggunaan makanan yang mengandungi zat besi
  • Tidak dapat menyerap besi dengan optimum
  • Mengalami pendarahan
  • Adakah hamil jadi memerlukan lebih banyak zat besi

Gejala anemia kekurangan zat besi sukar dikesan jika tahapnya masih ringan. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dicirikan oleh rasa letih, lemah, pening, penurunan selera makan, dan degupan jantung yang lebih cepat atau berdebar.

Cara merawat dan mencegah anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi umumnya mudah dirawat. Rawatan bertujuan untuk mengembalikan tahap zat besi yang diperlukan oleh tubuh dan merawat penyebabnya.

Agar kadar zat besi dalam tubuh kembali normal, pesakit akan disarankan untuk meningkatkan pengambilan zat besi, misalnya dengan memakan daging merah dan sayur-sayuran hijau gelap dan suplemen zat besi.

Sementara itu, rawatan penyebab anemia kekurangan zat besi bergantung kepada jenis penyakit. Sekiranya penyebabnya adalah pendarahan berat dan tahap hemoglobin yang sangat rendah, doktor anda mungkin memerintahkan pemindahan sel darah merah.

Anemia kekurangan zat besi dapat dicegah dengan memakan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging, kuning telur, dan susu. Selain itu, pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi vitamin C juga dapat meningkatkan proses penyerapan zat besi.