7 Makanan Sihat untuk Ibu Menyusu

Penyusuan susu ibu adalah masa yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.Sehingga asokongan pemakananmemerlukan perhatian lebih. Terdapat beberapa jenis makanan sihat untuk ibu menyusu boleh dimakan untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi.

Secara amnya, ibu yang menyusu memerlukan pengambilan nutrien yang lebih banyak, sehingga 500 kalori, untuk memastikan produk susu mencukupi. Walau bagaimanapun, tidak semua ibu yang menyusu memerlukan kalori tambahan. Ini bergantung pada berat badan anda sebelum kehamilan, kenaikan berat badan semasa kehamilan dan seberapa aktif ibu anda.

Semasa menyusu, ibu juga disarankan untuk mengambil lebih banyak vitamin, mineral, protein, dan karbohidrat kompleks. Selain menyokong penghasilan dan kualiti susu ibu, ibu memerlukan pemakanan seimbang untuk mengelakkan dari sakit ketika menyusu. Di samping itu, ibu yang menyusui juga perlu menghadkan makanan dan minuman yang dapat mengurangkan kualiti susu ibu, seperti makanan yang diproses, kafein, dan alkohol.

Pelbagai Makanan Sihat untuk Ibu Menyusu

Pilih makanan sihat dengan corak pemakanan yang seimbang, dan elakkan menurunkan berat badan yang berlebihan semasa menyusu. Berikut adalah beberapa jenis makanan sihat untuk ibu menyusu yang mempunyai kandungan nutrien yang tinggi:

 • Telur

  Sebagai sumber protein, telur adalah pilihan yang mudah untuk ibu menyusu. Sekiranya anda ingin menambahkan asid lemak penting pada susu ibu (ASI), maka pilihlah telur yang diperkaya DHA. Anda boleh makan telur rebus atau hancur untuk sarapan.

 • Salmon

  Salmon adalah sumber DHA untuk perkembangan sistem saraf bayi. Tahap DHA dalam susu ibu bergantung pada jenis makanan yang dimakan oleh ibu menyusu. Selain itu, DHA dalam salmon juga mampu mencegah kemurungan postpartum. Namun, hadkan pengambilan salmon hingga 12 ons seminggu, untuk mengurangkan risiko bayi terkena merkuri.

 • nasi coklat

  Beras perang mengandungi lebih banyak serat dan nutrien, sehingga dapat mengekalkan rasa kenyang lebih lama. Nasi jenis ini juga tidak akan membuat kadar gula dalam darah meningkat secara drastik setelah memakannya, jika dibandingkan dengan nasi putih.

 • Sayuran hijau

  Sayuran hijau, seperti bayam dan brokoli, rendah kalori dan kaya dengan vitamin A, yang baik untuk bayi dan ibu menyusu. Selain itu, sayur-sayuran hijau, seperti daun kelor juga kaya dengan kalsium, vitamin C, zat besi dan antioksidan yang membantu menjaga kesihatan jantung.

 • Susu

  Susu ibu dengan kandungan kalsium yang tinggi akan membantu perkembangan tulang bayi. Susu adalah sumber kalsium yang baik. Selain itu, susu juga mengandungi vitamin D, protein, dan vitamin B. Tiga cawan susu setiap hari akan memenuhi keperluan ibu menyusu. Sekiranya anda tidak suka susu, cubalah makan yogurt, yang juga kaya dengan kalsium dan protein.

 • Tarikh

  Kurma adalah salah satu makanan ringan yang kaya dengan kalsium, yang dapat mendorong pengeluaran susu. Kandungan serat juga sangat baik untuk ibu menyusu. Sebagai tambahan kepada kurma, ibu yang menyusu juga boleh mengambil badam sebagai sumber kalsium.

 • Jingga

  Buah sitrus sangat sesuai untuk meningkatkan tenaga ibu menyusu kerana mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi. Jus oren yang diperkaya dengan kalsium boleh menjadi pilihan minuman berkhasiat untuk ibu menyusu.

Pelbagai pilihan makanan di atas boleh bermanfaat bagi ibu menyusu. Di samping itu, maklumat mengenai pelbagai jenis makanan sihat untuk ibu menyusu dapat diperoleh melalui perundingan dengan doktor atau pakar pemakanan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found